Terug naar overzicht

Hoe laadpaalkleven je een fikse som geld kan kosten

Blijven hangen aan een laadpaal, dat doe je beter niet. Niet alleen de gemeente kan je een boete opleggen voor laadpaalkleven, ook de uitbater van de paal kan je een idle fee aanrekenen. Niet om je het leven zuur te maken, maar om iedere EV-rijder de kans te geven om op te laden.

    Hoeveel publieke laadpunten in België?

    Er zijn vandaag tienduizenden publieke en semi-publieke laadpalen in België. Samen zijn ze goed voor bijna 70.000 aansluitpunten. Dat is op zich een mooi aantal en een openbaar laadpunt vinden is vandaag veel gemakkelijker dan enkele jaren geleden.

    Dat neemt niet weg dat sommige laadstations intensiever worden gebruikt dan andere. Zeker in stedelijke gebieden moet je af en toe wat zoeken om een vrije laadpaal te vinden. Gelukkig zijn daar wel handige apps voor, zoals Shell Recharge, Chargemap of Plugsurfing, die je in realtime de beschikbaarheid laten zien.

    Bij moderne elektrische auto’s kun je deze informatie soms ook terugvinden in het navigatiesysteem, samen met de prijs die je betaalt en hoeveel vermogen het laadpunt kan afgeven. In sommige gevallen krijg je ook te zien of er ‘strafvergoedingen’ worden aangerekend als je langer dan een bepaalde periode blijft staan.

    Wanneer betaal je blokkeringskosten of idle fee?

    De zogenaamde idle fee krijg je aangerekend wanneer je onnodig aan de laadpaal gekoppeld blijft terwijl je auto al opgeladen is, of wanneer de maximaal toegestane laadtijd wordt overschreden. Soms mag je maximaal twee uur opladen, soms is dat langer. Het hangt af van de laadpaaluitbater.

    Om je af te raden om de laadpaal ingepalmd te houden, krijg je dus na een bepaalde periode blokkeringskosten aangerekend. Er zijn operators die je extra kosten beginnen aanrekenen zodra je accu vol is en toch aan het laadpunt gekoppeld blijft. Tesla hanteert blokkeerkosten op basis van de drukte van het laadstation. Het bedrag kan oplopen tot €60 per uur.

    Opgelet: de voorwaarden en tarieven voor het gebruik van laadpunt veranderen vaak. Je kunt dan ook best een app gebruiken om de meest actuele informatie te checken.

    Gemeentelijke boete voor laadpaalkleven

    Enerzijds kan de Charge Point Operator een kleefvergoeding aanrekenen, anderzijds kan ook de eigenaar van een publieke parkeerplaats – de gemeente – een boete uitschrijven.

    In de Belgische wegcode vind je niets terug over te lang aan een laadpaal blijven staan. Gemeentes mogen echter autonoom beslissen om bepaalde borden te plaatsen bij de parkeerplaats om de parkeertijd te beperken. Dat is bijvoorbeeld het geval in Blankenberge, waar je een parkeerplek voor oplaadbare auto’s niet langer dan vier uur mag inpalmen.

    In andere gemeenten kun je dan weer een GAS-boete krijgen als je je auto níet aan het opladen bent op zo’n voorbehouden plaats.

    Conclusie

    Laat je niet verrassen als je je auto gedurende langere tijd wil opladen. Check op apps als Shell Recharge, Plugsurfing of Chargemap of er blokkeerkosten gelden. Sta je op een publieke parking? Controleer dan ook of er en maximum staat op het aantal uren dat je geparkeerd mag blijven.

    Wil je meer weten over het opladen met je bedrijfsauto, surf dan naar: