Terug naar overzicht

Een ecologische auto je woning bekostigen met het mobiliteitsbudget

Wie dat wil, kan zijn huidige bedrijfsauto inruilen voor een mobiliteitsbudget. Dat bestaat uit drie pijlers: een ecologische auto, ‘zachte mobiliteit’ en het eventuele saldo. Wist u echter dat u ook een deel van het budget onder de tweede pijler kunt aanwenden om huurkosten of interesten op een hypothecaire lening te betalen?

E-auto thuis sneller laden

    “Wie voldoende budget heeft, kan daarmee tot 100% van zijn hypothecaire rente of huurkosten financieren, op voorwaarde dat de woonplaats zich maximaal op 5 kilometer van het werk bevindt. Als beide partners in een huishouden een mobiliteitsbudget hebben en ze wenden het beide aan voor de huisvestingskosten, dan is dat vanzelfsprekend beperkt tot het totaalbedrag van de huur of de rente op hun lening”, verklaart Cécile Liénard, Senior Product Manager bij Athlon Belgium.

    Sinds COVID-19 dringt zich echter een interessante vraag op. Thuiswerken is immers normaal geworden en als je thuis je werkplaats wordt, dan zou je kunnen redeneren dat je sowieso binnen “5 kilometer van het werk” woont… “Het mobiliteitsbudget mag door thuiswerkers worden aangewend voor de woonkosten voor zover hun arbeidsovereenkomst vermeldt dat ze louter of voornamelijk thuis werken. In het geval van variabel thuiswerk moet maandelijks worden nagegaan of de werknemer ten minste 50% van zijn uren in zijn ‘home office’ heeft gepresteerd. Het is dus mogelijk om de huisvestingskosten in sommige maanden met het mobiliteitsbudget te betalen en in andere maanden niet”, verduidelijkt ze.

    Milieuvriendelijke auto: wat past in mijn budget?

    De eerste pijler van het mobiliteitsbudget bestaat uit een auto met een lage CO2-uitstoot. Volledig elektrische wagens alsook plug-inhybrides met een maximumuitstoot van 95 g/km komen in aanmerking. Gewone diesel- of benzinevoertuigen kunnen ook voor zover ze niet meer dan 100 g/km uitstoten. In 2021 wordt die grens teruggebracht tot 95 g/km. Fiscaal gezien zijn deze conventionele auto’s echter minder aantrekkelijk, terwijl er weinig modellen onder de opgelegde drempelwaarde blijven.

    Het goede nieuws is dat het aanbod aan elektrische wagens en plug-inhybride voertuigen fors is uitgebreid en ook in 2021 blijft groeien. Het klopt dat hun aankoopprijs hoger ligt dan die van de benzine- of dieselvariant, maar hun hogere fiscale aftrekbaarheid en lagere gebruikskosten maken dat deels of geheel goed. Het is dus zaak om naar de Total Cost of Ownership (TCO) te kijken, die van geval tot geval verschilt. 

    Bovendien kun je ervan uitgaan dat wie overschakelt op het mobiliteitsbudget, minder kilometers aflegt met de bedrijfsauto. Het is immers de bedoeling om zoveel mogelijk alternatieve middelen te gebruiken – zoals de fiets en het openbaar vervoer – en dat niet alleen voor woon-werkverkeer, maar ook voor privéverplaatsingen. Ook die kunnen immers betaald worden met het mobiliteitsbudget.

    Betekent dat dan dat je een lager jaarkilometrage en eventueel een langere looptijd kunt hanteren voor je milieuvriendelijke lease-auto om zo de maandelijkse prijs te drukken? “Als de klant (de werkgever) dat wil, dan is dat is zeker mogelijk. Op die manier krijg je toegang tot een duurdere auto of kun je meer budget vrijmaken voor de tweede pijler. Het heeft echter geen zin om het kilometrage tot irrealistische waarden te verlagen. Als je je kilometers te laag inschat, volgt hoe dan ook een hercalculatie, die de leaseprijs kan opblazen tot boven het mobiliteitsbudget”, besluit Cécile Liénard.

    Wil je meer weten over het mobiliteitsbudget en de cruciale rol die het speelt in de transitie naar een duurzame, flexibele en comfortabele mobiliteit? Je leest er alles over in onze nieuwste whitepaper.