Hoe snelheidsbegrenzers autorijden veiliger zullen maken

    donderdag 4 april 2019

    Vanaf 2020 zullen Volvo’s niet meer sneller kunnen rijden dan 180 kilometer per uur. Het Zweedse automerk bouwt uit veiligheidsoverwegingen een snelheidsbegrenzer in. Zullen andere constructeurs volgen? Als het van een aantal Europarlementariërs afhangt alvast wel.

    snelheidsbegrenzers

    In België wordt één auto-ongeval op drie veroorzaakt door overdreven snelheid. Samen met afleiding en intoxicatie is het daardoor een van de voornaamste oorzaken van verkeersongevallen en verkeersdoden. Om het aantal doden of ernstig gewonden in een nieuwe Volvo vanaf 2020 te laten dalen tot nul, bouwt de Zweedse autofabrikant een snelheidsbegrenzing van 180 kilometer per uur in al zijn nieuwe wagens. Volvo wil daarmee het debat over snelheidslimieten aanzwengelen.

    Veilige technologieën

    “We beseffen dat een snelheidslimiet geen wondermiddel is, maar als we er ook maar één leven mee redden, is het het waard”, zegt CEO Håkan Samuelsson. Volvo wil ook inzetten op andere technologieën: de autoconstructeur onderzoekt of de snelheid van wagens in de toekomst automatisch kan worden begrensd in de buurt van scholen en ziekenhuizen. Dat is moeilijk, want overal in Europa gelden andere snelheidslimieten die nog niet voldoende digitaal in kaart zijn gebracht.

    Ook andere autofabrikanten bouwen veilige technologieën in. Airbags behoren ondertussen al tot de standaarduitrusting en sommige voertuigen zijn voorzien van een antibots- of automatisch noodstopsysteem. Cruisecontrol geeft in sommige wagens de bestuurder de kans om zelf een snelheidslimiet in te stellen. Dergelijke systemen worden ook aangeraden door verzekeraars, omdat ze autorijden nu eenmaal veiliger maken.

    Europese maatregelen

    Tegelijkertijd stelt een groep Europees Parlementsleden voor om autobouwers tegen 2022 te verplichten alle nieuwe wagens uit te rusten met Intelligent Speed Assistance (ISA). Dat is een snelheidsbeperker gebaseerd op een snelheidsherkenningscamera en/of gps-gekoppelde snelheidslimietgegevens die het voor autobestuurders bijna onmogelijk maakt om sneller te rijden dan de toegelaten snelheid. Ook rijstrookhulp en automatische noodremsystemen zijn verplichte veiligheidsmaatregelen die de Europarlementariërs voorstellen.

    ISA bestaat in eerste instantie uit een systeem waarmee bestuurders alleen maar kunnen versnellen door hard op het gaspedaal te drukken. Daardoor is het wel nog mogelijk om kort te versnellen in een gevaarlijke situatie. Waarschuwingssignalen op het dashboard verwittigen de chauffeur totdat de auto weer vertraagt tot de maximumsnelheid. Vandaag zijn veel nieuwe wagens al uitgerust met een dergelijk systeem.

    Digitale databank

    Deze maatregel kan naar schatting het aantal verkeersdoden in Europa met 20% verminderen en op vijftien jaar tijd maar liefst 25.000 doden op Europese wegen voorkomen. Het inbouwen van ISA verplichten kan echter pas als alle Europese landen een nauwkeurige digitale databank van hun verkeersborden hebben aangelegd. Volgens Vias institute, het Belgisch instituut voor verkeersveiligheid, kan dat in België nog vijf tot tien jaar duren.

    Hou de vinger aan de pols in mobiliteitsland

    Abonneer u gratis en ontvang de Mobility Reporter meteen in uw mailbox.


    Abonneer u gratis