Terug naar overzicht

Hoe beïnvloedt het aantal kilometers jouw leasecontract?

Het aantal kilometers dat een werknemer aflegt met zijn bedrijfswagen bepaalt mee de maandelijkse leasekosten. Hier ontdek je hoe belangrijk een correcte inschatting is. We maken daarbij een onderscheid tussen budgetkilometers en werkelijke kilometers.

Hoe beïnvloedt het aantal kilometers jouw leasecontract?

  Budgetkilometers vastleggen

  Wanneer een bedrijf aan meerdere medewerkers een bedrijfswagen geeft, wordt er voor de budgetberekening meestal vertrokken van een vast aantal kilometers. Zo wordt iedereen op dezelfde basis behandeld. In het andere geval zou een werknemer die dagelijks veel kilometers rijdt omdat hij een uitgestrekt werkgebied heeft of verder van het werk woont, genoegen moeten nemen met een kleinere of minder uitgeruste auto dan een collega die minder afstanden aflegt. Omdat de budgetlooptijd en het aantal budgetkilometers vooraf vastgelegd zijn – meestal een gemiddelde van alle bedrijfswagens in de organisatie – kunnen de bestuurders een gelijk(w)aardige wagen kiezen.

  Reële kilometers inschatten

  Wanneer de bestuurder een bedrijfswagen heeft gekozen, zal het contract echter worden opgemaakt op basis van zijn reële kilometers. Die zijn meestal gebaseerd op zijn rijhistoriek. Is die niet voorhanden, dan wordt een inschatting gemaakt van de kilometers die hij vermoedelijk zal doen. Afhankelijk van deze inschatting kan de looptijd van het leasecontact aangepast worden, zodat de maximale tellerstand die de leasingmaatschappij vooropstelt niet overschreden wordt.

  Wat als je een afwijking vaststelt?

  De inschatting van het aantal reële kilometers is nooit 100% accuraat. Tijdens de looptijd van het contract kan blijken dat de bestuurder uiteindelijk meer of minder kilometers rijdt. De toegenomen mate van thuiswerken sinds 2020 zal ongetwijfeld een effect hebben op het werkelijke kilometeraantal. Omdat bepaalde provisies sterk beïnvloed worden door het aantal kilometers (technische onderdelen, onderhoud, banden, restwaarde, … ) is het belangrijk om deze leasecontracten goed op te volgen en indien nodig aan te passen.

  • Is de afwijking kleiner dan 10%?
   Geen probleem, deze leasecontracten hoeven niet aangepast te worden. Op het einde van de looptijd krijg je een kilometerafrekening in plus of in min, zoals vermeld op de ondertekende offerte. Dit brengt slechts een geringe besparing of meerkost met zich mee.

  • Is de afwijking groter dan 10%?
   Deze leasecontracten laat je best zo snel mogelijk aanpassen, zodat je maandelijkse provisies de werkelijke kosten zo dicht mogelijk benaderen. Zo vermijd je hoge facturen of creditnota’s achteraf. In dit geval ontvang je geen kilometerafrekening. Het leasecontract wordt retroactief aangepast op basis van het aantal werkelijk afgelegde kilometers.

  Je kan als klant zo’n contractaanpassing zelf aanvragen bij je leasingmaatschappij. Wanneer we bij Athlon een significante afwijking qua aantal kilometers vaststellen, brengen we onze klanten daar altijd van op de hoogte. We stellen in zo’n geval zelf een contractaanpassing voor. Zo behoeden we jou als klant voor onverwachte kosten op het einde van de rit.

  De kilometerbepaling van jouw wagenpark bekijken met een expert?

  Neem contact op met Athlon. Eén van onze specialisten geeft je graag tips om onverwachte kosten te vermijden.

  Blijf up-to-date over autoleasing en bedrijfswagens

  Abonneer je gratis en ontvang Athlon Mobility Reporter meteen in jouw mailbox

  Schrijf nu in