E-auto thuis sneller laden? Verzwaar je netaansluiting

  dinsdag 1 oktober 2019

  Een elektrische auto thuis opladen duurt enkele uren. Moet het sneller gaan, of heb je tegelijk stroom nodig voor de vaatwasser? Overweeg dan om je netaansluiting te laten verzwaren.

  E-auto thuis sneller laden

   

  Drukke dagen: we kennen het allemaal. Na een lange werkdag koken we pasta, laden we de elektrische auto op en wassen we nog snel het hockeyshirt van dochterlief. Maar wat als dat niet tegelijk mogelijk is?

  Niet genoeg stroom

  Een laadpunt voor een elektrische wagen verbruikt meer stroom dan om het even welk huishoudelijk apparaat. Is de elektrische installatie van een huis beperkt of verouderd, dan kan het erg lang duren om de autobatterij weer op te laden. “Bovendien moet je tijdens het laden de nodige ampères overhouden voor andere toestellen”, zegt Gerry Van Aken van laaddienstverlener Eneco eMobility. “Anders slaan de stoppen door zodra je bijvoorbeeld het koffiezetapparaat aanzet. Of stopt je laadpunt met werken en is de auto niet beschikbaar als je ’s avonds wilt gaan fitnessen. Krijgt jouw huis niet genoeg stroom binnen om elektrisch laden vlot te combineren met huishoudelijke apparaten, dan kun je je meterkast laten ver-zwaren.”

  Wat houdt verzwaren in?

  Als je je netaansluiting laat verzwaren, komt er een groter elektrisch vermogen je huis binnen. Een huis met een 1x25A-aansluiting (230 volt) krijgt bijvoorbeeld via één kabel 25 ampère stroom aangeleverd. Een overschakeling naar een 3x25A-aansluiting en 400 volt levert drie keer zoveel vermogen op. De meeste Belgische woningen hebben een aansluitwaarde van 1X25A/230V, 1X35A/230V, 3X25A/400V of 3X35A/400V. Heel grote aansluitwaarden, zoals 3X63A/400V, komen in privéwoningen nauwelijks voor.

  Wanneer is verzwaren nuttig?

  Je netaansluiting laten verzwaren is vooral nuttig als je tijdens het laden van je elektrische auto meer stroom nodig hebt dan je binnenkrijgt. “Om je huishouden vlot te laten functioneren, zou je minstens 10 ampère moeten overhouden”, weet Gerry Van Aken. “Heb je een 1X35A-aansluiting en verbruikt je elek-trische wagen 32 ampère om zijn batterij op te laden, zoals een Jaguar I-PACE? Dan kun je je netaanslui-ting laten verzwaren. Rijd je met een Tesla, dan heb je sowieso een 3-fase-aansluiting nodig om je auto efficiënt op te laden. Bij een 1X25A- of 1X35A-aansluiting zal het laden dan erg langzaam gaan. Wie bij Athlon een elektrische (firma)wagen met laadpunt bestelt, kan alvast rekenen op Eneco eMobility voor ondersteuning bij de installatie.”  

  Toekomstgericht

  Ook wie zijn huishouden prima kan combineren met een elektrische auto, kan overwegen om zijn net-aansluiting te laten verzwaren. In de toekomst zullen onze huizen immers steeds meer stroom nodig hebben. Gerry Van Aken: “Als je binnen enkele jaren een warmtepomp of een aircotoestel wilt plaatsen, dan zal een zwaardere netaansluiting ervoor zorgen dat je huishoudelijke apparaten gewoon blijven wer-ken. Ook de batterijen van elektrische auto’s worden steeds zwaarder. De stroomcapaciteit van je huis vergroten is dus een toekomstbestendige beslissing.”

   

  Hou de vinger aan de pols in mobiliteitsland

  Abonneer je gratis en ontvang de Mobility Reporter meteen in jouw mailbox.

  Schrijf gratis in