Auto’s in Europa verplicht voorzien van rijhulpsystemen vanaf 2024
26-06-2024
Alle nieuwe auto's in Europa moeten vanaf 2024 uitgerust zijn met rijhulpsystemen om de verkeersveiligheid voor iedereen te verbeteren.
Elk verkeersslachtoffer is er een te veel. Europa legt de technologische lat voor de autoconstructeurs steeds hoger door bepaalde rijhulpsystemen en veiligheidssystemen te verplichten. De Belgische wetgever schaaft dan weer de verkeerswetgeving bij om niet-handsfree smartphonegebruik achter het stuur helemaal aan banden te leggen. Een overzicht.
Alle nieuwe automodellen die vanaf juli in de EU op de markt worden gebracht, moeten voorzien zijn van een zogenaamde intelligente snelheidsregelaar. Vanaf juli 2024 is het systeem verplicht op alle nieuw verkochte auto’s, dus ook de modellen die al op de markt waren. Waar gaat het juist over? De ingebouwde frontcamera kan snelheidsborden herkennen om de lokaal geldende snelheidslimiet te capteren. Auto’s met gps hebben een tweede bron van informatie voor de toegestane snelheid: de kaartgegevens. Rijdt de bestuurder te snel, dan kan ISA ingrijpen op de remmen om de auto tot de toegestane snelheid af te remmen. Om veiligheidsredenen kan de bestuurder de interventie van ISA steeds overrulen.
Samen met ISA doet ook een zwarte doos zijn intrede. Net als bij een vliegtuig zal deze black box cruciale dynamische gegevens registeren om bij een ongeval te achterhalen wat de ware toedracht is. Het gaat om een datarecorder die geen persoonsgegevens bevat maar gegevens registreert zoals de snelheid van de auto, de remkracht, de positie van het stuurwiel en de interventie van de veiligheidssystemen vanaf een aantal seconden voor een eventuele aanrijding tot enkele seconden erna. Deze gegevens kunnen enkel worden opgevraagd door justitie of politie in het kader van een onderzoek. Het systeem kan niet worden uitgeschakeld door de bestuurder. Belangrijk om weten is echter dat het niet om een spionagekastje gaat. Je rijgedrag en je verplaatsingen worden niet bijgehouden in een database.
Deze maand treedt een verstrengde wetgeving in werking rond het gebruik van smartphones en andere draagbare toestellen met een scherm in de auto. Tot nog toe was alleen niet-handsfree bellen strafbaar. Intussen gebruiken we onze telefoon (of tablet) voor veel meer zaken, waaronder navigatie. Dat mag voortaan enkel nog als het toestel zich in een houder bevindt. Bovendien mag de bestuurder het toestel niet bedienen tijdens het rijden. Alleen als de auto stilstaat of geparkeerd is, mag je bijvoorbeeld de bestemming ingeven. Dat betekent echter niet dat het gebruik ervan toegestaan is wanneer je wacht voor de verkeerslichten. Smartphonegebruik achter het stuur wordt vanaf nu als een overtreding van de derde graad gezien, waaraan een boete van € 174 vasthangt.
Abonneer je gratis en ontvang de Mobility Reporter meteen in jouw mailbox.
Schrijf gratis in
26-06-2024
Alle nieuwe auto's in Europa moeten vanaf 2024 uitgerust zijn met rijhulpsystemen om de verkeersveiligheid voor iedereen te verbeteren.
15-04-2024
Een telefoontje plegen, even snel je berichten checken, je bestemming ingeven, een of andere voertuiginstelling regelen… Het lijkt onschuldig om je aandacht enkele seconden niet op de weg voor je te richten, maar afleiding aan het stuur kan tot erg gevaarlijke situaties leiden. 25% van alle verkeersongevallen is toe te schrijven aan afleiding. Athlon geeft je vier tips om je hoofd bij de weg te houden en onnodige risico’s te vermijden.
18-12-2023
De all-seasonband is aan een heuse opmars bezig. Logisch, want hij vermijdt het tweejaarlijkse bezoek aan de bandencentrale. Toch moet je rekening houden met enkele beperkingen. Hij blijft immers een compromis en wordt niet overal toegelaten als alternatief voor de winterband.