Elektrisch rijden: feit of fabel?
maandag 2 september 2019
Er zijn veel misverstanden over elektrische auto’s. Wat is feit en wat is fabel? Athlon helpt je graag verder en schept duidelijkheid.
Steeds meer bedrijven zetten in op een vergroening van hun wagenpark. Toch staan heel wat werknemers nog argwanend tegenover elektrische auto’s. Zo zouden ze een beperkt rijbereik hebben en helemaal niet zo duurzaam zijn. Welke misverstanden bestaan er over elektrisch rijden? Athlon schept duidelijkheid.
1. Met een elektrische auto kom ik niet ver
Fabel. Met een volle batterij rijden nieuwe elektrische auto’s inmiddels 300 tot 500 kilometer. Dat is ruim voldoende voor de meeste gebruikers. Om van thuis naar het werk en terug te gaan, legt de Belg gemiddeld 42 kilometer per dag af. Moet je toch een grotere afstand rijden? Dan kan je eenvoudig opladen aan een openbaar laadpunt.
2. Laden duurt langer dan tanken
Feit. Het klopt dat het opladen van een elektrische auto langer duurt dan het tanken van een conventionele auto. Toch hoef je je daar weinig zorgen over te maken, want in de praktijk worden elektrische auto’s vooral opgeladen terwijl je slaapt of werkt. En dat kost je uiteindelijk minder tijd dan tanken. Heeft je auto onderweg toch een laadbeurt nodig, dan is je wagen met een snellader na een halfuur weer voor 80 procent vol.
3. Elektrisch rijden is helemaal niet zo duurzaam
Fabel. Het productieproces van een elektrische auto zorgt voor een grotere CO2-uitstoot dan dat van een benzine- of dieselauto. Dat komt door de batterij, die bovendien heel wat meer zeldzame metalen bevat. Maar over hun hele levenscyclus stoten elektrische auto’s wel degelijk minder broeikasgassen uit. Dat blijkt uit een diepgaande studie van het Europese Milieuagentschap EEA. Wordt de batterij opgeladen met groene stroom, dan is dat verschil nog veel groter. En omdat de Europese stroomproductie snel groener wordt, zal de elektrische auto in 2050 al 73 procent klimaatvriendelijker zijn dan voertuigen met een verbrandingsmotor.
4. We rijden binnenkort allemaal op waterstof
Fabel. De mogelijke toepassingen van waterstof worden nog uitvoerig onderzocht. Onze universiteiten en heel wat kenniscentra onderzoeken momenteel het potentieel van waterstof als brandstof voor personenvervoer. De opslag van waterstof is niet eenvoudig en vereist een compleet nieuwe infrastructuur. Bovendien zijn er in België vandaag nog maar enkele stations waar je waterstof kan tanken. Momenteel zijn elektrische wagens dus nog steeds de groene voertuigen bij uitstek.
5. De batterij gaat maar een paar jaar mee
Fabel. De batterij van een elektrische auto is niet te vergelijken met de accu van een smartphone. De koeling van de elektrische auto zorgt ervoor dat de batterijen veel langer meegaan. Zo hebben Tesla’s van vier jaar oud na 250.000 kilometer nog een capaciteit van ruim 90 procent. Daarnaast krijgen oude autobatterijen een tweede leven als energieopslag of binnen een andere toepassing en zijn ze voor 90 procent recycleerbaar.
Een andere versie van dit artikel verscheen eerder op de website van Athlon Nederland.
Hou de vinger aan de pols in mobiliteitsland
Abonneer je gratis en ontvang de Mobility Reporter meteen in jouw mailbox.
Schrijf gratis in