Green NCAP: hoe duurzaam is jouw wagen?

  dinsdag 7 mei 2019

  Wie binnenkort een auto leaset of koopt, kan in één oogopslag zien hoe milieu- en klimaatvriendelijk die wagen is. Met een score van nul tot vijf sterren geeft het internationale Green NCAP-label aan hoe ecologisch verantwoord een voertuig is.

  Green NCAP

  Overheden, mobiliteitsorganisaties, universiteiten en consumentenverenigingen uit acht Europese landen sloegen de handen in elkaar om het duurzaamheidslabel Green NCAP te ontwikkelen. Dat komt er naar analogie met de Euro NCAP, dat de veiligheid van een wagen beoordeelt. In België wordt het testprogramma getrokken door mobiliteitsorganisatie Touring en consumentenvereniging Test Aankoop. De initiatiefnemers benadrukken dat het ecolabel niet alleen de consument moet helpen, maar ook constructeurs moet aanmoedigen om onderling te concurreren op het vlak van milieu- en klimaatvriendelijkheid.

  Uitstoot en efficiëntie

  Hoeveel sterren een wagen verdient, wordt bepaald door de uitstoot en de energie-efficiëntie. Green NCAP houdt rekening met het verbruik van de wagen en met de hoeveelheid CO2, fijn stof, roet en enkele andere luchtvervuilende stoffen die het voertuig uitstoot. Er worden zowel tests uitgevoerd in het laboratorium als op de weg. Die tests zijn voor het grootste stuk gebaseerd op de nieuwe wettelijke testcycli RDE en WLTP en vullen die op die manier aan.

  Tot nu toe doorliepen al twaalf modellen de testprocedure, waarvan telkens de best verkopende versie sterren kreeg toebedeeld. Wagens die nul sterren krijgen, voldoen aan de wettelijke normen, maar ook niet meer dan dat. Kleinere stadswagens scoren over het algemeen beter en de maximumscore van vijf sterren is momenteel enkel weggelegd voor elektrische auto’s. Hybride wagens werden tot nu toe niet getest.

  Complete levenscyclus

  Of elektrische wagens in de toekomst het hoogst blijven scoren, is niet zeker. Dan zal namelijk de volledige levenscyclus van de wagen in rekening worden gebracht. Werd het voertuig op een duurzame manier geproduceerd? Hoe wordt het gebruikt? Welke onderdelen kunnen worden gerecycleerd? Op die manier wil de Green NCAP een realistisch beeld schetsen van de totale invloed op het klimaat en het milieu.

  Meer informatie en de scores van alle geteste modellen vind je op www.greenncap.com.

   

  Hou de vinger aan de pols in mobiliteitsland

  Abonneer je gratis en ontvang de Mobility Reporter meteen in uw mailbox.
  Abonneer je gratis