Audi e-tron: “Uitdager voor Tesla met een Belgisch tintje”

  donderdag 4 april 2019

  In de Audi-fabriek in Vorst rolt sinds kort de eerste volledig elektrische Audi van de band. Met de e-tron zet de klassieke autoconstructeur een grote stap richting een duurzame toekomst.

  Audi e-tron

  Nog voor de Audi e-tron op de markt kwam, werd hij tot ‘Tesla Killer’ gedoopt. De verwachtingen waren dus hoog gespannen, ook bij onze medewerker Hans Walkiers. Hij testte een e-tron advanced 55 quattro 265 kW Design selection. “De wagen ontgoochelde absoluut niet. Al vanaf de eerste seconde was het duidelijk dat de hele aankleding van de e-tron comfortabel en mooi afgewerkt is, zoals we dat van het Duitse merk gewend zijn. Qua grootte doet de e-tron denken aan de Audi A5, maar dan iets hoger. Ook het dashboard van de SUV doet denken aan andere Audi-modellen en voelt daardoor vertrouwd aan.”

  Pittige motor

  Volgens de WLTP-normen bedraagt het theoretische rijbereik van de e-tron 400 kilometer. Hans Walkiers: “In de praktijk rijd je met een volle batterij ongeveer 300 kilometer. Wanneer je het gaspedaal lost of remt, recupereert de e-tron zoveel mogelijk energie. De elektrische motor is pittig zonder extreem uit de hoek te komen en reageerde in alle omstandigheden zoals ik verwachtte.”

  Unieke features

  Door de krachtige lithium-ionbatterij is de kofferbak minder diep dan die van de klassieke modellen, maar met 600 liter raak je er nog ruim voldoende bagage in kwijt. Hans Walkiers: “Dat heeft de e-tron onder meer te danken aan het afgesloten opbergvak voor laadkabels onder de motorkap, waardoor je in de kofferbak geen plaats verliest. Maar de e-tron heeft ook andere unieke features. Zo was de wagen die ik testte uitgerust met achteruitkijkcamera’s in plaats van -spiegels: in de voorste portieren zaten beeldschermen verwerkt. Na 35 jaar rijervaring met spiegels was dat wel even aanpassen.”

  Comfortabel karakter

  Is dit nu een ‘Tesla Killer’? Hans Walkiers nuanceert: “Met de e-tron wordt Audi voor Tesla een geduchte concurrent, maar eigenlijk heeft de Audi e-tron een compleet ander karakter. Tesla zet meer in op prestaties, terwijl Audi met de e-tron op comfort, afwerking en vlot rijden focust. Dankzij de uitgewerkte aerodynamica had ik nooit het gevoel onderweg te zijn met een heel zware wagen. Toch heeft de e-tron ook een Amerikaans trekje: de full-ledverlichting doet denken aan de auto uit Knight Rider als je de wagen ontgrendelt.”

  Hou de vinger aan de pols in mobiliteitsland

  Abonneer je gratis en ontvang de Mobility Reporter meteen in jouw mailbox.


  Abonneer je gratis