Terug naar overzicht

Gelijkvormigheidsattest voortaan basis voor autofiscaliteit

Waar vroeger naar het inschrijvingsbewijs werd gekeken, vormen nu de CO2-waarden op het gelijkvormigheidsattest de basis om de autobelastingen te berekenen. “Eindelijk is er duidelijkheid”, zegt Marie Lejeune, Strategic Account Manager bij Athlon.

Car maintainer in car garage

  Sinds september 2018 moet elke nieuwe ingeschreven bedrijfswagen, op enkele uitzonderingen na, de nieuwe WLTP-procedure volgen om de CO2-uitstoot te bepalen. “Om het grote verschil tussen de oude NEDC-waarden en de nieuwe, meer representatieve WLTP-waarden te overbruggen, gebruiken we momenteel de overgangswaarden NEDC 2.0, een omrekening van de WLTP- naar NEDC-waarden”, vertelt Marie Lejeune.

  “Doordat de systemen van autoconstructeurs, invoerders, dealers, overheid en leasemaatschappijen niet waren aangepast aan de nieuwe procedure, was het lange tijd onduidelijk of de CO2-waarde die op een document vermeld stond de NEDC-, NEDC 2.0- of WLTP-waarde betrof. Omdat in België de autofiscaliteit grotendeels op de CO2-uitstoot van een voertuig is gebaseerd, zorgde dat voor heel wat verwarring.”

  Eén attest, twee waarden

  Aan die verwarring komt nu een einde. Lejeune: “Recent is beslist dat de autofiscaliteit de waarden op het gelijkvormigheidsattest moet volgen. Daarop staan de WLTP- én de NEDC 2.0-waarden vermeld.” De NEDC 2.0-waarden vormen tot minstens eind 2019 de wettelijke basis voor de fiscale berekeningen op Vlaams niveau (belasting op inverkeerstelling en jaarlijkse verkeersbelasting). Op federaal niveau (aftrekbaarheid, CO2-bijdrage en voordeel van alle aard) gelden ze tot minstens eind 2020. Deze NEDC 2.0-waarde is te vinden op regel 49.1 van het gelijkvormigheidsattest.

  Race tegen de klok

  Bedrijven passen zich volop aan de nieuwe normen aan. Athlon adviseert hen daarin, bekijkt hoe hun vloot er vandaag uitziet, legt uit wat de opties zijn en daagt hen uit. Lejeune: “Veel bedrijven nemen al maatregelen: een maximale CO2 in de car policy, een beloning als werknemers een groenere wagen kiezen, de uitbreiding van het wagenpark met elektrische wagens of hybrides … Een aantal bedrijven combineert de bedrijfswagen ook met alternatieve vervoersmiddelen, zoals bus, trein en fiets.”

  Ook autobouwers zijn dag en nacht bezig met de steeds strengere normen die Europa oplegt. “In de zomer van 2018 voerden veel autobouwers een race tegen de klok om de motoren zo proper mogelijk te maken tegen de omschakeling naar de WLTP. Autobouwers zijn daar sowieso continu mee bezig, want ook de consument vraagt om schonere auto’s.”

  Hou de vinger aan de pols in mobiliteitsland

  Abonneer je gratis en ontvang de Mobility Reporter meteen in jouw mailbox.
  Schrijf gratis in

   

  Gerelateerde artikelen

  Athlon EV duel: Mercedes EQV vs Opel Zafira Life Electric: elektrische minibusjes voor 6, 7, 8 of 9

  14-05-2024

  Wie emissievrij meer dan vijf (volwassen) personen en hun bagage wil vervoeren, kan niet anders dan naar het segment van de minibusjes kijken. Bij Mercedes-Benz beland je dan bij de onlangs grondig opgefriste EQV, die net zo luxe kan worden aangekleed als de S-Klasse. Opel schuift de eveneens gefacelifte Zafira Life Electric naar voren, die tot wel negen personen kan vervoeren.

  Lees meer

  Grote elektrische bestelwagens: deze modellen met groot laadvolume bieden een rijbereik van 300 km en meer

  16-04-2024

  2024 is het jaar van de doorbraak voor de grote elektrische LCV. Citroën, Opel, Fiat, Mercedes, Nissan, Peugeot, Renault, Toyota, VW: allemaal lanceren ze nieuwe of grondig vernieuwde modellen. Nooit eerder waren de elektrische aandrijving en de batterijen zo performant. Zo is een actieradius van 300 en zelfs 400 km geen uitzondering meer. Door een optimale integratie van de accu blijft ook het laadvolume behouden. Wat vandaag beschikbaar is op de markt, ontdek je in dit overzicht.

  Lees meer

  Afleiding tijdens het rijden: 4 tips om je veiligheid te verhogen

  15-04-2024

  Een telefoontje plegen, even snel je berichten checken, je bestemming ingeven, een of andere voertuiginstelling regelen… Het lijkt onschuldig om je aandacht enkele seconden niet op de weg voor je te richten, maar afleiding aan het stuur kan tot erg gevaarlijke situaties leiden. 25% van alle verkeersongevallen is toe te schrijven aan afleiding. Athlon geeft je vier tips om je hoofd bij de weg te houden en onnodige risico’s te vermijden.

  Lees meer