Terug naar overzicht

Athlon’s EV Première - Mazda CX-60: plug-inhybride SUV op premiumniveau

De CX-60 wil klanten verleiden die vandaag ook een BMW- of Jaguar-showroom zouden binnenstappen voor een sportieve SUV met oplaadbare batterij. Mazda mikt dus hoger dan ooit tevoren.

  De CX-60 valt meteen als een Mazda-cross-over te herkennen, ook al heeft hij heel andere proporties dan de CX-5. Aan de basis is hij een achterwielaandrijver en dat zie je aan de korte overhang vooraan gecombineerd met een lange motorkap. In profiel zou je er een Alfa Romeo Stelvio in kunnen zien, wat zeker geen belediging is.   

  Het interieur is volgens Mazda het beste wat ze ooit hebben gecreëerd. De termen die vaak terugkomen in het marketingdiscours zijn Human-centric en Crafted in Japan. De auto is met andere woorden rond de inzittenden heen gebouwd met erg veel aandacht voor de ergonomie en voor de bekleding.

  Zit je goed? 

  Een goede rijhouding is belangrijk. Daarover heb je in de Mazda CX-60 niet te klagen. Mazda wil het zijn klanten gemakkelijk maken door het stuurwiel en de stoel automatisch op het postuur van de bestuurder af te stemmen. De eerste keer geef je je lichaamslengte in via het centrale display, waarna de auto je oogpositie registreert en de elektromotoren van het stuurwiel en de bestuurdersstoel aan de slag gaan tot je volgens de CX-60 de ideale houding hebt bereikt.

  Je kunt je positie opslaan, samen met die van de buitenspiegels en eventueel de airco en de audio. Telkens als je instapt, wordt je gezicht gescand en zet de CX-60 alles zoals het hoort. Het volledige infotainment laat zich trouwens bedienen via de centrale controller op de middenconsole, die nog het best te vergelijken valt met het iDrive-systeem van BMW, maar dan in vereenvoudigde vorm. Het scherm is enkel aanraakgevoelig bij stilstand, omdat je anders je blik te lang van de weg afwendt volgens Mazda.

  Pittige prestaties

  In het beste geval haal je volgens de WLTP-norm 63 kilometer uit de batterij van 17,8 kWh. De elektromotor van 129 kW brengt de CX-60 in elk geval vlot op snelheid. Voor de energierecuperatie kun je kiezen uit twee standen: normaal en stevig. One-pedal driving is er niet bij.

  Is de batterij leeg of wil je extra power, dan kun je rekenen op een 2,5 liter grote viercilinder op benzine. Die draait volgens de energiezuinige Atkinsoncyclus, net als bijvoorbeeld de hybrides van Toyota en Ford, maar hij kan je desgewenst ook in minder dan zes seconden naar honderd per uur brengen.

  Dat zijn sportieve waarden en verklaart ook meteen waarom Mazda voor een stevige set-up koos voor de ophanging. De focus ligt op rijplezier eerder dan op comfort. Dat neemt niet weg dat de Mazda CX-60 weelderig is uitgerust en zich opwerpt als een aangename reiswagen, mede dankzij de goede geluiddemping.

  CX-60

  Wil je de nieuwe CX-60 in MyAthlon configureren?

  Ontdek MyAthlon