Terug naar overzicht

EV vooruitblik - Volvo EX90: deze volledig elektrische ‘XC90’ is revolutionair

De opvolger van de succesvolle Volvo XC90 wordt enkel als volledig elektrisch model aangeboden en heet EX90. Deze premium zevenzits-SUV is bovendien gebouwd om op termijn zelf te rijden en kan stroom leveren aan je huishouden.

  De nieuwe elektrische SUV uit Zweden betekent het begin van een nieuw tijdperk voor Volvo. De EX90 wijdt een gloednieuw elektrisch platform en een hoogtechnologisch besturingssysteem in. Dat opent de deur naar ongeziene functies, die door over-the-air updates voortdurend kunnen bijgewerkt en uitgebreid worden.


  Zo wordt de actieve veiligheidstechnologie van de auto gestuurd door performante, zelflerende software die zich een gedetailleerd beeld vormt van de omgeving dankzij een heel arsenaal aan sensoren, radars, camera’s en zelfs LiDAR – een primeur. De geavanceerde rijhulpsystemen zijn dan ook ongeëvenaard en in de toekomst moet de EX90 kunnen rijden zonder toezicht van de bestuurder.

  Rijbereik van 600 kilometer

  Elke EX90 beschikt over twee elektromotoren en vierwielaandrijving. Er zijn twee versies voorzien. De Twin Motor piekt bij 300 kW en 770 Nm – voldoende om in 5,9 seconden van nul naar honderd op te trekken. Wie dat onvoldoende zou vinden, kan opteren voor de Twin Motor Performance met 380 kW en 910 Nm, die een volle seconde van de sprinttijd afpitst. De topsnelheid is telkens beperkt tot 180 km/h.


  De stroom voor de motoren wordt in beide gevallen geleverd door een flinke accu met een netto-inhoud van 107 kWh die de EX90 Twin Motor tot 600 kilometer ver zou moeten brengen met één lading. De Performance zou 590 kilometer halen. Aan een snellader kan deze Volvo 250 kW onttrekken om de laadstatus in een half uur tijd van 10 naar 80 procent te boosten. Wat gewone laadpunten betreft: de boordlader kan 11 kW aan, zodat je moet rekenen op 11 uur van leeg tot helemaal vol.

  Bidirectioneel laden

  Het dashboard met strakke horizontale lijnen wordt onderbroken door een opvallend grote verticale tablets in het midden, à la Tesla. Het draait op Android Automotive en zou een toonbeeld van bedieningsgemak moeten zijn. De 5G-connectiviteit voorziet een razendsnelle toegang tot diverse Google-apps en -diensten, zoals Google Assistant en Google Maps-navigatie met realtime informatie over de beschikbaarheid van laadpunten.


  Over laden gesproken: de Volvo EX90 zal een van de eerste EV’s in Europa zijn die bidirectioneel kan laden. Dat betekent dat de elektriciteit in de accu van de auto ook gebruikt kan worden om stroomverbruikers in je huishouden te voeden. In de ideale situatie laad je de batterij op met netstroom wanneer die overvloedig en dus goedkoop is, of met je eigen zonnepanelen. Heb je stroom nodig thuis, dan kun je die rechtstreeks uit de batterij van je EX90 halen.

  De orderboekjes van de Volvo EX90 gaan volgend jaar open, maar de eerste leveringen vinden pas plaats in 2024.

  Meer weten over elektrisch rijden? 

  Athlon eMobility maakt je wegwijs