Hoe pak je verborgen energieverslinders in je bedrijfswagens aan?
woensdag 1 december 2021
Iedereen heeft de mond vol over energiezuinige wagens. Maar na meer dan een eeuw technologische vooruitgang, verkwist zelfs de meest geavanceerde wagen nog ruim 80% van de energie die vervat zit in de brandstof. Waaraan dat ligt en hoe je dat percentage ook bij de chauffeurs van jouw bedrijfswagens kunt laten dalen, doen we in dit artikel uit de doeken.

Waar zitten de echte energieverslinders?
Eén ding is zeker: de verbrandingsmotor van je auto is de grootste verspilpost. Die jaagt zowat 60% van de energie uit je brandstoftank de atmosfeer in als hitte. De rest van de gemiddelde auto is relatief energie-efficiënt. Zo gebruiken de stereo, de airconditioning en elektrisch bediende ramen samen slechts 2,2% van de energie van de auto. Luchtweerstand op de wagen eist 2,6% op; wrijving tussen de banden en de kogellagers van de wielen met de weg samen zo’n 4,2% en de remmen 5,8%.
Je auto stationair laten draaien tijdens korte stops verbruikt een slordige 17% van de energie van een auto. Dat verklaart waarom alle wagens uitgerust zijn met een start-stopsysteem. Dat zorgt ervoor dat de motor automatisch stilvalt bij een korte stop, zoals aan de verkeerslichten. De nieuwste auto’s zijn zelfs uitgerust met een mild hybride systeem dat uit een kleine batterij en een starter-generator bestaat. Zo kan de verbrandingsmotor nog sneller en langer worden stilgelegd en krijgt hij elektrische ondersteuning bij het accelereren zodat hij minder verbruikt.
Kan je die ‘verloren’ energie recupereren?
De voorgenoemde mild hybrides kunnen een deel van de energie recupereren tijdens het vertragen dankzij de “dynamowerking” van de starter-generator. Daarbij wordt dankzij magnetische inductie de draaibeweging van de wielen omgezet in stroom, die een kleine batterij voedt.
Dat is een technische oplossing die zich gaandeweg zal verspreiden. Maar je kunt zelf ook een groot verschil maken dankzij een aangepaste rijstijl en deze 7 tips.
1. Laat de motor niet stationair opwarmen
Een koude motor verbruikt tweemaal zoveel brandstof als een warme. Stationair draaien is brandstofverspilling. Rij na het starten onmiddellijk rustig weg. Je wagen warmt sneller op wanneer hij rijdt dan wanneer hij stilstaat.
2. Rijd zoveel mogelijk met aangepaste banden
Je banden zijn namelijk als enige contactpunt van je wagen met de weg onderhevig aan wrijving. Je beperkt het energieverlies door die wrijving wanneer je in het seizoen kiest voor zomer- of winterbanden.
3. Houd altijd voldoende afstand ten opzichte van je voorligger
Dat is niet alleen stukken veiliger voor jou en andere weggebruikers, je vermijdt ook dat je bruusk moet remmen, wat behoorlijk wat energie opslorpt.
4. Probeer een constante, verantwoorde snelheid aan te houden
Gas bijgeven en remmen moet je zoveel mogelijk proberen te vermijden. Beschikt je wagen over cruisecontrol? Gebruik dat systeem dan ook. Je wagen rijdt dan op optimaal vermogen en verbruikt stukken minder.
5. Rijd liefst onbeladen met de wagen
Extra gewicht en volume betekenen uiteraard meer wrijving én luchtweerstand. Met een skibox of een rek met twee fietsen op het dak van je wagen verbruik je al snel tot 30% meer. Kom je thuis van vakantie of een korte fietstrip? Verwijder dan alle extra ballast zo snel mogelijk. Zelfs een verpakking van zes anderhalveliterflessen haal je best meteen uit de koffer na het inkopen doen.
6. Zet je airconditioning in de winter op non-actief
Schakel hem bijvoorbeeld wel kort in om aangedampte ruiten snel vrij te maken. Tracht ook elektrische accessoires zoals ruit- en zetelverwarming niet onnodig te gebruiken.
7. Laat je wagen stipt onderhouden
Een versleten luchtfilter, een te laag oliepeil of banden met te lage spanning of afgesleten profiel… het kan ervoor zorgen dat je auto meer energie gaat verspillen. Respecteer dus de onderhoudstermijn die je autoconstructeur voorschrijft.
* Bron: https://www.good.is/articles/eliminating-the-wasted-energy-in-your-car
Meer advies nodig bij een energiezuinig beleid voor jouw wagenpark?
Neem contact op met Athlon. Eén van onze experts bekijkt graag samen met jou hoe de situatie in jouw bedrijf geoptimaliseerd kan worden.
Blijf up-to-date over autoleasing en bedrijfswagens
Abonneer je gratis en ontvang Athlon Mobility Reporter meteen in jouw mailbox.
Meer nieuws

Flexibele en duurzame mobiliteit: is jouw policy nog actueel?
18-05-2022
Gedeeltelijk thuiswerken is vandaag de norm. Bovendien willen steeds meer werknemers bewuste keuzes maken rond hun mobiliteit. Wil je als werkgever aantrekkelijk blijven, dan moet je mobiliteit veel breder zien dan de bedrijfswagen alleen.

Salarispakket? Deze extralegale voordelen maken je aantrekkelijk als kmo.
17-05-2022
Hoe trek je als kmo de beste werknemers aan zonder je loonkosten de pan te laten uit swingen? Simpel: door de arbeidsvoorwaarden af stemmen op de verwachtingen van vandaag en daarbij maximaal gebruik te maken van de fiscale voordelen. Een overzicht.

EV vooruitblik - Lexus RZ 450e: weerwerk voor de Audi Q4 e-tron
29-04-2022
Het Japanse luxemerk Lexus heeft er lang over gedaan om een elektrische cross-over op de markt te brengen, maar slaat met de RZ 450e spijkers met koppen. Hij werd van onderstel tot plafond ontwikkeld als een elektrische auto en introduceert heel wat technologische snufjes.