Terug naar overzicht

Athlon’s EV Première - Mazda CX-60: plug-inhybride SUV op premiumniveau

De CX-60 wil klanten verleiden die vandaag ook een BMW- of Jaguar-showroom zouden binnenstappen voor een sportieve SUV met oplaadbare batterij. Mazda mikt dus hoger dan ooit tevoren.

  De CX-60 valt meteen als een Mazda-cross-over te herkennen, ook al heeft hij heel andere proporties dan de CX-5. Aan de basis is hij een achterwielaandrijver en dat zie je aan de korte overhang vooraan gecombineerd met een lange motorkap. In profiel zou je er een Alfa Romeo Stelvio in kunnen zien, wat zeker geen belediging is.   

  Het interieur is volgens Mazda het beste wat ze ooit hebben gecreëerd. De termen die vaak terugkomen in het marketingdiscours zijn Human-centric en Crafted in Japan. De auto is met andere woorden rond de inzittenden heen gebouwd met erg veel aandacht voor de ergonomie en voor de bekleding.

  Zit je goed? 

  Een goede rijhouding is belangrijk. Daarover heb je in de Mazda CX-60 niet te klagen. Mazda wil het zijn klanten gemakkelijk maken door het stuurwiel en de stoel automatisch op het postuur van de bestuurder af te stemmen. De eerste keer geef je je lichaamslengte in via het centrale display, waarna de auto je oogpositie registreert en de elektromotoren van het stuurwiel en de bestuurdersstoel aan de slag gaan tot je volgens de CX-60 de ideale houding hebt bereikt.

  Je kunt je positie opslaan, samen met die van de buitenspiegels en eventueel de airco en de audio. Telkens als je instapt, wordt je gezicht gescand en zet de CX-60 alles zoals het hoort. Het volledige infotainment laat zich trouwens bedienen via de centrale controller op de middenconsole, die nog het best te vergelijken valt met het iDrive-systeem van BMW, maar dan in vereenvoudigde vorm. Het scherm is enkel aanraakgevoelig bij stilstand, omdat je anders je blik te lang van de weg afwendt volgens Mazda.

  Pittige prestaties

  In het beste geval haal je volgens de WLTP-norm 63 kilometer uit de batterij van 17,8 kWh. De elektromotor van 129 kW brengt de CX-60 in elk geval vlot op snelheid. Voor de energierecuperatie kun je kiezen uit twee standen: normaal en stevig. One-pedal driving is er niet bij.

  Is de batterij leeg of wil je extra power, dan kun je rekenen op een 2,5 liter grote viercilinder op benzine. Die draait volgens de energiezuinige Atkinsoncyclus, net als bijvoorbeeld de hybrides van Toyota en Ford, maar hij kan je desgewenst ook in minder dan zes seconden naar honderd per uur brengen.

  Dat zijn sportieve waarden en verklaart ook meteen waarom Mazda voor een stevige set-up koos voor de ophanging. De focus ligt op rijplezier eerder dan op comfort. Dat neemt niet weg dat de Mazda CX-60 weelderig is uitgerust en zich opwerpt als een aangename reiswagen, mede dankzij de goede geluiddemping.

  CX-60

  Wil je de nieuwe CX-60 in MyAthlon configureren?

  Ontdek MyAthlon

  Gerelateerde artikelen

  Athlon EV duel: Mercedes EQV vs Opel Zafira Life Electric: elektrische minibusjes voor 6, 7, 8 of 9

  14-05-2024

  Wie emissievrij meer dan vijf (volwassen) personen en hun bagage wil vervoeren, kan niet anders dan naar het segment van de minibusjes kijken. Bij Mercedes-Benz beland je dan bij de onlangs grondig opgefriste EQV, die net zo luxe kan worden aangekleed als de S-Klasse. Opel schuift de eveneens gefacelifte Zafira Life Electric naar voren, die tot wel negen personen kan vervoeren.

  Lees meer

  Grote elektrische bestelwagens: deze modellen met groot laadvolume bieden een rijbereik van 300 km en meer

  16-04-2024

  2024 is het jaar van de doorbraak voor de grote elektrische LCV. Citroën, Opel, Fiat, Mercedes, Nissan, Peugeot, Renault, Toyota, VW: allemaal lanceren ze nieuwe of grondig vernieuwde modellen. Nooit eerder waren de elektrische aandrijving en de batterijen zo performant. Zo is een actieradius van 300 en zelfs 400 km geen uitzondering meer. Door een optimale integratie van de accu blijft ook het laadvolume behouden. Wat vandaag beschikbaar is op de markt, ontdek je in dit overzicht.

  Lees meer

  Afleiding tijdens het rijden: 4 tips om je veiligheid te verhogen

  15-04-2024

  Een telefoontje plegen, even snel je berichten checken, je bestemming ingeven, een of andere voertuiginstelling regelen… Het lijkt onschuldig om je aandacht enkele seconden niet op de weg voor je te richten, maar afleiding aan het stuur kan tot erg gevaarlijke situaties leiden. 25% van alle verkeersongevallen is toe te schrijven aan afleiding. Athlon geeft je vier tips om je hoofd bij de weg te houden en onnodige risico’s te vermijden.

  Lees meer