Mercedes EQC Challenge. Snel versus zuinig rijden, wie wint?

    donderdag 12 maart 2020

    Ga je met de elektrische auto op vakantie naar het buitenland? Dan wil je waarschijnlijk vlot doorrijden en niet om de haverklap moeten laden. Maar hoe optimaliseer je de actieradius van een elektrische auto? Heeft het zin om te hypermilen: zuinig rijden met een constante, lagere snelheid? Of kan je net zo goed de maximum snelheid aanhouden? We kunnen dit op papier berekenen, maar wij besloten zelf de proef op de som te nemen.

    Mercedes EQC

    Dit artikel verscheen eerder in de Mobility Reporter van Athlon Nederland.

    Twee teams, twee elektrische Mercedes EQC’s

    Met twee elektrische Mercedes EQC’s gaan we met twee teams op roadtrip naar Oostenrijk:

    1. Team Highspeed rijdt de toegestane maximale snelheid (max 140 km/uur in Duitsland)
    2. Team Hypermilen rijdt maximaal 100 km/uur

    Beide auto’s zijn volledig identiek en hebben een accu van 85 kWh.

     

    942 kilometer van Almere naar Sölden

    De route start in Almere en gaat via Duitsland naar Sölden (Oostenrijk), 942 kilometer in totaal. Beide teams rijden dezelfde route op hetzelfde tijdstip.

    En de winnaar is..

    Met een totale reistijd van vijftien uur, inclusief drie laadstops en anderhalf uur file, komt team Hypermilen als eerste aan in Sölden. En wint daarmee de challenge. Het andere team (team Highspeed) deed er drie uur langer over en moest nog eens twee keer extra laden. Kortom, zo zuinig mogelijk rijden door een lagere, constante snelheid aan te houden lijkt zijn vruchten af te werpen. Al geeft de goede voorbereiding van het winnende team vooral de doorslag.

    De terugweg 

    Met de inzichten en ervaring van de heenreis besluiten we terug te rijden met 110 km/uur. Dit rijdt zuinig, comfortabel en veilig, ook omdat we vrachtwagens iets vlotter kunnen passeren. We zijn hierdoor iets minder lang onderweg: dertien uur inclusief drie keer laden.

    Naar het buitenland met een elektrische auto? Handige tips

    Benieuwd naar alle tips? We hebben ze hier voor je op een rij gezet. Wij merken dat snelheid niet per se het grote verschil maakt tijdens een langere reis met een elektrische auto. Een goede voorbereiding en ervaring met elektrisch rijden hebben een groter effect. 

    Nieuwsgierig naar de data? Onze Nederlandse collega’s vatten het even samen: 

     

    Hou de vinger aan de pols in mobiliteitsland

    Abonneer je gratis en ontvang de Mobility Reporter meteen in jouw mailbox.

    Schrijf gratis in