Terug naar overzicht

EV Première - BMW iX1: digitale grensverlegger in het premium cross-oversegment

De nieuwe elektrische iX1 rust op een gloednieuw platform dat haast net zoveel binnenruimte creëert als in de iX3. Het infotainment tilt hem zelfs boven zijn grote broer uit.

    De iX1 xDrive30 beschikt over een elektromotor op zowel de voor- als de achteras. Het gecombineerde piekvermogen bedraagt daarmee 230 kW (313 pk). Een sprintje van nul naar honderd duurt slechts 5,7 seconden. Wie dat potentieel niet overmatig benut en vooral gebruikmaakt van de intelligente, proactieve energierecuperatie, moet zo’n 400 kilometer uit de accu van 66,5 kWh kunnen halen. 

    Opladen kan met wisselstroom van 11 kW, maar als optie is er ook een boordlader van 22 kW. Aan een snellader kan de iX1 zo’n 130 kW afnemen, zodat een half uurtje volstaat om de laadstatus van 10 naar 80 procent te boosten. Het navigatiesysteem houdt in realtime rekening met de beschikbaarheid van de laadpalen en past de route aan mocht dat nodig blijken.

    Ook de manier waarop je deze BMW bedient, is radicaal anders. De iDrive-interface werd met pensioen gestuurd: voortaan manage je het infotainment via een centraal aanraakscherm, het stuurwiel of de intuïtieve spraakbediening. Het systeem kan levenslang worden geüpdatet en uitgebreid met nieuwe apps. Zo rij je nooit met een verouderde auto rond.