“Leasemaatschappijen moeten de keuze voor een elektrische wagen zo eenvoudig mogelijk maken”
dinsdag 7 mei 2019
China was vorig jaar opnieuw marktleider in de verkoop van elektrische wagens. Waarom laat de groei van de elektrische wagenmarkt in de meeste Europese landen op zich wachten? Professor Joeri Van Mierlo (VUB) vertelt hoe we in Europa de transitie naar een duurzame mobiliteit kunnen versnellen.
In 2018 werden er in China meer dan één miljoen nieuwe elektrische wagens verkocht, in Europa waren dat er slechts 302.000. Dat blijkt uit cijfers van consulentengroep Transport & Environment. Als we tegen 2050 klimaatneutraal willen zijn, zullen er in Europa vanaf 2035 alleen nog maar nieuwe elektrische voertuigen mogen worden verkocht. Wat is nodig om die doelstelling te halen? En wat kunnen leasingmaatschappijen doen? We vroegen het aan Joeri Van Mierlo, professor Elektromobiliteit aan de VUB en medeoprichter van de multidisciplinaire onderzoeksgroep MOBI, die zich toespitst op elektrische wagens, batterijen, duurzame logistiek en stedelijke mobiliteit.
Gunstig beleid
Hoe is China erin geslaagd om de marktleider in elektrische wagens te worden?
Joeri Van Mierlo: “Keek je drie jaar geleden naar de statistieken, dan kwam China er zelfs niet in voor. Maar de laatste jaren heeft het land sterk ingezet op een beleid dat elektrische wagens promoot, waardoor het op een paar jaar tijd de helft van de markt is gaan vormen.”
“Niet alleen worden burgers gestimuleerd om een elektrische auto te kopen, autoconstructeurs worden ook aangemoedigd om elektrische modellen te produceren. Wie in China een nummerplaat voor een wagen op fossiele brandstof wil aanvragen, wordt op een ellenlange wachtlijst geplaatst. ‘Groene nummerplaten’ voor elektrische wagens zijn veel gemakkelijker te verkrijgen. Bovendien zijn nieuwe autoconstructeurs die zich in China vestigen verplicht om minstens één elektrisch model te maken.”
Waarom laat de groei van de elektrische wagenmarkt in heel wat Europese landen op zich wachten?
“De wagenmarkt wordt sterk bepaald door het fiscale klimaat dat de overheid creëert. Zo zijn er Europese landen die het wel goed doen, kijk maar naar Noorwegen. Daar zijn elektrische auto’s goed voor 50 procent van de nieuw gekochte wagens. Dat komt omdat er in Noorwegen al lange tijd een hoge aankooptaks voor dieselwagens geldt. Wie een elektrische wagen koopt, is vrijgesteld van die belasting. Daardoor is een elektrische wagen veel goedkoper dan een auto met een fossiele aandrijving. In België ligt de verkoop van elektrische wagens veel lager, door de beperkte fiscale maatregelen.”
Meer keuze en capaciteit
Hoe kunnen autoconstructeurs de transitie naar elektrisch rijden stimuleren?
“Autofabrikanten moeten inzetten op verschillende modellen. Vandaag brengen heel wat merken nog maar één elektrisch model op de markt, en dat is niet altijd het model dat de klant nodig heeft. De ene persoon wil graag een stadswagen, de andere een gezinswagen of een luxewagen. Mensen kiezen graag, dus als er voor elk marktsegment een elektrisch alternatief op de markt komt, zullen ook meer mensen de stap naar een elektrische wagen zetten.”
“Daarnaast moeten autoconstructeurs de productiecapaciteit van elektrische wagens vergroten. In Noorwegen bestaan er al enorm lange wachtlijsten voor wie een elektrische wagen wil. Willen we dat succesverhaal naar heel Europa uitbreiden, dan moeten er dus op kortere tijd meer elektrische voertuigen kunnen worden geproduceerd.”
Kunnen ook leasingmaatschappijen als Athlon de verkoop van elektrische auto’s aanzwengelen?
“Jazeker, leasingmaatschappijen moeten de keuze voor elektrische wagens zo eenvoudig mogelijk maken. Vandaag weten heel wat Belgische werknemers niet hoe laadsystemen werken, waar ze hun elektrische wagen kunnen opladen en hoe ver een elektrische auto kan rijden. Daardoor is er een soort van drempelvrees. Een bijkomende service die al die zaken verduidelijkt, zou de stap naar een elektrische wagen heel wat gemakkelijker maken.”
“Leasebedrijven moeten ook tegemoetkomen aan de noden en bezorgdheden van hun klanten. Enkele jaren geleden was de actieradius van een elektrische wagen amper 150 kilometer na één oplaadbeurt. Dat is genoeg voor dagelijkse verplaatsingen, maar niet om langere afstanden af te leggen. Leasingmaatschappijen zouden bijvoorbeeld een formule kunnen aanbieden waarbij bestuurders van bedrijfswagens voor verdere verplaatsingen een beroep kunnen doen op een wagen met een reguliere aandrijving. Gelukkig zien we op de markt ook steeds meer elektrische wagens met een actieradius van 400 kilometer verschijnen. Langere ritten zouden in de toekomst dus geen probleem meer mogen stellen.”
Energieopslag
Zijn er nog andere alternatieve aandrijvingen waarvoor u een toekomst ziet in Europa?
“Dat hangt af van wat we willen bereiken. Voor mobiliteit in de stad zijn aardgasvoertuigen bijvoorbeeld een goed alternatief, want zij hebben een beperkte impact op de luchtkwaliteit. Helaas dragen zij niet bij aan de strijd tegen de klimaatverandering. Auto’s die op aardgas rijden, stoten weliswaar een beetje minder CO2 uit, maar zorgen dan weer voor schadelijk methaangas. En die emissie is meer dan twintig keer zo gevaarlijk voor het klimaat als CO2.”
“Bekijk je het volledige plaatje, dan zijn elektrische wagens in combinatie met hernieuwbare energie het interessantst. De uitdaging ligt dan nog in de opslag van de groene stroom, maar ik geloof dat elektrische auto’s daarvoor juist een oplossing kunnen bieden. Als we onze wagens en hun batterijen aansluiten op het net, dan kunnen ze niet alleen groene stroom laden op slimme momenten, maar ook elektriciteit teruggeven aan het net op het moment dat de elektriciteitsprijs hoog is. Op die manier gebruiken we elektrische wagens als opslagcapaciteit, waardoor we de energietransitie gemakkelijker tot stand brengen. Om dat allemaal mogelijk te maken, moet het beleid natuurlijk volgen.”
Hoe stimuleert Athlon elektrische mobiliteit?
Athlon werkt op drie vlakken initiatieven uit:
1. People
Ludovic De Borle, Product Manager: “Met complementaire diensten zoals laadinfrastructuur thuis en op kantoor en handige betaalsystemen voor onderweg ontzorgt Athlon werkgevers en werknemers in de transitie naar een elektrisch wagenpark. Door op maat gemaakte car policy’s te schrijven zorgt Athlon ervoor dat klanten op een eenvoudige manier afspraken kunnen maken met hun werknemers. Heeft een vlootmanager nog geen ervaring met elektrische bedrijfswagens, dan maakt Athlon hem wegwijs.”
2. Planet
Ludovic De Borle: “Athlon draagt ook op andere vlakken duurzaamheid hoog in het vaandel. De Belgische bedrijfsgebouwen van de leasemaatschappij zijn geïntegreerd in het groene landschap en intern lopen er proeftuinen rond elektrische mobiliteit. In de toekomst zal Athlon Belgium ook haar huurautovloot (korte termijn leasing) verder elektrificeren.”
3. Profit
Ludovic De Borle: “In het kader van een volledige dienstverlening berekent Athlon de total cost of ownership (TCO). Daardoor hoeft de klant zich geen zorgen te maken over de complexe fiscaliteit voor bedrijfswagens. Op basis van een juiste kostenvergelijking komen elektrische wagens over een periode van drie tot vijf jaar vaak als betere investering uit de bus.”
Hou de vinger aan de pols in mobiliteitsland
Abonneer je gratis en ontvang de Mobility Reporter meteen in jouw mailbox.
Schrijf gratis in