Terug naar overzicht

EV Première - Smart #1 : de stadsmus ontpopt tot stoere stadsduif

Smart stond tot nog toe synoniem met kleine tweezitters waarmee je op een zakdoek parkeert. Het merk gooit het sinds kort echter over een heel andere boeg en de #1 bijt de spits af.

    Volvo-eigenaar Geely heeft zich ingekocht bij Smart om het merk te transformeren tot een wereldwijde producent van hippe stads-cross-vers. De #1 (‘hashtag one’) is de grootste Smart die ooit werd gebouwd: met zijn lengte van 4.270 mm neemt hij even veel plaats in als een VW Golf. Opvallende stijlkenmerken zijn de verzonken elektrische portiergrepen, frameloze portieren en het zwevende dak.


    De Smart #1 biedt een piekvermogen van 200 kW, wat voor verrassend pittige prestaties zorgt. Dankzij de boordlader van 22 kW kun je de accu van 64 kWh twee maal zo snel opladen als gebruikelijk – op voorwaarde dat de laadpaal dit vermogen ook afgeeft, natuurlijk. Met een snellader haal je 80 procent laadstatus in een half uur als je batterij nog 10 procent restcapaciteit heeft. Onder WLTP-omstandigheden moet je 420 kilometer ver geraken met een volle lading.


    Smart wil zich verder onderscheiden door zijn performante connectiviteit. De #1 stelt bestuurders in staat om hun auto via de app met vrienden of collega’s te koppelen en bevat een digitale sleutel met peer-2-peer-systeem. De auto delen zou dus kinderspel moeten zijn.