Athlon’s EV Première - Renault Mégane E-Tech Electric: de nieuwe r-EV-erentie

    woensdag 23 februari 2022

    Ruim tien jaar EV-ervaring gecombineerd met een state-of-the-art elektrisch platform en een toonaangevend digitaal ecosysteem met Google-software maken van de nieuwe Megane E-Tech Electric een te duchten concurrent voor de VW ID.3 en de Nissan Leaf.

    Renault Mégane E-Tech Electric

    Renault heeft zijn zinnen gezet op een podiumplaats in het segment van de elektrische middenklassers, waar het tot nog toe niet vertegenwoordigd was. Het heeft dan ook massaal geïnvesteerd in de ontwikkeling van de Megane E-Tech Electric. Deze hatchback rust op een nagelnieuw platform dat een lange wielbasis combineert met een dun batterijpakket (11 cm). De binnenruimte is verrassend groot voor een auto van amper 4,20 meter lang.

    Het EV-platform ligt ook aan de basis van de onconventionele proporties van deze elektrische Megane. Die ziet er haast als een conceptcar uit, met zijn korte, bolronde snuit, spitse ledkoplampen en verzonken portiergrepen vooraan. De achterruit is opvallend klein, maar gelukkig voorziet Renault een digitale achteruitkijkspiegel die het gezichtsveld vergroot.

    Tot 470 kilometer

    Voor de aandrijving heb je de keuze tussen 130 pk (R130) en 218 pk (R220). De minst krachtige versie kun je krijgen met twee batterijgroottes: 40 kWh (EV40) en 60 kWh (EV60). De basisversie (EV40 R130 Standard Charge Equilibre) is enkel voorzien van een eenfasige wisselstroompoort van 7 kW om de instapprijs te drukken. Wil je kunnen laden met driefasige wisselstroom of snelladen (85 kW), dan moet je meteen upgraden naar de fors duurdere EV40 R130 Boost Charge in Techno-livrei.

    De versie met grote batterij (EV60) is er als Boost Charge en als Optimum Charge. Ze kunnen beide snelladen met gelijkstroom van 130 kW, maar enkel de laatste van de twee kan ook driefasige wisselstroom van 22 kW aan. Voor de fleetmarkt is er een Evolution ER (Extended Range) versie, die de batterij van 60 kWh combineert met de minst krachtige motor en aerodynamische wielen om het rijbereik te vergroten tot 470 kilometer.

    Digitaal ecosysteem van Google

    Erg knap is de cockpit van deze Megane. Als bestuurder beschik je in totaal over 774 cm² aan displays: de conventionele tellers zijn vervangen door een horizontale tablet van 12 inch, die aan de rechterzijde overvloeit in een centrale, verticaal geplaatste unit van eveneens 12 inch. Het geheel draait op Android Automotive, wat een superieure gebruikservaring moet garanderen.

    De bediening van het centrale scherm is erg intuïtief en via het Hey Google-stemcommando kun je een veelvoud aan functies regelen. Dankzij dit besturingssysteem kan de Megane zijn hele leven lang geüpdatet en verbeterd worden. Wat hij vandaag niet kan, kan hij morgen misschien wel. Navigeren doe je met Google Maps en dus interactief, waarbij het systeem rekening houdt met de laadstatus van de batterij om zo efficiënt mogelijk te rijden.

    Renault Mégane E-Tech Electric

    Wil je de nieuwe Mégane E-Tech Electric in MyAthlon configureren?

    Ontdek MyAthlon