“Jongeren laten auto meer en meer staan, babyboomers zullen volgen”

    donderdag 21 februari 2019

    Marketingconsulent en veranderingspsycholoog Herman Konings ziet de mobiliteit duidelijk verschuiven, vooral bij jongeren. Met mobiliteitsapps op hun smartphone bewegen ze vlot tussen verschillende manieren om van punt a naar punt b te geraken. De babyboomers volgen stilaan, net als de auto-industrie.

     

    Maken we een kentering mee naar duurzamere mobiliteit?

    Herman Konings: “We zien heel wat tendensen. De modal shift  komt echt op gang: mensen gaan verschillende vervoersmiddelen gebruiken. De druk op het persoonlijk leven begint door te wegen: mensen staan lang in de file, kunnen hun bestemming moeilijk bereiken …

     

    Deelplatformen komen op. Op vlak van nieuwe evoluties kijkt België meestal de kat uit de boom, zoals bij de e-commerce, maar in februari 2018 was er dan plots Poppy, een heel eenvoudig deelsysteem. Je betaalt 30 cent per minuut, je kunt je auto parkeren waar je wilt, de auto wordt onderhouden en hersteld … De eerste twee maanden waren er al achtduizend registraties. Na acht maanden was dat aantal al verdubbeld.

    In 2011 waren er in de Europese Unie al 700.000 geregistreerde klanten van commerciële deelplatformen. In 2015 waren dat er al 11 miljoen en verwacht wordt dat we in 2020 naar 15 miljoen gebruikers gaan.”

    Zijn het vooral jongeren die opschuiven naar duurzamere mobiliteit?

    “Zeker. Negentig procent van de autodelers in de EU is jonger dan 35 jaar, millennials dus. Duits onderzoek heeft uitgewezen dat in 2000 44 procent van de jonge mannen tussen 18 en 29 jaar geïnteresseerd was in een eigen auto. In 2016 was dat nog maar 31 procent. Amerikaanse cijfers tonen eenzelfde tendens.

    Jongeren zijn in het algemeen beter opgeleid dan de vorige generatie en het is bewezen dat milieubewustzijn rechtstreeks samenhangt met opleidingsniveau. Er nu is ook veel meer communicatie over het klimaatprobleem en ook scholen besteden er aandacht aan.

    De babyboomers – vijftigers en zestigers – hangen nog veel meer vast aan het bezit van een auto. Het zijn tweeverdieners die hun huis hebben afbetaald en behoorlijk wat kapitaal hebben. Ze hechten veel meer belang aan status en aan ownership dan jongeren, ze willen een BMW of Mercedes.

    We zien wel dat ze niet ongevoelig zijn voor het gedrag van hun kinderen. De babyboomers zeiden ook eerst nee tegen Facebook en Airbnb, maar dat hebben ze uiteindelijk omarmd. Ze hebben ook meer de neiging om naar de stad te trekken. Ze willen mee met de urban vibe, maar ze merken dat ze hun auto in die stad niet altijd kwijt kunnen.”

    Milieubewust ‘op krediet’

    Is er voor een echte omschakeling niet nog een probleem van voorzieningen en financiën?

    “Dat klopt. Het ecobewustzijn is oprecht, maar elektrische wagens blijven bijvoorbeeld bijzonder duur. Als jongeren Elon Musk een ‘goedkope’ auto van minstens 35.000 euro horen promoten, dan haken ze af. Bovendien roept elektrisch rijden een aantal vragen op: waar halen we de energie om al die elektriciteit op te wekken? En hoe zorg je ervoor dat er genoeg stroom is als iedereen tegelijk elektrisch rijdt?

    Bovendien moet de capaciteit van het openbaar vervoer omhoog. In de trein maak ik het mee dat mensen de hele rit moeten rechtstaan, zowel in eerste als in tweede klasse. Bovendien is de wifi niet goed, noch bij De Lijn, noch bij de NMBS, en met moeite op de Thalys. Zelf neem ik de laatste jaren vaker de trein. Niet alleen uit ecologische overwegingen, ook omdat ik het prettig vind. De tijd die de treinreis me kost, zou ik anders doorbrengen in de file. Maar in de trein kan ik werken.

    Doordat de alternatieven nog vaak duur, oncomfortabel of slecht bereikbaar zijn, gedragen sommige jongeren zich ‘milieubewust op krediet’. Ze willen wel milieubewust zijn, maar stellen dat uit tot later. Ze vinden dat de babyboomers, die de milieuverontreiniging hebben gecreëerd, het probleem moeten oplossen. Die jongeren laten zich verleiden om een kledingstuk van de Primark te kopen of met Ryanair te vliegen voor 29 euro. Zolang ze toegang hebben tot goedkope luchtvaart en goedkope auto’s, is het moeilijk die aan de kant te schuiven. De klimaatmarsen gaan daar zeker wel invloed op hebben. Er gaan taxen komen op vliegen, rijden met de trein wordt misschien goedkoper …”

    Deelplatformen

    Hoe speelt de auto-industrie in op de trend naar duurzamere mobiliteit?

    “Autoconstructeurs gaan onder meer deelplatformen aanbieden. Zo heeft Car2Go van Daimler al meer dan 3 miljoen gebruikers . Het carpoolplatform BlaBlaCar zit al aan meer dan twee miljoen gebruikers. Athlon zet in op B2B-deelwagens met Car2Use. Ook Volvo beseft dat het vet van de soep is qua autoverkoop, en dat autodelen de toekomst is. In Europa, de Verenigde Staten, Japan en Oceanië is het plafond bereikt. Volvo lanceerde de Volvo XC40 zelfs met de slogan ‘By not owning things, you are not owned by things’.

    Andere bedrijven proberen de elektrische wagen betaalbaar te maken. Zo lanceerde Geely, het Chinese moederbedrijf van Volvo, de Lynk & Co. Geely wilde jongeren niet langer in het verkeer sturen met tweedehandswagens en stadswagens, die weliswaar goedkoper zijn maar zo fragiel dat jongeren de grootste slachtoffers zijn van verkeersongelukken.

    De Lynk & Co is een elektrische SUV die zo stevig is als de Volvo XC40, maar die je al vanaf 19.000 euro zou hebben. De XC40 kost minstens 39.000 euro. Je kan de Lynk & Co ook leasen. Via een app kan je hem delen en afspraken maken over de prijs. Leen ik hem uit aan een vriend? Dan vraag ik 10 cent per kilometer. Leen ik hem aan mijn moeder? Dan vraag ik 40 cent.

    De Lynk & Co is zo goedkoop omdat Geely er geen reclame voor maakt. Alle promotie verloopt via sociale media en pr. Bovendien bieden ze de auto online aan en voorzien ze slechts enkele stores per regio. De auto wordt rechtstreeks bij de klant afgeleverd, waardoor Geely geen grote toonzalen moet bekostigen. BMW heeft bijvoorbeeld 89 vestigingen in België. Dat zijn gigantische paleizen die heel veel kosten, wat wordt doorgerekend aan de klant.

    Autobouwers schakelen ook over op andere vervoersmiddelen. Een aantal automerken brengt elektrische fietsen op de markt, elektrische steps, monowheels enzovoort.”

    Is de kentering ook bij beleidsmakers ingezet?

    “Daar kan ik me niet over uitspreken. Ik hoop wel dat Europa zich er nog meer in gaat mengen en dat de nadrukkelijke confrontatie met de klimaatbetogers iets kan bewegen.”

    Hou de vinger aan de pols in mobiliteitsland

    Abonneer je gratis en ontvang de Mobility Reporter meteen in jouw mailbox.

    Schrijf gratis in