Terug naar overzicht

De fiscale voordelen voor je elektrische wagenpark

Sinds 2020 is de autofiscaliteit voor bedrijfswagens grondig veranderd, ook voor elektrische voertuigen. Athlon geeft meer duiding.

elektrisch rijden

  Bijna alle automerken hebben vandaag een of meer modellen met een elektrische motor in hun gamma opgenomen. Voor die auto’s gelden fiscale regels die het ook in 2021 en verder bijzonder voordelig maken om je wagenpark met elektrische modellen uit te breiden. 

  Fiscale aftrekbaarheid elektrische wagen

  Sinds 1 januari 2020 bedraagt de fiscale aftrekbaarheid van elektrische wagens 100%. Wanneer je een elektrische wagen leaset bij Athlon, kan ook de laadinstallatie in het leasepakket worden opgenomen, zodat je profiteert van een 100%-aftrekbaarheid op deze investering. Ook de oplaadkosten zijn voor 100% aftrekbaar. 

  Lagere bijdragen

  In het Vlaamse Gewest zijn wagens met een elektrische motor vrijgesteld zijn van de belasting op de inverkeerstelling (BIV) en de verkeersbelasting. In Brussel en het Waalse Gewest geldt het minimumbedrag – en dat is eveneens van toepassing op leasewagens: 

  • 61,50 euro voor de BIV
  • 85,27 euro voor de jaarlijkse verkeersbelasting

  Voordeel van Alle Aard (VAA)

  Met de nieuwe WLTP-normen wijzigt ook het VAA. Voor 100% elektrische auto’s blijft het simpel, daarvoor wordt per definitie 4% van de cataloguswaarde gebruikt. Dit bedrag vermenigvuldigd met zes zevende levert  het jaarlijks door de werknemer verschuldigde bruto VAA-bedrag op. 

  Ook al is een elektrische auto 100% aftrekbaar, dat betekent niet dat de werkgever vrijgesteld wordt van belastingen. Hij moet de zogenaamde ‘verworpen uitgaven’ betalen: de uitgaven die niet van de belastingen op de bedrijfsinkomsten kunnen worden afgetrokken. Die bedragen 17% van het VAA. Draagt de onderneming geheel of gedeeltelijk de oplaadkosten voor het privégebruik van de auto, dan stijgt dat percentage tot 40%.

  Laden thuis, op kantoor en onderweg

  Ook de installatie en het gebruik van de laadpalen zijn financieel voordelig, zowel op het terrein van een bedrijf als bij medewerkers thuis. Bedrijven kunnen een akkoord sluiten met de fiscus voor specifieke voordelen of lagere elektriciteitstarieven. Werknemers kunnen hun auto dan opladen op het bedrijfsterrein of gebruikmaken van openbare laadpalen met een door de werkgever verstrekte oplaadkaart.

  Athlon begeleidt je bij de keuze en implementatie van oplaadoplossingen, zowel thuis als op het bedrijfsterrein.

  De elektriciteit die thuis wordt verbruikt om de auto op te laden, wordt volledig terugbetaald aan de bestuurder door onze partners die de thuislaadinstallatie beheren.

  Om helemaal mee te zijn met de fiscale regeling rond laden thuis en op kantoor nodigen we je uit om onze gratis dossier te downloaden.
  Download het dossier.

  Meer informatie over de autofiscaliteit ? 
  Contacteer onze experts om u te helpen uw mobiliteitstraject voor de komende jaren uit te tekenen en beslissingen te nemen die het best aansluiten bij je bedrijf.

   

  Hou de vinger aan de pols in mobiliteitsland

  Abonneer je gratis en ontvang de Mobility Reporter meteen in jouw mailbox.
  Schrijf gratis in

   

  Gerelateerde artikelen

  Athlon EV duel: Mercedes EQV vs Opel Zafira Life Electric: elektrische minibusjes voor 6, 7, 8 of 9

  14-05-2024

  Wie emissievrij meer dan vijf (volwassen) personen en hun bagage wil vervoeren, kan niet anders dan naar het segment van de minibusjes kijken. Bij Mercedes-Benz beland je dan bij de onlangs grondig opgefriste EQV, die net zo luxe kan worden aangekleed als de S-Klasse. Opel schuift de eveneens gefacelifte Zafira Life Electric naar voren, die tot wel negen personen kan vervoeren.

  Lees meer

  Grote elektrische bestelwagens: deze modellen met groot laadvolume bieden een rijbereik van 300 km en meer

  16-04-2024

  2024 is het jaar van de doorbraak voor de grote elektrische LCV. Citroën, Opel, Fiat, Mercedes, Nissan, Peugeot, Renault, Toyota, VW: allemaal lanceren ze nieuwe of grondig vernieuwde modellen. Nooit eerder waren de elektrische aandrijving en de batterijen zo performant. Zo is een actieradius van 300 en zelfs 400 km geen uitzondering meer. Door een optimale integratie van de accu blijft ook het laadvolume behouden. Wat vandaag beschikbaar is op de markt, ontdek je in dit overzicht.

  Lees meer

  Afleiding tijdens het rijden: 4 tips om je veiligheid te verhogen

  15-04-2024

  Een telefoontje plegen, even snel je berichten checken, je bestemming ingeven, een of andere voertuiginstelling regelen… Het lijkt onschuldig om je aandacht enkele seconden niet op de weg voor je te richten, maar afleiding aan het stuur kan tot erg gevaarlijke situaties leiden. 25% van alle verkeersongevallen is toe te schrijven aan afleiding. Athlon geeft je vier tips om je hoofd bij de weg te houden en onnodige risico’s te vermijden.

  Lees meer