“Met de I-PACE verjongt Jaguar zijn DNA”

    dinsdag 15 januari 2019

    Ook Athlon heeft goede voornemens gemaakt: vanaf dit jaar berichten we over de wagens die onze werknemers voor u uittesten. Om het nieuwe jaar goed in te zetten, bijten we de spits af met de Jaguar I-PACE, de eerste volledig elektrische wagen van het prestigieuze automerk.

    I-PACE

    De Jaguar I-PACE werd uitgetest door Ludovic De Borle, productmanager bij Athlon. “Het is een model waar we al een tijdje naar uitkeken”, vertelt De Borle. “De I-PACE is een van de eerste volledig elektrische modellen voor topmanagementniveau die door een traditionele constructeur worden gemaakt. Daarmee luidt de wagen een belangrijke verandering voor Jaguar in: het automerk verjongt zijn doelgroep en zijn DNA.”

    Trendy visitekaartje

    De Jaguar I-PACE is moeilijk te klasseren, meent De Borle. “De auto is qua volume niet helemaal te vergelijken met een BMW X5 of Audi Q7, maar het is ook geen klassieke berline, zoals een Audi A4 of A6. Het is een nieuwe tussenvorm.” Wie een I-Pace wil kopen, moet voor de standaardversie meer dan 79.000 euro neertellen. Toch is het – voor wie het zich kan veroorloven – een fiscaal gunstige wagen: wie een elektrisch aangedreven bedrijfswagen kiest, geniet aanzienlijk lagere belastingtarieven vergeleken met gelijkwaardige benzine- of dieselauto’s.

    Met de I-PACE boort Jaguar ook een nieuwe markt aan. “Hoewel Jaguar traditioneel een trouw doelpubliek heeft, oogt de I-PACE veel jonger en sportiever dan andere modellen. De wagen is volgens ons vooral interessant voor succesvolle zakenmensen die hun wagen als een trendy visitekaartje zien: CEO’s, zelfstandigen, consultants en vrije beroepen”, stelt De Borle.

    Zuinige motor

    De Jaguar I-PACE rijdt voor 100% op elektriciteit en doet daardoor denken aan Tesla’s Model X: even luxueus, maar wel minder overweldigend. De Borle: “Volgens de WLTP-normen heeft de Jaguar met een volle batterij een actieradius van 470 kilometer, en dat is niet gelogen. De wagen rijdt heel zuinig. Tijdens onze testritten haalden we vlotjes 350 tot wel 400 kilometer na een volledige laadbeurt.”

    De Jaguar I-PACE heeft één belangrijke technische beperking: wie de wagen thuis of op kantoor met wisselstroom wil opladen, kan dat slechts aan een vermogen van 7,5 kW. De Borle: “Daardoor duurt het makkelijk acht tot tien uur voor de batterij weer vol is. Voor iemand die zijn wagen elke dag na enkele korte ritten wil opladen, kan dat vervelend zijn.”

    “Langeafstandsritten zijn dan weer geen probleem: met een 50 kW DC-snellader op gelijkstroom, die je aan laadpunten langs de snelweg vindt, kan de I-PACE op een uurtje tijd 270 km aan zijn actieradius toevoegen”, weet De Borle. “We verwachten dat Jaguar in de nabije toekomst een nieuwe versie van de I-PACE zal lanceren die sneller kan opladen met wisselstroom. Zodra dat probleem is opgelost, kan de I-PACE de populariteit van Jaguar op de fleetmarkt aanzienlijk vergroten.”

    Hou de vinger aan de pols in mobiliteitsland

    Abonneer je gratis en ontvang de Mobility Reporter meteen in jouw mailbox.
    Schrijf gratis in