Elektrisch rijden op z’n Mercedes

  dinsdag 1 oktober 2019

  De Mercedes-Benz EQC is het antwoord van Mercedes op de Audi E-Tron, de Jaguar i-Pace en de Tesla Model X. Athlon testte de luxueuze elektrische SUV twee weken uit: “Een aanrader in zijn prijsklasse.”

  Mercedes-Benz EQC

  Hoewel de EQC een elektrische auto is, oogt hij als een volbloed Mercedes. Die herkenbaarheid is aange-naam. “Toch is de wagen niet zomaar een elektrisch doorslagje van zijn benzine- en dieselbroertje, de GLC. De EQC heeft echt een eigen karakter. Dat is wel tof”, zegt Simon Leloux, internal sales manager bij Athlon.

  “De wagen ziet er goed uit en is uitgerust met de nieuwste comfort- en veiligheidssnufjes. Zo houdt het gps-systeem rekening met laadpauzes bij de berekening van je reistijd. De elektrische aandrijving en de luxueuze afwerking geven het gevoel dat je over de weg zweeft. Zowel vooraan als achteraan is er ook genoeg zitruimte. Alleen de koffer is kleiner dan die van de GLC, daar moet je wel rekening mee houden als je met de EQC bijvoorbeeld op vakantie wilt gaan. Door het ontbreken van motorgeluid moet je als bestuurder ook extra alert zijn voor zwakke weggebruikers, want zij horen de wagen niet aankomen.”

  Snel laden

  Op papier haalt de EQC een rijbereik van maximaal 417 kilometer. “In de praktijk, bij een realistische rij-stijl, zal dat eerder 350 kilometer zijn”, meent Leloux. “Voor dagelijks woon-werkverkeer is dat ruim vol-doende. Omdat de batterij nooit helemaal leeg raakt, is ze snel weer bijgeladen. Wie lange afstanden wil afleggen, gaat onderweg best op zoek naar laadpunten op gelijkstroom (DC). Zulke snelladers kunnen een lege batterij in twintig minuten bijna volledig opladen. Een laadpunt op wisselstroom (AC), zoals een standaard publieke laadpaal of een private wallbox, heeft daar bijna vijf uur voor nodig. De wagen opla-den aan een gewoon stopcontact is niet aan te raden voor lange verplaatsingen: als de batterij volledig leeg is, neemt dat meer dan elf uur in beslag.”

  Prijs-kwaliteit

  Met een minimumprijs van 80.995 euro situeert de Mercedes-Benz EQC zich in de hogere prijsklasse. Toch biedt de wagen waar voor zijn geld, stelt Leloux. “Door de hogere vraagprijs zal de EQC niet voor iedereen toegankelijk zijn. Maar binnen zijn prijsklasse is hij zeker het overwegen waard. Als leasewagen in een bedrijfscontext is de EQC iets voordelig dan de Jaguar i-PACE en een stuk goedkoper dan de Audi E-Tron en de Tesla Model X. Voor die lagere prijs kun je rekenen op een vlotte en comfortabele elektri-sche wagen met het authentieke Mercedes-gevoel.”

   

  Hou de vinger aan de pols in mobiliteitsland

  Abonneer je gratis en ontvang de Mobility Reporter meteen in uw mailbox.


  Abonneer je gratis