Terug naar overzicht

Hoe maak je een budget op voor autoleasing?

Wie een wagenpark wil samenstellen, heeft heel wat werk voor de boeg. Het is belangrijk om eerst de zaken intern op een rijtje te hebben. Welke oefening moet je maken om te bepalen wie recht heeft op een bedrijfswagen? Wat is de leasingformule die eraan vasthangt? En hoe match je de juiste leasingpartner met de mobiliteitsnoden en verwachtingen van jouw bedrijf?

Hoe maak je een budget op voor autoleasing?

  De voornaamste reden waarom bedrijven hun auto's leasen is de spreiding van de investeringen die deze financieringsvorm met zich meebrengt. Bovendien vinden velen de geringe financiële en operationele risico’s een doorslaggevend voordeel. Daarom stellen steeds meer bedrijven hun autoleasings samen als totaalpakket, inclusief extra services. Veel fleetmanagers vinden het bovendien belangrijk om de administratieve kant uit handen te kunnen geven aan een leasingpartner. Voor wie nood heeft aan verregaande ontzorging is operationeel leasen dus een voor de hand liggende keuze.

  Welke factoren bepalen een leasebudget?

  Met welke operationele kosten moet je rekening houden om je leasebudget te bepalen? Welke type wagen voorzie je voor welke medewerker? Diesel, benzine, hybride of elektrisch? Standaard uitvoering of met opties? Bekijk welke services je standaard wilt voorzien (meestal inbegrepen bij operationele leasing, zoals verzekering en periodiek onderhoud) en welke services je optioneel wilt toestaan (zoals pechbijstand, een vervangauto of een laadinstallatie bij de werknemer thuis). Ook bij deze budgettaire oefening kan Athlon je helpen, zodat je als leasingnemer steeds de meest kostenefficiënte keuzes maakt.

  Checklist

  10 essentiële vragen die je helpen om een leasingbudget te plannen

  1. Welke medewerkersgroepen onderscheid je binnen je bedrijf? Wie onder hen kan aanspraak maken op een bedrijfswagen en welke types motorisatie sta je toe?

  2. Beschik je over voldoende info over hun beroepsmatige en privéverplaatsingen om een correcte mobiliteitspolicy in te plannen?

  3. Welke stakeholders zijn er betrokken bij het beslissingsproces over de toewijzing van de bedrijfswagens?

  4. Is er al een carpolicy opgesteld in het bedrijf? Zo ja, In welke mate kun je je daarin vinden?

  5. Staat jouw bedrijf open voor duurzame mobiliteit zoals hybride en elektrische wagens? Zijn aanvullende mobiliteitsoplossingen (bv. fietsen of openbare-vervoersabonnementen) ook mogelijk?

  6. Zou je overwegen om een wagen te leasen met een hogere catalogusprijs, die op termijn door zijn fiscale optimalisatie een lagere TCO oplevert?

  7. Zijn er marktevoluties binnen de wereld van mobiliteit die je momenteel moeilijk en complex vindt om te volgen?

  8. Wat zijn, naast de prijs, de 3 belangrijkste beslissingscriteria bij de keuze voor een leasingpartner?

  9. Wil jouw bedrijf samenwerken met een leasingmaatschappij die niet de goedkoopste is, maar wel jouw mobiliteitsnoden het best invult?

  10. Wat zijn de prioriteiten in het kader van mobiliteit voor de komende 12/24 maanden?

  Neem deze vragen door en formuleer er een antwoord op voor je met een potentiële leasingpartner rond de tafel gaat zitten. Het vergemakkelijkt de dialoog en helpt bij het nemen van de juiste beslissingen.

  Leasingpartner. Adviseur. Bemiddelaar.

  Als vlootbeheerder blijf je graag op de hoogte van mobiliteitskwesties die invloed hebben op de TCO van je wagenpark. Maar de vinger aan de pols houden van veranderende fiscaliteitsregels, steeds strenger wordende CO2-normen en de trend naar vergroening is niet eenvoudig. Zeker nu het mobiliteitsbeleid van bedrijven sterk bepaald wordt door een grotere mate van thuiswerk. Bij Athlon ondersteunen we onze klanten hierin maximaal. Door bij te blijven op gebied van nieuwe en opkomende markttrends en technologieën kunnen we altijd inspelen op de evoluerende autoleasing- en mobiliteitsbehoeften van elke leasingnemer. Bovendien selecteren we onze externe partners voor verzekering en services zoals laadinstallaties uiterst zorgzaam. Zo kunnen we voor onze klanten steeds kwaliteitsvolle oplossingen op maat van onze klanten bemiddelen die meegroeien met hun bestaande wagenpark.

  Bespreken wat Athlon als leasepartner voor jou kan doen?

  Neem contact met ons op. Eén van onze experts overloopt de mogelijkheden op maat van jouw bedrijf.

  Blijf up-to-date over autoleasing en bedrijfswagens

  Abonneer je gratis en ontvang Athlon Mobility Reporter meteen in jouw mailbox.

  Schrijf nu in