Bestuurders van bedrijfswagens gsm’en vaker achter het stuur

  dinsdag 15 januari 2019

  Eén op de vier bedrijfswagenbestuurders geeft toe zijn smartphone te gebruiken achter het stuur. Dat blijkt uit een onderzoek van de Vlaamse Stichting Verkeerskunde. Gsm’en tijdens het rijden houdt levensgevaarlijke risico’s in. Hoe overtuigen we bestuurders om hun ogen op de weg te houden?

  Bestuurders van bedrijfswagens

  Wie in de wagen een smartphone gebruikt, is sneller afgeleid in het verkeer. Toch nemen twee op de drie Vlaamse bestuurders hun gsm weleens in de hand. 44% doet dat om meldingen te checken, 43% leest berichten. Ongeveer een derde van de bestuurders verstuurt berichten tijdens het rijden. De cijfers lopen op als mensen stilstaan in de file of voor een rood licht: iets meer dan de helft checkt of leest dan berichten, 41% verstuurt er. Nochtans is gsm’en in de wagen ook in die situaties verboden.

  De cijfers gelden niet alleen in Vlaanderen: in heel België geeft één op de zeven bestuurders toe de afgelopen week zijn gsm achter het stuur te hebben gebruikt. Dat zegt het VIAS, het Belgisch Instituut voor Verkeersveiligheid.

  Risico’s

  Vlaamse automobilisten zijn zich niet altijd bewust van de risico’s die een smartphone achter het stuur meebrengt. Bestuurders van bedrijfswagens zijn een risicogroep: 18% gelooft dat hij veilig kan rijden terwijl hij af en toe zijn telefoon checkt, terwijl dat bij andere bestuurders slechts 10% is. Een kwart van alle bestuurders vindt het moeilijk om binnengekomen berichten te negeren. Bij de groep met het hoogste risicoprofiel, waaronder bedrijfswagenbestuurders en 26- tot 35-jarigen, stijgt dat aandeel tot 58%.

  Omdat gsm’en achter het stuur gevaarlijk is, kan het bestuurders een flinke duit kosten. Rijden met een gsm of smartphone in de hand wordt bestraft met een boete van 116 euro, met onmiddellijke inning. Via de rechtbank kan die boete oplopen van minimaal 160 tot maximaal 2000 euro. Een rechter kan bovendien een rijverbod opleggen.

  Automodus

  Het goede nieuws is dat drie op de vier bedrijfswagenbestuurders zijn telefoon minder wil gebruiken tijdens het rijden. Om hen te helpen werkte de Vlaamse Stichting Verkeerskunde (VSV) tips uit om in mentale ‘automodus’ te gaan. Daarbij vermijd je afleiding in het verkeer door je smartphone slim te gebruiken. Dat kan op verschillende manieren: leg je gsm buiten handbereik, zet je toestel op niet storen of op stil, of bel handsfree met de carkit.

  Er bestaan ook apps die automatisch laten weten dat iemand aan het rijden is en dus even niet kan antwoorden. Toch gebruikt slechts 4% van de bestuurders zo’n app. Onder de bedrijfswagenbestuurders zijn dergelijke apps populairder: zo’n 13% maakt ervan gebruik.

  Bestuurders sensibiliseren

  Via de Beloofd!-campagnes stimuleert de Vlaamse overheid bestuurders al twee jaar om hun gsm weg te leggen tijdens het rijden. Ook bedrijven kunnen extra middelen inzetten om hun werknemers te sensibiliseren. De VSV ontwikkelde daarvoor het Safe2work-aanbod. Met een virtual-realitysimulatie testen werknemers bijvoorbeeld hoe hun reactievermogen achter het stuur wordt beïnvloed als ze met verschillende vormen van afleiding te maken krijgen.

  Ook voor andere activiteiten rond verkeersveiligheid kunnen bedrijven terecht bij de VSV. In de workshop ‘Blik op de weg’ leren werknemers wat ze kunnen doen om afleiding en vermoeidheid achter het stuur te voorkomen. Naast workshops biedt de VSV getuigenissen aan, de tuimelwagen, netwerkmeetings en nog veel meer.

  Hou de vinger aan de pols in mobiliteitsland

  Abonneer je gratis en ontvang de Mobility Reporter meteen in jouw mailbox.
  Schrijf gratis in