Flexibeler onderweg dankzij het mobiliteitsbudget

    donderdag 7 maart 2019

    Nu het mobiliteitsbudget is goedgekeurd, zullen werknemers de kans krijgen om hun woon-werkverkeer op een meer flexibele manier in te vullen. Maar wat houdt het mobiliteitsbudget ook al weer precies in? En wat verandert er in de praktijk voor werknemers met een bedrijfswagen? We zetten alles voor u op een rijtje met behulp van een handige infografiek.

    Flexibeler onderweg dankzij het mobiliteitsbudget

    Het mobiliteitsbudget is een jaarlijks budget dat een werkgever kan toekennen aan werknemers die vandaag met een bedrijfswagen rondrijden of daarvoor in aanmerking komen. Het concrete budget is werknemer-specifiek en is gelijk aan de total cost of ownership (TCO) van de bedrijfswagen voor de werkgever. Dat totale kostenplaatje bevat zowel de aankoopprijs van de wagen als de kosten voor bijvoorbeeld brandstof en verzekeringen. Een werknemer die afstand doet van zijn bedrijfswagen kan het mobiliteitsbudget gebruiken om zijn woon-werkverkeer op een meer flexibele manier te organiseren. Hij mag het beschikbare budget verdelen over drie pijlers.

    Drie pijlers

    De eerste pijler omvat de overstap naar een milieuvriendelijkere wagen. Werknemers kunnen (een deel van) hun budget investeren in een wagen die maximaal 105 gram aan CO2 per kilometer uitstoot in 2019, 100 gram aan CO2 per kilometer in 2020 en 95 gram aan CO2 per kilometer in 2021. In het geval van plug-inhybrides moet de batterij minstens een capaciteit van 0,5 kilowattuur hebben per 100 kilogram wagengewicht.

    Als ze dan nog geld overhouden, kunnen ze daar andere vervoersmiddelen mee betalen, zoals de trein of een elektrische fiets. Of ze kunnen – als ze binnen een straal van 5 kilometer wonen – hun huur betalen of de intresten van een hypothecaire lening aflossen. Die opties vormen pijler twee.

    De derde pijler is weggelegd voor werknemers die aan het einde van de rit hun budget nog niet (volledig) hebben opgebruikt. Zij krijgen het (resterende) bedrag contant uitbetaald, na aftrek van een sociale bijdrage van 38,07 procent.

    Niet verplicht

    Belangrijk om te weten: een werkgever is niet verplicht om het flexibele budget in te voeren in zijn bedrijf. Hij beslist zelf of hij zijn werknemers de mogelijkheid geeft om hun bedrijfswagen in te wisselen. Ook de werknemer kiest zelf of hij ingaat op het aanbod. 

    Voorwaarden

    Werkgevers die het mobiliteitsbudget willen aanbieden, kunnen dat op voorwaarde dat ze al minstens drie jaar bedrijfswagens toekennen aan hun personeel. Voor starters geldt die voorwaarde niet. Zij mogen de nieuwe maatregel meteen implementeren.

    Opgelet: sommige werkgevers passen al langer een ‘mobiliteitsbudget’ toe in hun bedrijf, bijvoorbeeld om medewerkers aan te moedigen vaker met de fiets te komen. Het is belangrijk om het onderscheid te maken met het nieuwe systeem, dat immers alleen geldt voor werknemers die een bedrijfswagen hebben.

    Maar ook voor de werknemer zijn er bepaalde voorwaarden. Zo kunnen werknemers het mobiliteitsbudget enkel aanvragen als ze al minstens een jaar een bedrijfswagen bezitten of ervoor in aanmerking komen. Bij een aanwerving of een promotie valt die voorwaarde weg. Wie pas is aangeworven kan het budget aanvragen vanaf dag één. Dat geldt ook voor werknemers die promoveren naar een functie met een bedrijfswagen, tenminste als de promotie plaatsvond voor de nieuwe wet in werking trad.

    Fiscale plaatje

    Het fiscale plaatje voor de werkgever ziet er als volgt uit:

    • De belasting op de firmawagen: de CO2-solidariteitsbijdragen en de verworpen kosten op het  VAA (voordeel van alle aard) zijn zoals bij de klassieke bedrijfswagen ten laste van de werkgever. Door de keuze voor een groener model zullen die belastingen dalen. Anderzijds kan ook de fiscale aftrekbaarheid voor de werkgever stijgen.

    • De belasting op duurzame transportmiddelen en huisvesting: deze zijn voor de werkgever vrijgesteld van belastingen en rsz-bijdragen.

    • De overblijvende jaarlijkse uitbetaling in cash: op dit bedrag is de werkgever een speciale bijdrage van 25 procent verschuldigd.

     

    “Athlon zorgt voor een mobiliteitsoplossing op maat”

    “Het mobiliteitsbudget is een belangrijke stap richting een flexibelere mobiliteit in ons land”, zegt Erwin Ollivier, General Manager bij Athlon Belgium. “Om de fileknoop te ontwarren en ons duurzamer te verplaatsen is het belangrijk dat we met z’n allen verschillende vervoersmiddelen gaan combineren. Groenere wagens en een breder mobiliteitsaanbod zijn een deel van de oplossing.”

    Als leasingbedrijf neemt Athlon al enkele jaren het voortouw in het aanbieden van alternatieve mobiliteitsoplossingen. Nu ook de federale overheid inzet op een diverse mobiliteitsmix, komt die opgebouwde expertise goed van pas: “We hebben de kennis en ervaring in huis om bedrijven te adviseren bij het uitwerken van mobiliteitsoplossingen op maat. Dat is dan ook een van de formules waarop we ons in de toekomst verder zullen toeleggen.”

    Hou de vinger aan de pols in mobiliteitsland

    Abonneer je gratis en ontvang de Mobility Reporter meteen in jouw mailbox.
    Schrijf gratis in