De plannen die momenteel op de regeringstafel liggen, omvatten drie actiepunten. De bedrijfswagens zullen enkel fiscaal aantrekkelijk blijven in 2026 als ze emissievrij zijn, er komen fiscale stimuli voor laadinfrastructuur en het mobiliteitsbudget wordt tegelijk vereenvoudigd en uitgebreid. De streefdatum hiervoor is 1 september 2021.
Het federale mobiliteitsbudget rust op drie pijlers: een milieuvriendelijke auto, duurzame middelen en huisvestingskosten, en tot slot het saldo dat eventueel overblijft. Het is aan de tweede pijler dat er belangrijke wijzigingen doorgevoerd worden. Je kunt binnenkort immers ook de volgende kosten met je mobiliteitsbudget betalen:
- Stallingskosten en fietsuitrusting.
- Andere elektrische vervoermiddelen dan e-bikes, bijvoorbeeld een elektrische step.
- Ritten met het openbaar vervoer voor gezinsleden onder hetzelfde dak.
- Parkeerkosten bij bus- of treinstation
- Huisvestingskosten (huur of interesten en kapitaalaflossingen van hypothecaire leningen) voor wie binnen een straal van 10 km rond het werk woont. Vandaag is die straal beperkt tot 5 km.
De volgende stap: 2026
Vandaag mag je binnen de eerste pijler een milieuvriendelijke wagen kiezen die aan de volgende voorwaarden voldoet:
- De CO2-uitstoot mag maximaal 95 g/km zijn.
- De emissienorm moet ten minste overeenstemmen met de geldende norm voor nieuwe voertuigen.
- Wanneer het een plug-inhybride betreft, moet de energiecapaciteit van de aandrijfbatterij minstens gelijk zijn aan 0,5 kWh per 100 kg wagengewicht.
- Op bovenvermelde drie criteria moet de gekozen wagen minstens even goed scoren als de wagen die is ingeruild voor het mobiliteitsbudget.
Vanaf 1 januari 2026 komt daar verandering in: dan kun je enkel nog maar emissievrije auto’s betalen met je mobiliteitsbudget. Dat is tenminste zoals het er vandaag naar uitziet. Het voorstel moet wel nog worden gestemd en geratificeerd.
Interesse in het mobiliteitsbudget, maar weet je niet hoe eraan te beginnen? Neem contact op met Athlon: wij begeleiden je van a tot z en zorgen voor een totale ontzorging. Wil je voeling krijgen met de materie en onze visie?
Lees onze whitepaper “Wonen, werken en mobiliteit 2030”
Hou de vinger aan de pols in mobiliteitsland
Abonneer je gratis en ontvang de Mobility Reporter meteen in jouw mailbox.
Schrijf gratis in