Google Maps, Waze, HERE WeGo: welke verkeersapp verkies jij?

  donderdag 4 april 2019

  Heel wat chauffeurs gebruiken tegenwoordig hun smartphone om op hun bestemming te raken. Tussen een waaier aan verkeersapps is het soms moeilijk kiezen. Hoe vind je de weg tussen de verschillende apps? Athlon licht er enkele voor je uit.

  Google Maps, Waze, HERE WeGo

  Verkeersapps zijn veel slimmer dan de klassieke gps in je wagen. Dat komt omdat de digitale kaarten constant worden geüpdatet via de mobiele internetverbinding van je smartphone. Zo krijg je continu informatie over verkeerssituaties, politiecontroles, snelheidslimieten ...

  Doorheen de jaren zijn verkeersapps heuse vormen van artificiële intelligentie geworden. Ze verzamelen big data waardoor ze de huidige toestand van het verkeer kennen. Zo kunnen ze de gemiddelde rijtijd over het hele wegennet berekenen en zelfs de toekomstige verkeerssituatie voorspellen. Toch heeft elke app ook zijn beperkingen. Welke verkeersapp kies jij? We zetten er enkele op een rijtje.

  Google Maps

  De bekendste gps-app is en blijft Google Maps. Met meer dan een miljard gebruikers wereldwijd is het vandaag een van de populairste hulpmiddelen om vlot van a naar b te raken. De in 2005 gelanceerde online kaartendienst van Google maakt gebruik van digitale kaarten, gedetailleerde satellietbeelden en artificiële intelligentie om de snelste route te berekenen.

  Voordelen

  • Google Maps is niet alleen handig voor automobilisten, ook wandelaars, fietsers en mensen die met het openbaar vervoer reizen, kunnen gebruikmaken van de app.

  • Omdat de app een product van Google is, is ook allerlei aanvullende informatie beschikbaar. Denk maar aan de website, het telefoonnummer en het adres van speciale plaatsen zoals benzinestations, restaurants of winkels. Google Street View biedt dan weer een blik op de ‘echte wereld’.

  Nadelen

  • Google Maps mag dan wel gratis zijn, door de app te gebruiken, betaal je eigenlijk met data.  Zo weet Google altijd waar jij je wanneer bevindt.

  • Iedereen kan informatie toevoegen aan de app: ontbrekende plaatsen, foto’s, recensies … Daardoor worden gebruikers soms overladen met informatie.

  Waze

  Waze, sinds 2013 eigendom van Google, gebruikt big data, machine learning en artificiële intelligentie om voor jou de snelste route te berekenen. Daardoor is de gratis navigatieapp een van de beste van het moment.

  Voordelen

  • Dankzij de artificiële intelligentie kan de app de snelste route en jouw aankomstuur erg accuraat berekenen.

  • De app waarschuwt voor files waardoor er minder kop-staartaanrijdingen gebeuren.

  • Waze is niet alleen een gps-app, maar onderhoudt ook een community van gebruikers die informatie aanleveren over files, stilstaande voertuigen, politiecontroles … 

  Nadelen

  • Door gebruikers de snelste route te tonen, veroorzaakt het populaire Waze structureel sluipverkeer. Dat komt omdat de makers van de app ervoor hebben gekozen om geen weghiërarchie in het systeem op te nemen: Waze kent het verschil tussen snelwegen en dorpswegen niet.

  • Niet iedereen is zich ervan bewust dat je door Waze te gebruiken bijdraagt aan de big data die het bedrijf erachter verzamelt. Ook daardoor wordt de app door tegenstanders onethisch bevonden.

  HERE WeGo

  Het door Nokia ontwikkelde HERE was oorspronkelijk alleen beschikbaar voor Windows Phones. In 2015 werd de navigatiesoftware verkocht aan een consortium van de Duitse automerken Audi, BMW en Daimler. Drie jaar geleden kreeg HERE een nieuw jasje en een nieuwe naam: HERE WeGo. Sindsdien is de verkeersapp ook beschikbaar voor Android en iOS.

  Voordelen

  • HERE WeGo is zowel in online- als offlinemodus heel gebruiksvriendelijk.

  • De app vergelijkt verschillende transportmiddelen. In sommige steden geeft HERE WeGo zelfs taxiprijzen weer.

  • De software van de verkeersapp is geïntegreerd in het Car2Go-autodeelsysteem van Daimler.

  Nadelen

  • HERE WeGo is minder goed in het aanduiden van files en het herberekenen van routes.

  •  Omdat HERE WeGo een relatief jonge app is, is nog niet alle informatie up-to-date. Zo ontbreken er in bepaalde zones transportmogelijkheden en zijn de aangeduide snelheidslimieten niet altijd correct.

  Blijf up-to-date over autoleasing en mobiliteit

  Door je in te schrijven op onze nieuwsbrief, ben je steeds helemaal mee!


  Schrijf je gratis in

  Gerelateerde artikelen

  Athlon EV duel: Mercedes EQV vs Opel Zafira Life Electric: elektrische minibusjes voor 6, 7, 8 of 9

  14-05-2024

  Wie emissievrij meer dan vijf (volwassen) personen en hun bagage wil vervoeren, kan niet anders dan naar het segment van de minibusjes kijken. Bij Mercedes-Benz beland je dan bij de onlangs grondig opgefriste EQV, die net zo luxe kan worden aangekleed als de S-Klasse. Opel schuift de eveneens gefacelifte Zafira Life Electric naar voren, die tot wel negen personen kan vervoeren.

  Lees meer

  Grote elektrische bestelwagens: deze modellen met groot laadvolume bieden een rijbereik van 300 km en meer

  16-04-2024

  2024 is het jaar van de doorbraak voor de grote elektrische LCV. Citroën, Opel, Fiat, Mercedes, Nissan, Peugeot, Renault, Toyota, VW: allemaal lanceren ze nieuwe of grondig vernieuwde modellen. Nooit eerder waren de elektrische aandrijving en de batterijen zo performant. Zo is een actieradius van 300 en zelfs 400 km geen uitzondering meer. Door een optimale integratie van de accu blijft ook het laadvolume behouden. Wat vandaag beschikbaar is op de markt, ontdek je in dit overzicht.

  Lees meer

  Afleiding tijdens het rijden: 4 tips om je veiligheid te verhogen

  15-04-2024

  Een telefoontje plegen, even snel je berichten checken, je bestemming ingeven, een of andere voertuiginstelling regelen… Het lijkt onschuldig om je aandacht enkele seconden niet op de weg voor je te richten, maar afleiding aan het stuur kan tot erg gevaarlijke situaties leiden. 25% van alle verkeersongevallen is toe te schrijven aan afleiding. Athlon geeft je vier tips om je hoofd bij de weg te houden en onnodige risico’s te vermijden.

  Lees meer