“De toekomstige generatie werknemers staat open voor flexibele mobiliteit”

    donderdag 7 maart 2019

    Wie vandaag een bedrijfswagen heeft, kan die binnenkort inruilen milieuvriendelijker model, een alternatief vervoersmiddel en/of een contante uitbetaling. Een maatregel die de toekomstige generatie arbeidskrachten op het lijf geschreven is? We vroegen Jules Nuyttens – stagiair op de marketing- en communicatieafdeling van Athlon – naar zijn kijk op het mobiliteitsbudget.

    Binnenkort zet je je eerste stappen op de arbeidsmarkt. Zal het mobiliteitsbudget een belangrijke rol spelen bij je keuze voor een werkgever?

    Jules Nuyttens: “Een werkgever die zijn kandidaat-werknemers een mobiliteitsbudget aanbiedt, heeft volgens mij een streepje voor op de rest. Zeker bij mijn generatie, die bewust bezig is met mobiliteit en het milieu. Ik denk dat vorige generaties vooral een eigen, comfortabele wagen wilden. Voor de jonge werknemers die nu op de arbeidsmarkt komen is dat anders: zij staan er meer voor open om die wagen te combineren met een plooifiets, de trein of andere vervoersmiddelen. En dan is het mobiliteitsbudget, door de flexibiliteit die het biedt, een ideale oplossing.”

    Hoe zou jij zelf je mobiliteitsbudget besteden?

    “Ik zou nog altijd kiezen voor een wagen, liefst een elektrische of een hybride. Die zou ik combineren met andere vervoersmiddelen. Op die manier kan ik mijn pendeltraject niet alleen zo efficiënt mogelijk afleggen, maar ook zo groen mogelijk. Ben ik met de trein sneller op mijn bestemming? Dan zal ik niet in de wagen springen. Ook een elektrische fiets zie ik wel zitten, bijvoorbeeld voor afstanden korter dan 20 kilometer.”

    “Die flexibiliteit vind ik belangrijk: ik wil me niet vastklampen aan één vervoersmiddel. Dat geldt volgens mij voor wel meer jongeren van mijn generatie.”

    Gaan de werknemers van jouw generatie gretig gebruik maken van het mobiliteitsbudget?

    “Daar ben ik van overtuigd. Wij zijn het al gewend om de wagen te laten staan en het openbaar vervoer te nemen. We zullen het mobiliteitsbudget ook kunnen inzetten op een moment dat de maatregel al een tijdje is ingeburgerd. Dat alles maakt het makkelijker om de stap te zetten naar een combinatie van verschillende vervoersmiddelen.”

    “Bovendien mag je het milieubewustzijn van de toekomstige werknemers niet onderschatten. Wij zijn bereid om ons op een andere manier te verplaatsen om zo onze impact op het milieu zo klein mogelijk te houden.”

    Hou de vinger aan de pols in mobiliteitsland

    Abonneer je gratis en ontvang de Mobility Reporter meteen in jouw mailbox.
    Schrijf gratis in