EV vooruitblik - Citroën C5 Aircross Facelift: vormgegeven door ‘Fleet’

  maandag 17 januari 2022

  Het merk met de double chevrons wil met zijn grote cross-overmodel vooral zakelijke rijders voor zich winnen. De facelift van de C5 Aircross focust dan ook op een meer statutaire aanblik, een verbeterde kwaliteitsindruk en een uitgebreid infotainmentsysteem.

  Citroën New C5 Aircross 2022

  De meeste merken beperken een facelift tot het strikt noodzakelijke, maar de neusingreep bij de C5 Aircross is behoorlijk markant. De uitgesproken rondingen en de gespleten lichtblokken zijn vervangen door meer gestructureerde lijnen en een verticaler front dat de perceptie van breedte versterkt. Doelstelling? Een meer statutaire uitstraling.

  Dat is immers wat de cliënteel in dit segment apprecieert. Het gaat hoe langer hoe meer om zakelijke klanten, die vooral te vinden zijn voor de plug-inhybride versie. Momenteel is bijna één op de drie verkochte C5 Aircross-exemplaren van het stekkertype.

  Kosten onder controle

  Voor het ontwerp van de snuit moest rekening gehouden worden met zowel industriële als veiligheidsgerelateerde beperkingen. Bij een facelift mag de voorpartij maximaal één centimeter naar voren of naar achteren komen. In het andere geval moet de auto opnieuw getest worden op onder meer de voetgangersveiligheid – en dat kost handenvol geld.

  De Citroën-designers hebben overigens ook geluisterd naar de verzuchtingen van de verzekeringssector. De bumper moet gemakkelijk te vervangen zijn en mag geen fortuin kosten om te produceren. Dat zou de auto duurder maken om te verzekeren en mogelijke klanten afschrikken – zeker op de kostengedreven zakelijke markt.

  Foutjes rechtzetten

  Een midlife-facelift biedt de constructeur niet alleen de kans om het design af te stemmen op de nieuwe trends, maar ook om foutjes recht te zetten. Zo vernam Citroën dat klanten de digitale bediening van de airco, die geïntegreerd zit in het infotainmentscherm, niet zo praktisch vonden. In de vernieuwde versie heeft het merk opnieuw een apart aircopaneel met fysieke toetsen voorzien.

  Ook het infotainmentscherm zelf is nu veel groter: het heeft een diagonaal van 10 duim. De rest van de interieuraanpassingen zijn beperkt. De stoelbekleding werd hertekend omdat de reliëfblokjes van de voorganger bij sommige mensen onaangename drukpunten creëerden. Het textiel zou ook duurzamer zijn dan voorheen.

  Hou de vinger aan de pols in mobiliteitsland

  Abonneer je gratis en ontvang de Mobility Reporter meteen in jouw mailbox.
  Schrijf gratis in