“Een leven zonder files? Begin bij een slimme stadsinrichting”

    donderdag 21 juni 2018

    Meer Park & Rides aanleggen, het mobiliteitsbudget invoeren, de kilometerheffing uitbreiden naar auto’s, willen we komaf maken met files, dan is een mix aan maatregelen nodig. Dat zegt Kobe Boussauw, docent ruimtelijke planning en mobiliteit van de Vrije Universiteit Brussel, door het Netwerk duurzame mobiliteit verkozen tot mobiliteitspersoonlijkheid van 2015. “Minstens even belangrijk is een doordachte stadsplanning: die kan ons heel wat fileleed besparen.”

    “Een leven zonder files? Begin bij een slimme stadsinrichting”

    Hoe kan doordachte ruimtelijke ordening files helpen indijken?

    “De inrichting van een stad of regio heeft een grote invloed op de manier waarop mensen naar hun werk gaan: is er veel of weinig parkeerruimte? Is er een treinstation of bushalte in de buurt? Neem nu een stad als Louvain-la-Neuve: het centrum is een groot, verkeersvrij wandelgebied. Wie met de wagen komt, wordt via één van de vele tunnels naar een ondergrondse parkeergarage geleid. Ook de spoorweg bevindt zich onder de grond. Die slimme stadsinrichting vertaalt zich in de cijfers van het woon-werkverkeer: 12% van de inwoners van de gemeente Ottignies-
    Louvain-la-Neuve gaat te voet naar het werk. En nog eens 12% neemt de trein. Vergelijk dat met de Luikse universiteitscampus van Sart-Tilman, die ver van de stad ligt, en het verschil is overduidelijk: minder dan 1% van de werknemers komt er te voet of met de fiets, en minder dan 2% kiest er voor de trein.”

    Louvain-la-Neuve werd in 1968 als nieuwe stad gebouwd. Kunnen we ook in onze historische steden duurzame vervoersmodi aanmoedigen?

    “Met hun smalle straatjes lenen veel historische stadskernen zich perfect tot duurzame mobiliteit. In enkele steden zijn al autoluwe of –vrije zones ingericht, maar dat alleen volstaat niet. Ook hier is een doordachte stadsplanning cruciaal: zorg ervoor dat voorzieningen als winkels, scholen, sportfaciliteiten dicht bij woonkernen liggen. Als de school of supermarkt maar tweehonderd meter verderop ligt, springen we sneller op de fiets dan achter het stuur. Een globaal geïntegreerd verkeersbeleid zou voor iedere stad een must moeten zijn. Gent kan op dat vlak goede resultaten voorleggen.”
    “Ook Park & Rides rond de grote steden kunnen de mobiliteit helpen vlot trekken. Werknemers die in de stad werken, parkeren hun wagen op een parking buiten de ring en nemen een bus of tram naar de binnenstad. In Amsterdam heeft die maatregel zijn effectiviteit al ruimschoots bewezen. Zo’n systeem kan perfect uitgerold worden rond Brussel en Antwerpen. Het is een gemiste dat het hier op zich laat wachten.”

    Wat kunnen we zelf doen?

    “Kies uw woonplaats best zo dicht mogelijk bij het werk. Belgen wonen vandaag gemiddeld bijna twintig kilometer van hun werk. Wie afgelegen woont, heeft bijna altijd een auto nodig om die lange afstanden te overbruggen. Wie een woonplaats kiest, denkt best goed na of de locatie ook op lange termijn nog compatibel is met de carrière- en gezinsplannen: is er een school in de buurt? Hoe zit het met de werkgelegenheid in de regio? Vlaams minister van Omgeving Joke Schauvliege werkt momenteel aan een M-score, een mobiliteitsscore voor woningen. Die maakt duidelijk of een huis goed bereikbaar is. Dat is in mijn ogen een bijzonder zinvolle maatregel.”

    Waar moeten we de komende jaren op inzetten?

    “Ik ben een grote voorstander van een kilometerheffing voor personenwagens. Zo’n heffing doet weggebruikers bewuster nadenken over hun verplaatsingen waardoor ze een rit uitstellen tot het rustiger is of de auto een dagje aan de kant laten staan. Dat zal het fileleed automatisch verminderen.
    “Dat de federale regering nog deze legislatuur het mobiliteitsbudget wil invoeren is ook een goede zaak. Zo’n budget kan een werknemer vrij spenderen aan een waaier van vervoersmogelijkheden. Dat kan de auto zijn, maar evengoed de trein of fiets. Zo kiest hij voor elke verplaatsing het meest efficiënte vervoersmiddel.”

    Hou de vinger aan de pols in mobiliteitsland

    Abonneer je gratis en ontvang de Mobility Reporter meteen in jouw mailbox.

    Schrijf gratis in