Terug naar overzicht

Athlon's EV Première - MG 5: dagelijks bruikbare elektrische break

Een elektrische stationwagen? Die vind je vandaag enkel bij MG, dat met de 5 op bestuurders mikt die bijvoorbeeld hun Ford Focus Clipper, VW Golf Variant of Opel Astra Tourer willen inruilen voor een even handige auto op batterijen.

MG 5 elektrische stationwagen

    Van bij de eerste aanblik valt op dat de MG 5 wat hoog op zijn poten staat. Dat is niet zozeer een designkeuze zoals bij de Audi A4 Allroad, maar een noodzaak. De batterij moest immers een plaats vinden in de vloer. Zo kon ook het koffervolume gevrijwaard blijven en met 479 liter geraak je al een heel eind. Met de achterbank neergeklapt kun je 1.367 liter aan spullen vervoeren in deze break.

    Trek het bestuurdersportier open en je ogen worden verwend met een dashboard dat qua vormgeving niet zou misstaan in een Duitse klassewagen. De materialen zijn misschien niet overal van een even goed allooi, maar het geheel is goed geassembleerd. Het infotainmentsysteem laat zich bedienen via een grote centrale tablet en ook Apple CarPlay en Android Auto zijn van de partij, weliswaar niet draadloos.

    Vlotte prestaties

    De technische fiche leert dat de MG 5 aan 8,3 seconden genoeg heeft om honderd per uur te halen. De bron van dit acceleratieplezier is een elektromotor van 115 kW (156 pk) en 280 Nm als je voor de versie met de grote batterij (61 kWh) gaat. Vreemd genoeg heeft de versie met de kleinere batterij (50 kWh) recht op meer power: 130 kW of 177 pk, bij een ongewijzigd koppel van 280 Nm.

    Met de 50 kWh-versie geraak je volgens MG 320 kilometer ver (WLTP). De 61 kWh-variant tikt net het 400 km-paaltje aan. De laadprestaties van de MG 5 zijn marktconform. Met driefasige wisselstroom kan hij 11 kW verwerken, zodat een bijna lege batterij na een uurtje of zes weer vol is. Snelladen kan hij met een vermogen van 87 kW. MG zegt dat 40 minuten volstaan om de laadstatus op 80 procent te brengen.

    Comfortabel en veilig

    De MG 5 kan rekenen op een oordeelkundig afgestelde ophanging, die oneffenheden uitzonderlijk goed verteert. Voeg daarbij de goed steunende stoelen en de verzorgde geluiddemping en je krijgt een mooie comfortbalans. Ook de standaarduitrusting verdient niets dan lof:  airco met fijnstoffilter, verwarmde voorstoelen, parkeerhulp, digitaal dashboard, lichtmetalen velgen van 16 duim en keyless entry zijn altijd inbegrepen.

    Het Luxury-afwerkingsniveau (+ € 1.500) voegt daar zaken als climate control, een 360-gradenparkeercamera, een elektrisch verstelbare bestuurdersstoel, een bekleding in kunstleder en iets grotere lichtmetalen velgen aan toe.

    Op de veiligheidsuitrusting valt niets aan te merken: 6 airbags, Adaptive Cruise Control, Front Collision Warning met Automatic Emergency Braking, Lane Keep Assistance en Traffic Jam Assistance zijn steeds inbegrepen. Euro NCAP moet zijn oordeel nog vellen, maar weet dat de MG ZS EV (2019) en de Marvel R (2021) vijf respectievelijk vier sterren kregen opgespeld.

    MG5

    Wil je de nieuwe MG 5 in MyAthlon configureren?

    Ontdek MyAthlon