Sinds september 2018 moet elke nieuwe ingeschreven bedrijfswagen, op enkele uitzonderingen na, de nieuwe WLTP-procedure volgen om de CO2-uitstoot te bepalen. “Om het grote verschil tussen de oude NEDC-waarden en de nieuwe, meer representatieve WLTP-waarden te overbruggen, gebruiken we momenteel de overgangswaarden NEDC 2.0, een omrekening van de WLTP- naar NEDC-waarden”, vertelt Marie Lejeune.
“Doordat de systemen van autoconstructeurs, invoerders, dealers, overheid en leasemaatschappijen niet waren aangepast aan de nieuwe procedure, was het lange tijd onduidelijk of de CO2-waarde die op een document vermeld stond de NEDC-, NEDC 2.0- of WLTP-waarde betrof. Omdat in België de autofiscaliteit grotendeels op de CO2-uitstoot van een voertuig is gebaseerd, zorgde dat voor heel wat verwarring.”
Eén attest, twee waarden
Aan die verwarring komt nu een einde. Lejeune: “Recent is beslist dat de autofiscaliteit de waarden op het gelijkvormigheidsattest moet volgen. Daarop staan de WLTP- én de NEDC 2.0-waarden vermeld.” De NEDC 2.0-waarden vormen tot minstens eind 2019 de wettelijke basis voor de fiscale berekeningen op Vlaams niveau (belasting op inverkeerstelling en jaarlijkse verkeersbelasting). Op federaal niveau (aftrekbaarheid, CO2-bijdrage en voordeel van alle aard) gelden ze tot minstens eind 2020. Deze NEDC 2.0-waarde is te vinden op regel 49.1 van het gelijkvormigheidsattest.
Race tegen de klok
Bedrijven passen zich volop aan de nieuwe normen aan. Athlon adviseert hen daarin, bekijkt hoe hun vloot er vandaag uitziet, legt uit wat de opties zijn en daagt hen uit. Lejeune: “Veel bedrijven nemen al maatregelen: een maximale CO2 in de car policy, een beloning als werknemers een groenere wagen kiezen, de uitbreiding van het wagenpark met elektrische wagens of hybrides … Een aantal bedrijven combineert de bedrijfswagen ook met alternatieve vervoersmiddelen, zoals bus, trein en fiets.”
Ook autobouwers zijn dag en nacht bezig met de steeds strengere normen die Europa oplegt. “In de zomer van 2018 voerden veel autobouwers een race tegen de klok om de motoren zo proper mogelijk te maken tegen de omschakeling naar de WLTP. Autobouwers zijn daar sowieso continu mee bezig, want ook de consument vraagt om schonere auto’s.”
Hou de vinger aan de pols in mobiliteitsland
Abonneer je gratis en ontvang de Mobility Reporter meteen in jouw mailbox.
Schrijf gratis in