Hoe versnellen andere landen elektrische mobiliteit? Het voorbeeld van Duitsland
dinsdag 3 december 2019
Angela Merkel koestert de ambitie om tegen 2030 10 miljoen elektrische wagens over de Duitse wegen te laten rijden. De bondskanselier maakt daarvoor heel wat middelen vrij.
Terwijl de Vlaamse Regering de aankooppremie voor elektrische wagens onlangs afschafte, omdat die aan haar doel voorbij zou gaan, maakt Berlijn de omgekeerde beweging. De Duitse regering verhoogt de aankoopsubsidie voor elektrische auto’s van 4000 naar 6000 euro. De maatregel gaat nog deze maand in en geldt voor alle elektrische wagens tot een cataloguswaarde van 40.000 euro. Voor duurdere auto’s tot 65.000 euro geldt een subsidie van 5000 euro. Wie een plug-inhybride koopt, krijgt dan weer een bedrag tussen 3000 en 4500 euro.
1 miljoen laadpalen
Om de uitbreiding van dat elektrische wagenpark te ondersteunen, plant de Duitse bondskanselier tegen 2030 de bouw van één miljoen laadpalen over het hele land. Daaraan hangt een prijskaartje van 3,5 miljard euro, het bedrag dat Duitsland de komende jaren in die laadpalen wil investeren. Momenteel telt Duitsland nog maar 21.000 laadpalen.
Rol voor de industrie
In de maatregelen van de Duitse regering is ook een belangrijke rol weggelegd voor de industrie: mogelijk zal de automobielsector een deel van de hogere subsidies en de investeringen in laadinfrastructuur bekostigen.
Duitsland is de thuishaven van grote automerken zoals Daimler, BMW en Volkswagen, waaronder ook Audi, Skoda en Porsche vallen. De Duitse autofabrikanten verwachten tot en met 2025 700.000 elektrische wagens met subsidies te verkopen. Daarmee moeten ook de jobs in de auto-industrie worden veiliggesteld tijdens de transitie naar elektrisch rijden.
Hou de vinger aan de pols in mobiliteitsland
Abonneer je gratis en ontvang de Mobility Reporter meteen in jouw mailbox.
Schrijf gratis in