Terug naar overzicht

Athlon BE bekroond voor maatschappelijk verantwoord ondernemen

Sinds kort mag Athlon zich SDG Pioneer noemen. UNITAR, het instituut voor opleiding en onderzoek van de Verenigde Naties, bekroonde ons met die titel omdat we drie jaar op rij succesvol deelnamen aan het Voka Charter Duurzaam Ondernemen. Een mooie erkenning voor de inzet en toewijding van onze medewerkers, maar ook een extra motivatie. Want SDG Pioneer worden is een mijlpaal, geen eindstation. Toch, Michiel Alferink?

Athlon Belgium is SDG Pioneer

    Michiel Alferink, Managing Director van Athlon Belgium & Luxembourg: “Dat we ons vandaag SDG Pioneer mogen noemen, is het resultaat van een overtuiging die in elke rang van Athlon gedragen wordt. We zijn meer dan ooit overtuigd van duurzaam ondernemen. En we zijn ambitieus! We zien onze rol veel breder dan het klassieke businessmodel van zoveel mogelijk bereiken met zo weinig mogelijk middelen. Maatschappelijk verantwoord ondernemen is belangrijk op zichzelf. Maar we zien ook dat er een sterke businesscase achter schuilgaat. Als je het concept goed verankert in je operaties en in de manier waarop je met elkaar omgaat. Dat vergt soms wat vertrouwen, want de resultaten zie je vaak pas op langere termijn. Gelukkig deelde mijn voorganger die visie ook al, waardoor we nu over stevige fundamenten beschikken om op voort te bouwen.”

    Welke rol speelt het Voka Charter Duurzaam Ondernemen (VCDO) in die visie?

    “Het Charter is een goede manier om als organisatie je gedeelde enthousiasme om te zetten in concrete en meetbare initiatieven. Elk jaar moet je tien acties vooropstellen waarmee je een bijdrage levert aan een of meerdere Sustainable Development Goals. Die acties leiden tot steeds meer nieuwe ideeën, omdat je elk aspect van je werking onder de loep gaat nemen. Het helpt ook om over je inspanningen te communiceren. Voor sommige bedrijven of organisaties lijkt dat misschien niet zo belangrijk, maar als niemand weet wat je doet, inspireer je ook niemand. Mensen hechten bovendien steeds meer belang aan de maatschappelijke rol die ze via hun job opnemen. Zowel jonge werknemers als, euhm … meer ervaren (lacht). Als ze op de hoogte zijn van de inspanningen die hun werkgever levert en van de redenen daarachter, voelen ze zich gesteund in hun persoonlijke overtuigingen en identificeren ze zich met hun bedrijf.”

    Wie bepaalt er welke acties Athlon op touw zet?

    “Iedereen kan ideeën aanbrengen en ik coördineer persoonlijk het proces. Zo kom je tot een mooie diversiteit aan initiatieven. Van uren vrijmaken voor vrijwilligerswerk, het ondersteunen van multimodaliteit en biodiversiteit op onze bedrijfsterreinen tot een gebedsruimte creëren, een geboortebos aanplanten en de work-lifebalance verbeteren. Er is ook een heel vruchtbare uitwisseling met onze klanten en leveranciers. Van hen hebben we bijvoorbeeld het idee ‘Motor On Mobile Off’ gehaald. Onze mensen kunnen ervoor kiezen om een apparaatje in de auto te installeren dat alle afleiding van hun smartphone blokkeert. Je kan dan enkel nog handsfree bellen en de gps gebruiken.”

    Blijft Athlon inzetten op maatschappelijk verantwoord ondernemen?

    “Zeker en vast. We blijven onder meer werken aan een CO2-neutraal kantoorgebouw, elektrificatie en multimodale mobiliteit. Ik ben ervan overtuigd dat we nog veel nieuwe ideeën zullen opdoen in de interactie met onze stakeholders, en zeker ook via onze andere afdelingen. Athlon International zet de lijnen uit aan de hand van vijf pilaren: milieu, verkeersveiligheid, vitaliteit, diversiteit en gemeenschap. Wij vullen die lokaal in en inspireren elkaar. Dat systeem helpt ons om initiatieven te kiezen die goed bij ons passen. Je merkt al snel dat de meest succesvolle ideeën inspelen op meerdere pilaren. Zoals onze groene bedrijventerreinen, die ‘milieu’ en ‘vitaliteit’ combineren. Of onze pool elektrische fietsen voor onze medewerkers. Dat initiatief komt het milieu ten goede en het ligt pal in ons expertisedomein.”

    Is er nog een actie die jou in het bijzonder nauw aan het hart ligt?

    “Dat is een moeilijke keuze. Ik heb wel een zwak voor elektrische mobiliteit. Athlon was een van de eerste leasingbedrijven die ervoor kozen om hun vloot te elektrificeren. We gaven klanten ook de kans om een pilootproject op te zetten. Zo konden ze op korte termijn plug-invoertuigen uittesten zonder meteen een groot engagement aan te hoeven gaan. Daarom vond ik het ook zo fijn dat we onze Tesla Roadster met serienummer 111 – een van de allereerste dus – aan het Autoworld-museum konden schenken. Dat is opnieuw zo’n actie over meerdere pilaren: teruggeven aan de gemeenschap en informeren over duurzame mobiliteit. Maar ik zal ‘m toch missen (lacht).”

    Hou de vinger aan de pols in mobiliteitsland

    Abonneer je gratis en ontvang de Mobility Reporter meteen in jouw mailbox.

    Schrijf gratis in