Terug naar overzicht

Het mobiliteitsbudget: eindelijk antwoord op de vragen van de moderne werknemer

Steeds meer werknemers willen zich inzetten voor duurzame oplossingen. De technologie is er en maakt het mogelijk om alle vervoersmiddelen op elkaar aan te sluiten. De wetgeving is er sinds 2019 ook. Het is nu aan de werkgever om mee te stappen in het verhaal en zich aantrekkelijker te maken bij nieuwe werknemers.

    In maart 2019 werd het federale mobiliteitsbudget goedgekeurd. Dat geeft werkgevers de kans om hun wagenpark te vergroenen en zorgt ervoor dat werknemers hun woon-werkverkeer op een meer flexibele en duurzame manier kunnen invullen. Werknemers willen niet meer vast blijven hangen aan één optie voor hun mobiliteit. Met het mobiliteitsbudget hoeft dat ook niet meer.

    Wie komt in aanmerking voor een mobiliteitsbudget?

    Het federaal mobiliteitsbudget is bedoeld voor werknemers die met een bedrijfswagen rijden of daar recht op hebben. Salariswagens komen hier niet in aanmerking. Als een werkgever het mobiliteitsbudget aanbiedt, dan kunnen werknemers zelf bepalen of ze daarvoor kiezen.

    Waaraan kunnen werknemers hun mobiliteitsbudget besteden?

    Er zijn drie pijlers. Alle werknemers kunnen zelf kiezen hoeveel ze aan elke pijler besteden. En nog een voordeel: het budget mag ook gebruikt worden voor privéverplaatsingen.

    1. Een milieuvriendelijke wagen

    Ecologische wagens krijgen de wind in de zeilen dankzij het mobiliteitsbudget. Volledig elektrisch wagens en plug-inhybrides met een maximumuitstoot van 50 g/km komen in aanmerking voor het mobiliteitsbudget. Gewone diesel- of benzinevoertuigen ook, als ze niet meer dan 100 g/km uitstoten. Die lage CO₂-uitstoot geeft zo nog een extra financieel voordeel: het VAA voor werknemers zal zakken, net als de CO₂-bijdrage van werkgevers.

    2. Alternatieve vervoersmiddelen of woonondersteuning

    Je kunt het budget ook spenderen aan het openbaar vervoer, een elektrische fiets, of een taxi bijvoorbeeld. Zelfs als je met die taxi op vakantie vertrekt. Privé of werk: verplaatsingen met alternatieve vervoersmiddelen worden niet belast. En wie binnen een straal van 5 km van het werk woont, kan een deel van het budget zelfs gebruiken om de huur te betalen. Meer over wonen in de toekomst lees je in onze nieuwste whitepaper.

    3. Het saldo

    Wie op het einde van het jaar nog wat budget over heeft, kan het resterende bedrag contant laten uitbetalen. Daar betaal je wel sociale bijdrage van 38,07% op. Het is dus voordeliger om je budget volledig op te gebruiken.

    Wat maakt het mobiliteitsbudget aantrekkelijk voor werkgevers?

    De slaagkansen van het nieuwe systeem worden naast de werknemers, vooral door de werkgevers bepaald. Ook zij hebben baat bij de invoering van een flexibel mobiliteitsbudget.

    1. Duurzamer ondernemen

    Zoals we eerder al aanhaalden, richt het mobiliteitsbudget zich op groene alternatieven. Het is ook een duwtje in de rug om je wagenpark duurzamer te maken. Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen wordt gemakkelijker met het mobiliteitsbudget.

    2. Werknemers vragen flexibiliteit

    Flexibiliteit wordt een steeds belangrijkere factor voor werkgevers die aantrekkelijk willen blijven voor nieuwe werknemers. Dat heeft betrekking op flexwerken maar zeker ook op mobiliteit. Werknemers kiezen liefst zelf hoe ze van A naar B gaan. Ook over flexibel werken leest u meer in onze nieuwste whitepaper.

    3. Financieel voordeel

    Financieel is het ook heel voordelig voor de werkgevers, omdat alle uitgaven in pijler 2 (alternatieve vervoersmiddelen of woonondersteuning) volledig aftrekbaar zijn.

    Alles staat klaar om het mobiliteitsbudget met succes in te voeren: het wettelijk kader, groene voertuigen en een makkelijk beheer dankzij een ervaren partner als Athlon. Werkgevers hebben alle tools in handen om werknemers te helpen met hun groeiende ecologische intenties en bewustzijn.