Terug naar overzicht

Mag iedereen zomaar een bedrijfswagen besturen?

Als werkgever bepaal je zelf wie er naast je werknemer zelf nog met je bedrijfswagens mag rijden. Alles begint bij een duidelijke carpolicy. Dit is waar je moet op letten.

Mag iedereen zomaar een bedrijfswagen besturen?

  Extra chauffeurs

  Of een werknemer zijn firmawagen vrij mag uitlenen aan ‘derden', leg je best vooraf duidelijk vast in een sluitende carpolicy. Die laat je door de hoofdbestuurder van het voertuig voor akkoord ondertekenen. Specifieer in dit document onder andere wie er buiten de hoofdbestuurder nog met de wagen mag rijden. Meestal laat je als werkgever toe dat ook de inwonende partner en/of de kinderen van de chauffeur met de bedrijfswagen mogen rijden. Ook collega’s krijgen vaak de toelating om gebruik te maken van andermans bedrijfswagen.

  Goed verzekerd

  Wat de verzekering betreft, geldt dezelfde dekking voor tijdelijke bestuurders als voor de hoofdbestuurder. Tenzij de bestuurder die met het voertuig rijdt jonger is dan 23 jaar en materiële schade aan de leasewagen veroorzaakt. In dat geval verdubbelt het aandeel eigen risico dat de hoofdbestuurder moet betalen.

  Misbruik vastgesteld?

  Als eigenaar van de bedrijfswagen sta je het gebruiksrecht ervan af aan de werknemer. Dat geeft je de machtiging om er bepaalde gebruiksvoorwaarden aan te koppelen. Wanneer de werknemer die gemaakte afspraken niet naleeft, kan je indien nodig bepaalde sancties opleggen. En dat kan gevolgen hebben voor de werknemer én voor de niet-gemachtigde bestuurder aan wie de wagen werd uitgeleend.

  Een eigen carpolicy

  Een carpolicy omschrijft de rechten en plichten van de werknemer én de werkgever over het gebruik van een firmawagen. Zo’n document kan verschillen van onderneming tot onderneming. Wat gangbaar is bij het ene bedrijf, is dat niet noodzakelijk bij een ander. In dit blogartikel vind je een checklist van de zaken waarop je best let bij het opstellen van je eigen carpolicy.

  Anticipeer op eventuele vragen van de werknemer, wat betreft de do’s en don’ts over het gebruik van de firmawagen. Vermeld daarom zeker de contactgegevens van de vlootverantwoordelijke op de carpolicy. Zo voorkom je alvast misverstanden en discussies achteraf.

   

  Advies nodig bij het opstellen van een eigen carpolicy?

  Neem contact op met Athlon. Eén van onze experts geeft je graag de nodige tips.

  Blijf up-to-date over autoleasing en bedrijfswagens

  Abonneer je gratis en ontvang Athlon Mobility Reporter meteen in jouw mailbox.

  Schrijf nu in