De toekomst van elektrisch laden
donderdag 9 januari 2020
Geen elektrisch wagenpark zonder laadinfrastructuur. Hoe ziet elektrisch laden er vandaag en in de toekomst uit? Een overzicht.
Terwijl elektrische wagens aan belang winnen, beweegt er ook heel wat op het niveau van laadinfrastructuur. Philippe Fouyn, accountmanager bij Athlon, volgt de ontwikkelingen op de voet: “De tijd dat je een autobatterij met een gewoon stopcontact kon opladen, is helemaal voorbij. Dat is niet alleen veiliger voor je elektrische installatie, ook voor de batterij is een aangepaste laadinstallatie aan te raden.” Welke laadtechnologieën bestaan er en welke evoluties zijn er aan de gang?
Laden op uw bedrijfssite
Veel bedrijven installeerden de voorbije jaren al laadpunten op hun site. Vandaag breiden die stilaan uit. “Dat is nodig om het percentage aan elektrische wagens in een bedrijfsvloot te laten groeien. Als er meer laadpunten zijn, staan mensen ook meer open voor een elektrische bedrijfswagen”, zegt Philippe Fouyn. Toch moeten nog heel wat ondernemingen een inhaalbeweging maken.
Op de bedrijfssite wint ook load management aan belang. Die technologie laat bedrijven toe om elektrische wagens om de beurt op te laden naargelang de noden die er zijn. Zo krijgt de wagen van een commerciële werknemer voorrang op de wagen van iemand die de hele dag op kantoor blijft. Slim laden en intelligent monitoren zijn dus belangrijk om capaciteitsproblemen op te lossen.
Thuis opladen
Slim laden maakt ook thuis zijn opmars. Na de werkdag heeft niet alleen de elektrische wagen stroom nodig, ook de microgolfoven, de radio, tv en verlichting verbruiken elektriciteit. Een slim laadsysteem begint dus pas ’s nachts de wagen op te laden. Bovendien bestaan er wallboxen die de gemaakte elektriciteitskosten registreren en doorgeven, zodat de werknemer automatisch terugbetaald wordt.
De aandrijving en het type van de wagen bepalen welke specifieke oplaadmogelijkheden geschikt zijn. Philippe Fouyn: “Wie met een plug-inhybride rijdt, is meer gebaat bij een mobiele laadoplossing die slechts de helft kost van een vaste installatie. Die laatste is alleen rendabel als je wagen alleen een elektrische motor heeft. Bovendien moeten laadoplossingen rekening houden met eenfasige aansluitingen. Meer dan 80 procent van de Belgische huizen zijn op die manier verbonden met het elektriciteitsnet.”
Philippe Fouyn heeft nog meer tips: “Investeerders opteren vandaag beter voor een installatie met 22 kilowatt, ook al is 11 kilowatt voor huidige wagens voldoende. Het prijsverschil met installaties met een lagere kilowattage is immers verwaarloosbaar. Maar omdat laadinstallaties twee leasecontracten moeten meegaan, is het voordeliger om de installatie te kiezen die future proof is. De technologische evolutie gaat immers zo snel dat je anders binnen de vier jaar een nieuwe installatie moet kopen.”
Openbare laadpunten
Wie thuis of op het werk niet voldoende kan opladen, is genoodzaakt gebruik te maken van openbare laadinfrastructuur. Vooral voor wie in de stad woont, zijn die oplaadpunten van groot belang. Het probleem met in het openbaar opladen, is dat het voor heel wat bestuurders te lang duurt. Een elektrische wagens heeft gemiddeld vijftig minuten nodig om volledig op te laden. Er bestaan snelladers die daar amper tien minuten over doen, maar die zijn in België een rariteit en zorgen ervoor dat de batterij minder lang meegaat. Amerikaanse wetenschappers werken momenteel aan een oplossing.
Een uitgebreid laadpuntennetwerk laat in België op zich wachten. Philippe Fouyn: “In ons land zijn er slechts 10.000 openbare laadpunten, terwijl Nederland er al liefst 45.000 telt. Er komen iedere maand wat nieuwe laadpunten bij, maar we zijn er nog lang niet.”
Meer weten over de elektrificatie van uw vloot? Kijk op onze website.
Hou de vinger aan de pols in mobiliteitsland
Abonneer je gratis en ontvang de Mobility Reporter meteen in jouw mailbox.
Schrijf gratis in