Terug naar overzicht

Deze veiligheidssystemen zijn voortaan verplicht op alle nieuwe auto’s

Onder de GSR 2024 moeten alle nieuwe auto’s in Europa voortaan voorzien zijn van diverse rijhulp- en bewakingssystemen die niet alleen de inzittenden, maar ook voetgangers en fietsers beter beschermen.

    Nul verkeersdoden in Europa tegen 2050

    Europa koestert grote ambities op het vlak van verkeersveiligheid. Tegen 2050 wil de Unie het aantal verkeersslachtoffers op de Europese wegen herleiden tot nul. Eén manier om dat doel te bereiken, is de autoconstructeurs verplichten om enkele geavanceerde assistentiesystemen te monteren in nieuwe voertuigen.

    Het gaat met name om systemen die de alertheid van de bestuurder controleren en om sensoren en camera’s die andere weggebruikers kunnen detecteren. Als een aanrijding dreigt, moeten deze systemen de bestuurder ‘wakker schudden’. Reageert hij niet of onvoldoende om een incident te vermijden, dan moet de auto zelf kunnen ingrijpen door te remmen. Sommige auto’s gaan zelfs een stapje verder en kunnen autonoom een uitwijkmanoeuvre uitvoeren.

    Camera die bestuurder monitort

    Vanaf 7 juli 2024 moeten alle nieuw geïntroduceerde auto’s in de EU uitgerust zijn met een camera die slaperigheid of onoplettendheid kan detecteren. Modellen die al op de markt zijn, krijgen tot juli 2026 de tijd om zich aan de nieuwe wetgeving aan te passen.

    Wat schrijft de General Safety Regulation (GSR) exact voor op dit vlak? Dat bestuurders die langer dan zes seconden hun blik niet op de weg houden bij snelheden tussen 25 en 50 km/h, een auditieve waarschuwing moeten krijgen. Rij je sneller, dan wordt de ‘afleidingstijd’ beperkt tot 3,5 seconden. De camera kijkt vooral naar de ogen van de bestuurder, maar houdt ook de positie en oriëntatie van het hoofd in de gaten.

    Datarecorder voor ongevallen verplicht

    Een tweede aspect van de GSR betreft de introductie van een ‘event datarecorder’ (EDR). Daar merk je als bestuurder helemaal niks van: het gaat om een zwarte doos die de essentiële rijgegevens registreert in het geval van een aanrijding. Zo kan de ware toedracht van het incident beter geanalyseerd worden.

    Onderzoekers kunnen bijvoorbeeld zien of de veiligheidssystemen gewerkt hebben en eventueel tussenbeide zijn gekomen om de aanrijding proberen te voorkomen. Ook de snelheid van het voertuig, de positie van het rempedaal en de aanrijdingshoek worden vastgelegd. De gegevens worden ook aangewend om de veiligheidssystemen te verbeteren. Over je privacy hoef je je geen zorgen te maken: de gegevens zijn anoniem.

    Intelligent Speed Assist verplicht

    Voortaan moeten alle nieuw verkochte auto’s uitgerust zijn met een systeem dat de geldende snelheidsbeperking niet alleen weergeeft, maar ook waarschuwt wanneer je te snel rijdt. Voor alle duidelijkheid: het is geen snelheidsbegrenzer, maar enkel een assistent, zoals de naam (afgekort tot ISA) suggereert.

    ISA maakt gebruik van een camera om snelheidsbeperkingsborden te lezen en van gps-gegevens. Zelfs al overschrijd je de snelheidslimiet met nog maar één kilometer krijg je al een alarm te horen. Dat kan soms irritant worden, maar je kunt ISA uitschakelen. Wel wordt het systeem vanzelf weer ingeschakeld de volgende keer dat je de auto start.

    Conclusie

    Om het aantal verkeersdoden op Europese wegen terug te dringen, moeten autoconstructeurs investeren in geavanceerde veiligheidssystemen. Daarnaast zijn er ook maatregelen die je zelf kunt treffen als wagenparkbeheerder.

    Benieuwd? Ontdek dan hier Road safety - Verkeersveiligheid voor jouw medewerkers (athlon.com) de veiligheidsverhogende tools van Athlon.