Terug naar overzicht

EV Vooruitblik – Lexus RX: eindelijk als plug-inhybride

De gloednieuwe Lexus RX zet een flinke inhaalbeweging in: hij pakt uit met een verrassend design, absolute toptechnologie en vooral ook een interessante plug-inhybride aandrijving. Die moet de deur openzetten naar de bedrijfsautomarkt.

Lexus RX450h+ plug-in hybrid premium cross-over

  Lexus moest tot nog toe met lede ogen toezien hoe BMW, Mercedes-Benz en Volvo hun grote cross-overs als zoete broodjes verkochten, terwijl de RX amper over de toonbank ging bij ons. Het ontbrak de grote Japanse SUV niet aan troeven, maar wel aan een fiscaal voordelige motor.

  Daar brengt de nieuwe plug-inhybride RX450h+ verandering in. Hij beschikt over een batterij van 18,1 kWh die goed zou moeten zijn voor een elektrisch rijbereik van 65 kilometer. Daarmee duikt de CO2-uitstoot onder de 26 g/km, die anno 2022 goed is voor een fiscale aftrekbaarheid van 100 procent.

  Ook aan power is er geen gebrek: het systeemvermogen van 306 pk is goed voor een 0-naar-100-optrektijd van 7 seconden. De 2.5-viercilinder op benzine belooft niettemin efficiënter te draaien dan zijn evenknieën bij de concurrentie.

  Geen dertien in een dozijn

  De nieuwe RX valt meteen als een Lexus te herkennen, maar brengt stilistisch toch heel wat vernieuwing. De merkeigen Spindle grill omvat nu de hele frontpartij en de bolronde motorkap gecombineerd met de bredere sporen creëert een potigere indruk. Achteraan trekken de coupélijnen en de doorlopende ledlichtstrook de aandacht.

  De wielbasis nam toe met 60 mm, wat zich in meer beenruimte achterin vertaalt. Ook de koffer werd langer, terwijl de tildrempel met 30 mm werd verlaagd. De materiaalkwaliteit en afwerking van het interieur scheren hoge toppen. Je kunt voortaan ook kiezen voor een 100 procent ledervrije aankleding.  

  Alles onder controle

  De cockpit van de Lexus RX is een streling voor het oog. Het meervoudig gelaagde dashboard omvat centraal een groot aanraakscherm van 14 duim. Dat werkt als knappe interface voor het geconnecteerde infotainment en wordt aangestuurd door een veel krachtigere processor.

  De bedieningsorganen liggen perfect binnen handbereik voor een optimale controle. Vanzelfsprekend wordt je als bestuurder ondersteund in je rijtaak door een hele rist aan veiligheids- en comfortsystemen, waarvan de meeste tot de standaarduitrusting behoren.

  De autonome noodrem kan overigens motorfietsen herkennen en voetgangers detecteren wanneer je afslaat – een heuse innovatie. Desnoods wijkt de auto zelfstandig uit. De uitstapassistent zou wel eens een life-saver kunnen zijn: spot de camera in de buitenspiegel een fietser of een voertuig, dan verhindert hij dat het portier kan worden geopend.

  De nieuwe Lexus RX staat eind dit jaar bij ons in de showrooms. 

  Meer weten over elektrisch rijden? 

  Athlon eMobility maakt je wegwijs