Terug naar overzicht

Fiets van het werk en/of fietsvergoeding? Opgelet voor de fiscale aspecten.

Om te vermijden dat je als gebruiker van een bedrijfsfiets een dubbel fiscaal voordeel geniet, moet je hem vermelden op je belastingaangifte. Dat staat in de circulaire 2024/C/22 van de FOD Financiën.

    Voordeel alle aard bedrijfsfiets

    Om het gebruik van de fiets voor woon-werkverkeer te stimuleren, besliste de regering om de vrijgestelde kilometervergoeding te verhogen. Op voorwaarde dat je onder een bepaalde drempel blijft, betaal je geen belastingen op deze vergoeding.

    Wie gratis gebruik mag maken van een bedrijfsfiets voor privéverplaatsingen, geniet van een voordeel van alle aard, maar ook dat is belastingvrij – onder een bepaalde voorwaarde. Welke? Dat de beroepskosten forfaitair worden vastgesteld.

    Forfaitaire beroepskosten fiets

    Met andere woorden: kies je voor de forfaitaire beroepskosten in je personenbelastingaangifte, dan betaal je geen belastingen op het voordeel van alle aard en evenmin voor de eventuele fietsvergoeding die je krijgt.

    Geef je daarentegen de werkelijke kosten aan, dan val je niet onder de vrijstellingsregeling. De fietsvergoeding en/of het voordeel van de bedrijfsfiets worden dan belast tegen het gebruikelijke progressieve tarief.

    Hoeveel fietsvergoeding 2024?

    Vanaf aanslagjaar 2025 (inkomstenjaar 2024) bedraagt het geïndexeerde bedrag € 0,35 per kilometer. Het plafond voor de jaarlijkse vergoeding werd vastgelegd op 3.500 voor dit jaar. Dat stemt overeen met 10.000 kilometer per jaar. Ontvang je méér, dan wordt het excedent beschouwd als een belastbaar beroepsinkomen.

    Het plafondbedrag is overigens niet van toepassing op de vergoeding van dienstverplaatsingen met de fiets voor zover het om terugbetalingen van kosten eigen aan de werkgever gaat.

    Fiscale fiches fietsvergoeding

    Voor zover de fietsvergoeding en het voordeel van de bedrijfsfiets vrijgesteld zijn, is er ook geen bedrijfsvoorheffing op verschuldigd. Wel moeten de totale vergoeding en de totale waarde van de fiets vermeld worden op de fiscale fiche (280.10 en 280.20) van de werknemer of de bedrijfsleider

    Zo kan de fiscus controleren of de belastingplichtige recht heeft op de vrijstelling of niet.

    Hoeveel belastbaar voordeel bedrijfsfiets

    Als de werkgever een bedrijfsfiets ter beschikking stelt die kosteloos privé mag worden gebruikt, moet hij sowieso een waarde berekenen voor het voordeel dat dit vertegenwoordigt. Dit bedrag moet vermeld worden op de eerder vermelde fiscale fiches.

    Het voordeel wordt berekend op basis van de waarde van de fiets en de diensten die eventueel zijn inbegrepen, zoals verzekering, onderhoud, enzovoort. De btw moet mee worden gerekend. Het voordeel hoort overeen te stemmen met de door de werknemer gerealiseerde besparing. Het is dit bedrag dat de werknemer moet invullen op zijn belastingaangifte.

     

    Conclusie
    Als werknemer moet je de waarde van het voordeel van de bedrijfsfiets en de eventuele kilometervergoeding aangeven. Voor zover je onder de belastbare drempel blijft en voor de forfaitaire beroepskosten opteert, geniet je echter van een vrijstelling.