Terug naar overzicht

De fiscale voordelen voor je elektrische wagenpark

Sinds 2020 is de autofiscaliteit voor bedrijfswagens grondig veranderd, ook voor elektrische voertuigen. Athlon geeft meer duiding.

elektrisch rijden

    Bijna alle automerken hebben vandaag een of meer modellen met een elektrische motor in hun gamma opgenomen. Voor die auto’s gelden fiscale regels die het ook in 2021 en verder bijzonder voordelig maken om je wagenpark met elektrische modellen uit te breiden. 

    Fiscale aftrekbaarheid elektrische wagen

    Sinds 1 januari 2020 bedraagt de fiscale aftrekbaarheid van elektrische wagens 100%. Wanneer je een elektrische wagen leaset bij Athlon, kan ook de laadinstallatie in het leasepakket worden opgenomen, zodat je profiteert van een 100%-aftrekbaarheid op deze investering. Ook de oplaadkosten zijn voor 100% aftrekbaar. 

    Lagere bijdragen

    In het Vlaamse Gewest zijn wagens met een elektrische motor vrijgesteld zijn van de belasting op de inverkeerstelling (BIV) en de verkeersbelasting. In Brussel en het Waalse Gewest geldt het minimumbedrag – en dat is eveneens van toepassing op leasewagens: 

    • 61,50 euro voor de BIV
    • 85,27 euro voor de jaarlijkse verkeersbelasting

    Voordeel van Alle Aard (VAA)

    Met de nieuwe WLTP-normen wijzigt ook het VAA. Voor 100% elektrische auto’s blijft het simpel, daarvoor wordt per definitie 4% van de cataloguswaarde gebruikt. Dit bedrag vermenigvuldigd met zes zevende levert  het jaarlijks door de werknemer verschuldigde bruto VAA-bedrag op. 

    Ook al is een elektrische auto 100% aftrekbaar, dat betekent niet dat de werkgever vrijgesteld wordt van belastingen. Hij moet de zogenaamde ‘verworpen uitgaven’ betalen: de uitgaven die niet van de belastingen op de bedrijfsinkomsten kunnen worden afgetrokken. Die bedragen 17% van het VAA. Draagt de onderneming geheel of gedeeltelijk de oplaadkosten voor het privégebruik van de auto, dan stijgt dat percentage tot 40%.

    Laden thuis, op kantoor en onderweg

    Ook de installatie en het gebruik van de laadpalen zijn financieel voordelig, zowel op het terrein van een bedrijf als bij medewerkers thuis. Bedrijven kunnen een akkoord sluiten met de fiscus voor specifieke voordelen of lagere elektriciteitstarieven. Werknemers kunnen hun auto dan opladen op het bedrijfsterrein of gebruikmaken van openbare laadpalen met een door de werkgever verstrekte oplaadkaart.

    Athlon begeleidt je bij de keuze en implementatie van oplaadoplossingen, zowel thuis als op het bedrijfsterrein.

    De elektriciteit die thuis wordt verbruikt om de auto op te laden, wordt volledig terugbetaald aan de bestuurder door onze partners die de thuislaadinstallatie beheren.

    Om helemaal mee te zijn met de fiscale regeling rond laden thuis en op kantoor nodigen we je uit om onze gratis dossier te downloaden.
    Download het dossier.

    Meer informatie over de autofiscaliteit ? 
    Contacteer onze experts om u te helpen uw mobiliteitstraject voor de komende jaren uit te tekenen en beslissingen te nemen die het best aansluiten bij je bedrijf.

     

    Hou de vinger aan de pols in mobiliteitsland

    Abonneer je gratis en ontvang de Mobility Reporter meteen in jouw mailbox.
    Schrijf gratis in