“Laat medewerkers proeven van alternatieve mobiliteit”

  donderdag 18 januari 2018

  Verandering begint bij jezelf. Met dat motto in het achterhoofd lanceerde Athlon het afgelopen jaar enkele opvallende experimenten rond mobiliteit. Het doel? “Onze werknemers motiveren om duurzame keuzes te maken”, zegt general manager Erwin Ollivier.

  5 stappen naar een mobiliteitsbudget

  Hoe overtuig je werknemers om over te stappen op milieuvriendelijke vervoerswijzen, zonder belerend over te komen? Over die vraag brak Erwin Ollivier, de general manager van Athlon, zich jaren het hoofd. “Ik begrijp als geen ander dat het een hele uitdaging is om medewerkers te motiveren om de switch te maken. We bieden een waaier aan formules aan die bedrijven helpen om duurzame keuzes te maken. Maar de meeste van onze werknemers komen nog met de wagen naar het werk. Vanuit het credo ‘walk your talk’ wilden we het roer omgooien. Daarom startten we het voorbije jaar enkele spraakmakende experimenten op die medewerkers stimuleren om milieubewuste keuzes te maken.”

  Struikelblok

  Om te beginnen legde Athlon een poel van e-auto’s aan. “Alle werknemers – of ze nu wel of niet over een bedrijfswagen beschikken – kunnen die elektrische wagens gebruiken. Het succes is overweldigend. In totaal hebben de werknemers al zo’n driehonderdduizend kilometer afgelegd.” Athlon merkt dat werknemers die de beperkingen van elektrische auto’s – zoals de autonomie – als een grote struikblok zagen, nu overtuigd zijn. “Vijf medewerkers hebben al aangegeven dat ze in de toekomst kiezen voor een e-auto.”

  Aangemoedigd door familie

  Tegelijk wil Athlon haar werknemers aanzetten om de auto vaker te laten staan. “Er komen maar weinig werknemers met de fiets naar het werk. We hebben daarom zes e-bikes aangekocht. Met een speciale app kunnen werknemers zo’n e-fiets reserveren.” In de eerste drie maanden hadden de dertig deelnemers samen al 17.000 kilometer bij elkaar gefietst. De succesformule? “Alle deelnemers kregen een fietsvergoeding. Wie bovendien twintig keer op en af had gependeld, mocht een Tesla-auto uittesten. Veel van onze deelnemers werden aangemoedigd door hun familie om zoveel mogelijk te pendelen. Zij wilden immers wel eens in een Tesla rijden.”

  Vooroordelen laten varen

  Tijdens de Week van de Mobiliteit in september vorig jaar moedigde Athlon haar werknemers aan om elke dag iets anders uit te proberen: met het openbaar vervoer komen, carpoolen, de spitsuren vermijden, de fiets nemen of thuiswerken.“65 procent van onze werknemers namen deel. Samen hebben we 2 ton CO2 uitgespaard.” Ook Erwin Ollivier deed mee. “Toegegeven, het openbaar vervoer was geen groot succes. Maar met de e-bike was ik er sneller dan met de auto.”

  De conclusie van de experimenten? “Laat uw werknemers proeven van alternatieven. Dat is dé manier om ervoor te zorgen dat ze hun vooroordelen laten varen en kiezen voor een duurzamer vervoersmiddel.”

   

  Hou de vinger aan de pols in mobiliteitsland

  Abonneer je gratis en ontvang de Mobility Reporter meteen in jouw mailbox.

  Schrijf gratis in