Een handige gids met alle wijzigingen voor 2021

    vrijdag 19 februari 2021

    2021 wordt opnieuw een jaar vol wijzigingen op het vlak van de autofiscaliteit, met name door de introductie van de WLTP als berekeningsbasis. Dat heeft gevolgen voor alle fiscale aspecten die gebaseerd zijn op de CO2-uitstoot van de auto, zoals de BIV en verkeersbelasting in Vlaanderen, maar ook de fiscale aftrekbaarheid, het voordeel van alle aard en de solidariteitsbijdrage.

    autofiscaliteit

    Om je snel wegwijs te maken in het herschikte fiscale landschap heeft Athlon een praktisch naslagwerk gecreëerd: “Autofiscaliteit 2021: alle wijzigingen in een handig overzicht.” Daarin werpen we ook een blik op de nabije toekomst. 

    Omdat je vandaag beslissingen moet nemen over voertuigen die 3 à 5 jaar in je wagenpark blijven, moet je immers een goede kijk hebben op de ontwikkelingen die eraan zitten te komen.

    Wat je moet weten en waarom

    Vandaag zijn plug-inhybrides bijna allemaal voor meer dan 95% fiscaal aftrekbaar. De vraag stelt zich of dit nog het geval zal zijn in 2022 of 2023. Op middellange termijn allicht niet, omdat de huidige regering voorziet dat alle bedrijfswagens tegen 2026 CO2-neutraal moeten zijn

    De keuze voor diesel, benzine, mild hybride, full hybride, plug-inhybride, CNG of 100% elektrisch kan verstrekkende fiscale gevolgen hebben. Als vertrouwenspartner helpt Athlon je om de juiste weg te kiezen zodat het economische en ecologische plaatje klopt.

    Hogere CO2, hogere belastingen

    Was de NEDC 2.0 tot voor kort de berekeningsbasis voor de fiscale formules in België, dan is die rol op 1 januari 2021 overgenomen door de WLTP. Die gaat gepaard met hogere CO2-cijfers en bijgevolg hogere belastingen. 
    Toch moet er genuanceerd worden. Om te beginnen wordt de BIV en de verkeersbelasting op leasingvoertuigen nog steeds berekend op het vermogen en de fiscale pk’s. Voor hen verandert er dus op dat vlak niets. Daarnaast hebben de verschillende federale overheidsinstanties beslist om de eigenaar van het voertuig – voorlopig althans – de keuze te laten tussen de NEDC 2.0- en de WLTP-waarde voor de berekening van de fiscale aftrekbaarheid, het voordeel van alle aard en de solidariteitsbijdrage. 

    De enige voorwaarde is dat de constructeur de beide CO2-waardes op het gelijkvormigheidsattest vermeldt. Voor plug-inhybrides is dat sowieso verplicht tot eind 2022. Voor auto’s die werden ingeschreven voor 1 januari 2021 blijft alles sowieso bij het oude: voor hen geldt de NEDC-waarde.

    Om helemaal mee te zijn met de fiscale veranderingen nodigen we je uit om onze gratis fiscale gids te downloaden.

    Download de gids

    Heb je bijkomende vragen? Neem dan contact op met je vertrouwde accountmanager of onze fiscale specialisten via consulting.belgium@athlon.com

     

    Hou de vinger aan de pols in mobiliteitsland

    Abonneer je gratis en ontvang de Mobility Reporter meteen in jouw mailbox.
    Schrijf gratis in