Terug naar overzicht

Leasing van een bedrijfswagen - hoeveel kost het?

Je werknemers een auto ter beschikking stellen kost je meer dan enkel de financiering of leasing. Maar hoeveel dan precies en hoe kun je die kosten onder controle houden?

vrouw op achterbank auto met laptop op schoot

  Hoeveel kost een bedrijfswagen voor de werkgever?

  Een bedrijfswagen leasen kost je als werkgever meer dan enkel de aankoop-, financierings- of leaseprijs. Je dient namelijk rekening te houden met een aantal factoren die de kostprijs in sommige gevallen wel kunnen verdubbelen. Wie de werkelijke maandelijkse prijs van een bedrijfswagen leasen wil kennen, berekent best de Total Cost of Ownership.

  Meer dan de financiering

  Naast de financiering van de auto moet je rekening houden met de kosten verbonden aan verzekering, banden, onderhoud, reparaties en andere operationele zaken. Als je je auto huurt op lange termijn (operationele leasing), zijn deze items inbegrepen in het maandelijkse leasebedrag. In de andere gevallen betaal je er apart voor. Dat kan soms tot verrassingen leiden.

  Kies je voor een operationele leasing, dan worden zowel de voorziene kosten (zoals periodiek onderhoud volgens de aanbevelingen van de constructeur) als onvoorziene kosten (bijvoorbeeld ernstige technische problemen) gedekt door het contract.

  Bij wijze van illustratie berekenden we de operationele kosten voor een Mercedes-Benz A180d Luxurly Line (132 g CO2/km) in verhuring op lange termijn (48 maanden, 140.000 km). We kwamen daarbij uit op € 293 per maand, terwijl de financiële huur € 390 bedroeg (prijzen zonder btw). Dat betekent dat de operationele kosten in dit geval zowat veertig procent van de totale leaseprijs vertegenwoordigen.  

  Brandstof en belastingen

  Daarnaast moet je ook nog rekening houden met de brandstofkosten. In ons voorbeeld komen die neer op zo’n € 254 per maand exclusief btw. Dat bedrag is echter sterk afhankelijk van het rijgedrag van de bestuurder. Zo kan een zuinige rijstijl de totale kostprijs van een firmawagen aanzienlijk verlagen.

  Ook de overheid wil haar deel. Zo moet je voor een bedrijfswagen die je aan een werknemer ter beschikking stelt een CO2-bijdrage betalen aan de sociale zekerheid. Voor de wagen uit ons voorbeeld is dat € 66 per maand. Zelfstandigen zijn gelukkig vrijgesteld van die bijdrage.

  Daarnaast betaal je ook BIV en verkeersbelasting (€ 31 in ons voorbeeld), die in een contract van verhuring op lange termijn reeds in de leaseprijs inbegrepen zijn. Meestal moet ook 65% niet-aftrekbare btw verrekend worden (€ 124 in ons voorbeeld). Tot slot is er nog de belasting op de verworpen uitgaven (wat in ons voorbeeld na belasting op €136 per maand neerkomt).

  Total Cost of Ownership*

  Bij de huurprijs van € 683 in verhuring op lange termijn moeten we voor de berekening van de TCO van de Mercedes A-Klasse dus nog € 580 bijtellen voor de brandstof (€ 254), de niet-aftrekbare btw (€ 124), de CO2-bijdrage (€ 66) en de belastingen (€ 136). Dat maakt € 1263 per maand, of 85% meer dan wat je elke maand (zonder btw) aan de leasingfirma betaalt. 

  Met een verhuring op lange termijn ben je hoe dan ook zeker dat de operationele kosten onder controle gehouden worden, wat al een hele geruststelling is.

  Dit is natuurlijk maar één voorbeeld en alles hangt af van het type auto dat je kiest, hoeveel kilometers je ermee rijdt en het specifieke gebruik ervan. Door te kiezen voor een auto met een lage CO2-uitstoot kun je wat je betaalt bovenop de financierings- of leasingkostprijs sterk beperken.

  *Berekening op basis van de fiscale TCO. Hierbij worden de belastingen op de verworpen uitgaven aan de leasekosten toegevoegd. Bij de berekening van de commerciële TCO worden de belastingen op de aftrekbare kosten van de leasekosten afgetrokken. In dit geval zou dit neerkomen op € 998,35.