Terug naar overzicht

Athlon EV duel: BYD Atto 2 vs. Citroën ë-C3 Aircross: budgetvriendelijke elektrische auto’s met veel ruimte

Zowel Citroën als BYD zijn vandaag vertegenwoordigd in het segment van de compacte elektrische SUV’s. Terwijl de ene uitpakt met ruimte en comfort, focust de andere op afwerking en uitrusting. Citroën ë-C3 Aircross of BYD Atto 2: we vergelijken ze voor jou in dit Athlon EV-duel.

    BYD Atto 2

    Van ruim tot zeer ruim

    De nieuwe Citroën C3 Aircross oogt bijzonder stoer voor een auto in het B-segment. Met zijn koetswerk van bijna 4,4 meter lang is hij haast 24 centimeter gegroeid ten opzichte van zijn voorganger. 7 centimeter van die bijkomende lengte zit in de wielbasis. Het is achterin dan ook riant zitten. De niet-elektrische versies zijn overigens verkrijgbaar met zeven stoelen, een optie die helaas niet mogelijk is op de ë-C3 Aircross omwille van de batterij. Dat neemt niet weg dat je een flinke 460 liter aan spullen kan vervoeren in de koffer.

    De BYD Atto 2 is een gloednieuw model dat zich tussen de Dolphin en de Atto 3 situeert. Hij is iets compacter dan de Citroën: hij neemt 4,31 meter in beslag in de lengte. Toch is het ook in deze compacte SUV best ruim zitten. Je kan ook rekenen op een behoorlijke koffer van 400 liter. Qua vormgeving ging BYD voor bolronde vormen en een ‘zwevende’ dakpartij. Daarin zit standaard een glazen paneel verwerkt, zodat het interieur baadt in daglicht. De vlakke bodem garandeert dan weer veel beenruimte op de achterbank.   

    Citroen e-C3 Laden

    Geen rijbereik- of laadrecords

    Om een auto aantrekkelijk te kunnen positioneren qua prijs, moet je natuurlijk toegevingen doen op het vlak van batterijcapaciteit. Zo neemt de BYD Atto 2 vrede met een netto-inhoud van 45 kWh, waarmee je volgens de WLTP-cyclus 312 kilometer ver geraakt. Hij is dus niet zo geschikt voor de lange afstand, en al helemaal niet als je kijkt naar het snellaadvermogen. Dat bedraagt een ondermaatse 65 kW en vertaalt zich in een 10-naar-80%-laadtijd van 37 minuten. Je kunt je troosten met de idee dat de Atto 2 gebruikt kan worden als mobiele stroombron dankzij zijn V2L-functie.

    De Citroën ë-C3 Aircross doet het met zijn 44 kWh en WLTP-actieradius van 306 kilometer niet beter, maar hij heeft het voordeel op te kunnen laden met 100 kW aan een snellader. Of toch op papier: in de praktijk blijkt hij toch ook 32 minuten nodig te hebben om zijn accu van 10 naar 80% te boosten. Zijn boordlader is bovendien van het enkelfasige type en daardoor beperkt tot 7,4 kW, terwijl die van de BYD Atto 2 driefasig is en 11 kW kan verwerken. Wil je de Citroën ook met 11 kW kunnen laden aan een laadpaal, dan moet je daarvoor bijbetalen.

    Comfort of luxe

    De Fransman onderscheidt zich verder door zijn comfort. Zitten doe je – vanaf het tweede afwerkingsniveau – op de vernieuwde Citroën Advanced Comfort-stoelen. De algemene kwaliteitsindruk is middelmatig. Centraal bevindt zich – opnieuw vanaf het tweede afwerkingsniveau – een 10,25 duim groot aanraakscherm, dat vrij basic is qua functies. Het vergt bovendien meerdere manipulaties voor zelfs de meest courante handelingen. Opmerkelijk is dat je geen stoelverwarming kunt bestellen, net zomin als een warmtepomp.

    Die is gewoon standaard op de BYD, die over het algemeen ook een veel luxueuzere indruk maakt. Elektrisch verstelbare voorstoelen en een bekleding in vegan leder zijn altijd inbegrepen. De gebruikte materialen en de afwerking getuigen van kwaliteit. Naargelang van de versie bedien je het gros van de functies via een kantelbaar scherm van 10,1 of 12,8 duim. De ‘digitale’ toetsen van het scherm zijn echter nogal klein en ook hier moet je vaak via nogal wat menu’s passeren om ergens te geraken.

    BYD Atto 2 Interieur

    BYD Atto 2

    Citroen e-C3 interieur

    Citroen e-C3

    Conclusie?

    BYD Atto 2 of Citroën ë-C3 Aircross: welke kiezen? Qua theoretisch rijbereik zijn ze vergelijkbaar, al zou de BYD wel eens in het voordeel kunnen zijn bij lage temperaturen dankzij zijn warmtepomp. De Atto 2 is ontegenzeggelijk beter afgewerkt en uitgerust, terwijl de ë-C3 Aircross scoort met zijn comfort en net iets ruimere interieur.

    Ja, ik wil een lease-offerte voor deze auto's!