“De tijd dat werknemers vier jaar lang dezelfde leasewagen gebruikten, is voorbij”
vrijdag 20 april 2018
Visie-interview met Els Descamps, nieuwe commercieel directeur Athlon Belgium
“Jongeren zijn steeds minder bereid om zich vast te pinnen op één mobiliteitsvorm.” Dat zegt Els Descamps, de nieuwe commercieel directeur van Athlon Belgium. ”Om de jonge generatie te overtuigen, zullen we nog meer moeten inzetten op flexibele mobiliteitsoplossingen.”
Na een periode bij Athlon Zweden en Athlon International is de veelzijdige Els Descamps eindelijk weer thuis, bij Athlon Belgium. De ideale gelegenheid om haar te polsen over de uitdagingen die Athlon en de mobiliteitssector in het algemeen te wachten staan.
Wat gaat u precies doen bij Athlon Belgium?
“Er wachten me hier verschillende taken, en mijn vingers jeuken om aan de slag te gaan. Vorig jaar heeft bijna de helft van onze medewerkers binnen het commerciële team een nieuwe rol gekregen. Op die manier wilden we onze slagkracht bij klanten vergroten en beter met hen in contact treden. Nu die interne organisatie is afgerond, wil ik ze ook extern in de praktijk brengen. Zo wil ik ons bedrijf actief in de markt positioneren.”
“Daarnaast is de sector waarin wij werken voortdurend in verandering. Kijk maar naar het fiscale kader en de mobiliteitsagenda. Het is een hele uitdaging om de juiste antwoorden op die evoluties te vinden. Het lijkt me daarom belangrijk dat onze werknemers beschikken over de juiste tools en kennis om onze klanten nog beter van dienst te kunnen zijn.”
Welke commerciële uitdagingen staan Athlon te wachten?
“De recente WLTP-richtlijnen (Worldwide harmonized Light vehicles Test Procedure), die autoconstructeurs onder meer strikte normen opleggen voor hun CO2-uitstoot en brandstofverbruik, zullen volgens mij grote gevolgen hebben. Op het vlak van fiscaliteit, maar ook voor de wagenparken van onze klanten. Die zullen veel diverser worden, met naast dieselwagens veel meer benzine-, hybride en elektrische wagens. We willen die switch zo goed mogelijk begeleiden. In mei organiseren we al een infosessie over WLTP voor onze klanten.”
“Als leasingmaatschappij moeten we ook onze plaats vinden in het uitdijende mobiliteitsveld: het gloednieuwe mobiliteitsbudget, de ontwikkelingen bij ons moederbedrijf Daimler, elektrificatie, nieuwe mobiliteitsplatformen… De veranderingen volgen elkaar in ijltempo op, en wij moeten ervoor zorgen dat onze klanten steeds het juiste advies krijgen.”
Heeft de overname door Daimler de business strategy van Athlon eigenlijk beïnvloed?
“We merken dat innovatieve initiatieven nu veel centraler gestuurd worden. Dat is positief, want zo kunnen we op termijn met een internationaal geïntegreerd aanbod komen. Bovendien hebben we nu bij Athlon toegang tot alle vernieuwende projecten die Mercedes-Benz ontwikkeld heeft, zoals mytaxi (een app om taxi’s te boeken en te betalen, red.) en Car2Go (een aanbieder van autodelen, red.).”
De bedrijfswagen staat vandaag steeds meer ter discussie. Wat is uw kijk op die kwestie?
“Ondanks alle negatieve berichtgeving in de pers blijft de wagen actueel. Zolang er in België geen hoogwaardige alternatieven zijn die de wagen volledig kunnen vervangen, blijft hij noodzakelijk. Maar dan wel aangevuld met andere soorten vervoersmiddelen. Die diversifiëring willen we bij Athlon zeker ondersteunen. Zo zetten we vandaag al volop in op carsharing platforms. In België zien we ook dat de het zogenaamde cafetariaplan aan populariteit wint. Daarbij krijgen werknemers een multi-inzetbaar budget ter beschikking. Daarmee kunnen ze behalve voor een bedrijfswagen onder meer ook kiezen voor extra vakantiedagen, een laptop of iPad of een abonnement op het openbaar vervoer.”
Volgens een recente studie staan steeds meer jongeren weigerachtig tegenover een eigen auto of een bedrijfswagen. Hoe gaat Athlon om met die nieuwe generatie?
“Jongeren zijn inderdaad steeds minder geneigd om zich vast te pinnen op één mobiliteitsvorm. Vroeger waren werknemers tevreden als ze vier jaar lang dezelfde leasewagen kregen, vandaag niet meer. In die vier jaar zullen de jongeren van vandaag misschien verhuizen of kinderen krijgen. Ook hun mobiliteitsnoden veranderen daardoor. Daarom bekijken we kortere leaseformules, waarbij werknemers veel sneller van wagen of vervoersmiddel kunnen wisselen. In Nederland bedachten we daarvoor het initiatief Change my car. Daarbij kunnen werknemers flexibel voor een nieuwe wagen kiezen op basis van hun noden, die dus mettertijd kunnen veranderen.”
“Ook in België hebben we al verschillende initiatieven om aan de noden van jongeren tegemoet te komen. Zo is er Flexdrive, waarmee je een deel van je maandbudget kan ‘opsparen’. Zo kunnen werknemers voor een kleinere wagen kiezen en met het uitgespaarde geld een grotere wagen huren tijdens vakanties. Sinds vier jaar maken we ook gebruik van de mobiliteitskaart. Daarmee kunnen werknemers allerhande mobiliteitsuitgaven betalen, zoals tanken, parkeertickets en elektrisch laden. Die flexibele aanpak zullen we in de toekomst nog verder uitbouwen omdat we de nieuwe generatie zo goed mogelijk van dienst willen zijn.”
Hoe zullen we ons verplaatsen over pakweg dertig jaar? Met zelfrijdende auto’s, vliegende schotels, supersonische treinen?
“Volgens mij zal het belang van megasteden, waar leven, wonen en werken veel meer geconcentreerd is, alleen maar toenemen. Dat zal ook een grote impact hebben op ons vervoer van en naar het werk. Stel dat onze auto’s dan ook nog eens volledig autonoom en verbonden kunnen rijden, dan spreek je van een totaal ander transportlandschap. Al valt de impact van de zelfrijdende auto nog af te wachten. Maar dat we naar een toekomst van megasteden gaan, staat volgens mij buiten kijf.”
Welke rol zal Athlon in dat veranderende mobiliteitslandschap spelen?
“Ten eerste zullen we de uitdagingen bij Athlon steeds meer op een internationaal niveau aanpakken. Daarnaast is er voor ons een belangrijke rol weggelegd om alle nieuwe mobiliteitsoplossingen te integreren – autodelen, e-bikes en elektrische voertuigen. Voor de ontwikkeling daarvan vertrouw ik op de vele pioniers op de automarkt. Wij zullen hun vernieuwende ideeën en producten inbouwen in het aanbod voor onze klanten.”
Hou de vinger aan de pols in mobiliteitsland
Abonneer je gratis en ontvang de Mobility Reporter meteen in jouw mailbox.
Schrijf gratis in