Terug naar overzicht

Een diesel als bedrijfswagen: nog zinvol?

We krijgen bij Athlon vaak de vraag of diesels nog een verstandige keuze zijn als bedrijfswagen. Enerzijds bieden ze lagere gebruikskosten voor veel rijders, anderzijds worden er vraagtekens geplaatst bij de uitstoot en de toekomstige fiscale regels. We wegen de voor- en de nadelen van diesel tegen elkaar af.

Diesels Als Bedrijfswagens

    Enkele feiten over uitstoot

    Benzinewagens verbruiken meer brandstof, waardoor ze meer CO2 uitstoten. Dieselwagens daarentegen zijn zuiniger qua verbruik, stoten minder CO2 uit, maar produceren dan weer iets meer fijnstof alsook NOx (stikstofoxides).

    Elke dieselwagen die vandaag van de band rolt, is uitgerust met een roetfilter en een systeem om de NOx-uitstoot drastisch te reduceren. Zo schudden diesels stilaan hun vervuilende imago uit het vorige decennium van zich af.

    ‘Oude dieselmotoren moeten we bannen. Moderne dieselwagens voldoen echter aan de Euro 6d-norm. Zij stoten zelfs minder NOx uit dan de nieuwe benzinemodellen.'
    Mark Pecqueur – mobiliteitsexpert en onderzoeker Thomas More hogeschool

    Lagere CO2, minder verbruik

    Moderne dieselwagens gaan prat op een lagere CO2-uitstoot dan benzine. Dat maakt een bedrijfswagen op diesel fiscaal vaak voordeliger dan zijn broertje op benzine (hogere aftrekbaarheid, lager voordeel van alle aard, lagere CO2-bijdrage). 

    Als brandstof aan de pomp is diesel zijn prijsvoordeel weliswaar kwijtgespeeld, maar dieselmotoren zijn nog steeds zuiniger dan benzinemotoren, en dan vooral op de snelweg. Kortom, een dieselwagen blijft een verstandige keuze voor wie professioneel veel kilometers aflegt.

    ‘Voor wie minimaal 30.000 km per jaar rijdt en vaak ritten doet van langer dan een halfuur, blijft diesel een slimme én milieusparende keuze.’
    Mark Pecqueur – mobiliteitsexpert en onderzoeker Thomas More hogeschool

    Toch ook vaak in de stad? Overweeg een plug-inhybride diesel. 

    Merken als Mercedes-Benz bieden een oplossing aan die het beste van twee werelden combineert: plug-inhybrides met een diesel als verbrandingsmotor. Die zijn niet alleen fiscaal bijzonder interessant, maar kunnen ook ecologisch en economisch de beste oplossing zijn voor bepaalde werknemerprofielen.

    Denk bijvoorbeeld aan medewerkers die vooral lange afstanden afleggen, maar toch ook geregeld de stad in duiken. Consequent opladen is vanzelfsprekend de boodschap, net als een goede trajectplanning, zodat je de batterij kunt benutten daar waar ze nuttig is.

    Is het gedaan met diesel in 2023? 

    Vanaf 2026 moeten nieuw bestelde bedrijfswagens volledig emissievrij zijn om van enige fiscale aftrekbaarheid te genieten. Als overgangsmaatregel geldt dat niet-emissievrije voertuigen, inclusief plug-inhybrides, vanaf 2023 geleidelijk hun fiscale voordelen verliezen.

    Om exact te zijn: diesel-, benzine-, hybride en plug-inhybride bedrijfsauto's die besteld worden vanaf 1 juli 2023 verliezen stelselmatig een deel van hun fiscale aftrekbaarheid in de daarop volgende jaren, om uiteindeljk op 0 procent te belanden.

    Je leest er alles over in ons dossier "Autofiscaliteit 2021-2031"

    Conclusie: maak de juiste afweging

    Wanneer is een diesel de juiste optie als bedrijfswagen? Het antwoord hangt vooral af van het mobiliteitsprofiel van de chauffeur. Kijk ook verder dan alleen maar naar de leaseprijs: het is de Total Cost of Ownership die als benchmark moet dienen.

    Voor bestellingen vanaf 1 juli 2023 worden diesels fiscaal steeds minder interessant. Reden te meer om vanaf dan de stap naar elektrisch te overwegen. 

    Advies nodig? Athlon helpt jou graag om de geschikte oplossing te vinden voor elk bestuurdersprofiel.

    Nog vragen over dieselwagens in jouw bedrijfsvloot?

    Neem contact op met Athlon. Eén van onze experts begeleidt je graag met de juiste keuzes voor jouw wagenpark.

     

    Blijf up-to-date over autoleasing en bedrijfswagens

    Abonneer je gratis en ontvang Athlon Mobility Reporter meteen in jouw mailbox.

    Schrijf nu in