“De nieuwe generatie hybrides is de ideale opstap naar een zuiver elektrisch wagenpark”

    donderdag 29 november 2018

    Ludovic De Borle, productmanager bij Athlon, voorspelt een comeback van de plug-inhybride

    De WLTP-normen en de dalende fiscale aantrekkelijkheid maken dat bestuurders de plug-inhybride massaal links laten liggen. “Tijdelijk”, meent Ludovic De Borle, productmanager bij Athlon. Hij voorspelt een mooie toekomst voor de nieuwe hybride modellen die vanaf medio 2019 op de markt komen.

    “De nieuwe generatie hybrides is de ideale opstap naar een zuiver elektrisch wagenpark”

    Heel wat chauffeurs kopen een hybride wagen uit fiscale overwegingen, maar rijden bijna nooit elektrisch. Daarom kondigde de Belgische fiscus vorig jaar aan dat hij plug-inhybride wagens vanaf 2020 steviger zal belasten. Hoe zwaarder de wagen, hoe groter de batterij moet zijn (0,5 kilowatt per 100 kilogram). Bovendien zal de CO2-uitstoot van de wagen slechts 50 gram per kilometer mogen bedragen om fiscaal interessant te blijven.

    Daarbovenop werden afgelopen zomer de nieuwe WLTP-normen goedgekeurd. De nieuwe, strengere WLTP-testcylus maakt dat plug-inhybrides een grotere CO2-uitstoot optekenen, zelfs in die mate dat heel wat modellen fiscaal minder aantrekkelijk worden. Verschillende constructeurs zetten de verkoop van hun stekkerhybrides dan ook even on hold.

    Volkswagen, BMW, Mercedes-Benz en Porsche bieden hun plug-ins niet aan tot er een oplossing is gevonden voor dit probleem. Daardoor zijn bijvoorbeeld de Volkswagen Golf GTE en de Passat GTE, respectievelijk de vierde en de tweede populairste stekkerhybride in Europa, niet meer bestelbaar, net als de plug-invariant van de Porsche Panamera, goed voor 69 procent van de verkoop van het model. Ludovic De Borle geeft meer uitleg.

    WLTP-normen

    Welk effect hebben de aankondigingen van de fiscus en de WLTP-normen op de verkoopcijfers van hybride wagens?

    “De aankondigingen van de Belgische fiscus vorig jaar hadden nauwelijks een invloed op onze verkoopcijfers. In het voorjaar van 2018 werden zelfs relatief duurdere hybrides nog honderden keren verkocht. Maar toen tijdens de zomer de nieuwe WLTP-normen bekend raakten, keerde het tij. De huidige generatie plug-inhybrides geraakt niet meer door de homologatietesten, waardoor heel wat constructeurs de productie ervan on hold hebben gezet. De meeste modellen komen pas tegen de zomer van 2019 weer op de markt.

    Hoewel de plug-inhybride wagen vandaag nog steeds populair is bij onze leasingklanten, groeit de verkoop niet meer. Begin 2019 voorzien we zelfs een enorme duik. Ik verwacht dat Belgische bestuurders zullen kiezen voor wagens met een klassieke verbrandingsmotor. Het aanbod van zuiver elektrische wagens blijft immers beperkt, en de tussenstap naar hybride voelt voor de meeste chauffeurs comfortabeler aan.”

    Tijdelijke dip

    Is dat volgens u het einde van de plug-inhybride?

    “Nee, de technologie doet enorme sprongen vooruit. De constructeurs kondigen heel wat nieuwe modellen met grotere batterijen aan. Die nieuwe generatie hybrides zal in plaats van maximaal 50 kilometer tot wel 100 kilometer elektrisch kunnen rijden. Daardoor geraken de modellen niet alleen makkelijker door de WLTP-testen, maar zullen ze ook fiscaal voordeliger zijn.

    Voor een klein land als België is een plug-inhybride met een reële autonomie van 100 kilometer de ideale wagen. Onze meeste verplaatsingen liggen onder de 100 kilometer per dag. Hopelijk kan deze nieuwe technologie er dus voor zorgen dat meer mensen overschakelen naar een hybride wagen, waardoor ze vertrouwd raken met het elektrisch rijden en later de stap durven te zetten naar een volledig elektrische wagen. We staan dus maar voor een tijdelijke dip in de verkoopcijfers.”

    Dieselhybride

    Autoconstructeurs brengen na enkele jaren ook opnieuw dieselhybrides op de markt. Is dat volgens u een goede zaak?

    “Ja en nee. Omdat klassieke dieselmotoren steeds minder populair worden, proberen de constructeurs hun productiecapaciteit voor dieselwagens een nieuwe invulling te geven. Door opnieuw dieselhybrides op de markt te brengen, blijven de fabrieken langer economisch rendabel.

    De vraag is of er vandaag nog een markt is voor dieselhybrides. Op bepaalde vlakken wel, want de plug-inhybride met benzine is slechts een oplossing voor iemand die maar af en toe lange afstanden rijdt. Wie frequenter lange afstanden aflegt, kan beter gebruikmaken van een dieselhybride. Zo verbruik je de minste brandstof.

    Maar ik vrees dat de modellen op de markt zullen komen net op het moment dat de consument is afgeschrikt door de dieselprijzen aan de pomp. In België is de prijs van diesel hoger komen te liggen dan die van benzine, wat dieselhybrides een pak minder interessant maakt.”

    Gemiste kans

    Denkt u dat de nieuwe generatie hybrides iets zal veranderen aan het gedrag van de consument? Gaat die meer elektrisch rijden?

    “Ik denk het wel. Het is moeilijk om iemand te motiveren om zijn wagen elke dag op te laden, wat nodig is bij een beperkte autonomie. Maar voor een hybride die tot 100 kilometer elektrisch kan rijden, hoeft de bestuurder dat niet meer te doen. Daardoor wordt de drempel naar fulltime elektrisch rijden lager.

    Bedrijven kunnen daar een belangrijke rol in spelen door zowel thuis als op kantoor laadinfrastructuur te voorzien. Op die manier worden medewerkers aangespoord zoveel mogelijk elektrisch te rijden, en hoeven ze alleen voor uitzonderlijk lange afstanden gebruik te maken van benzine of diesel.

    Bovendien is het de taak van de Belgische overheid om bestuurders via een sturende fiscaliteit aan te sporen hun hybride wagen op een correcte manier te gebruiken en zorgvuldig op te laden. Momenteel hangt die fiscaliteit uitsluitend af van de technische voorschriften van het voertuig, niet van het gebruik: een gemiste kans.” 

     

    Hou de vinger aan de pols in mobiliteitsland

    Abonneer je gratis en ontvang de Mobility Reporter meteen in jouw mailbox.

    Schrijf gratis in