Oplossingen voor de lange levertermijnen? Athlon heeft ze!

    woensdag 16 februari 2022

    De chiptekorten doen de wachttijden voor nieuwe auto’s fors oplopen. Dat geldt des te meer in ons land, waar vooral premiummerken en (deels) elektrische voertuigen worden besteld. Athlon benadert haar klanten proactief met flexibele oplossingen.

     

    Fleetmanagers staan voor grote uitdagingen. Ze worden geconfronteerd met nieuwe mobiliteitsnoden, de noodzaak om over te schakelen op elektrisch en een complexe fiscaliteit. Sinds vorig jaar is daar nog een challenge bijgekomen: nieuwe bestellingen laten lang op zich wachten door het wereldwijde chiptekort. Gelukkig kunnen ze ook hier rekenen op de hulp en proactieve aanpak van Athlon, zoals Els Descamps, Commercial Director, toelicht.

    Els Descamps

    Wanneer stak het chipprobleem de kop op en hoe heeft Athlon erop gereageerd?

    De leveringstekorten zijn zich in het tweede kwartaal van 2021 beginnen manifesteren. We zijn bij Athlon meteen aan de slag gegaan om oplossingen uit te werken voor onze klanten zodat hun mobiliteit gegarandeerd blijft. Onze focus lag daarbij op de contracten die hoogstwaarschijnlijk verlengd zouden moeten worden. Als deel van de oplossing hebben we beslist om de maximale looptijden en kilometrages enigszins op te trekken, mocht de levering van het nieuwe voertuig zich voordoen na de geplande einddatum van het contract. En dat zonder kostenverhoging voor de klant. Deze flexibiliteit wordt sterk geapprecieerd door onze klanten.

    Welke aanpak hanteert Athlon?

    We wachten niet af en hebben een specifieke taskforce opgericht die de betrokken klanten proactief benadert, tot zelfs 9 à 12 maanden voor het voorziene einde van het contract. Daarmee onderscheiden we ons duidelijk. Wanneer het contract niet verlengd kan worden, bijvoorbeeld door te hoge technische kosten of risico’s, bieden we overbruggingsvoertuigen aan via onze Short Term Rental. We hebben onze Rental-vloot zelfs fors uitgebreid daartoe.

    De Rental-vloot draait dus op volle toeren. En dat heeft ook gunstige neveneffecten voor EV’s, niet?

    Dat klopt. We hebben bij Athlon al vrij snel volledig elektrische auto’s opgenomen in onze kortetermijnvloot. Die werden initieel wat minder gevraagd door onze klanten dan voertuigen met verbrandingsmotor, maar door de grote vraag naar overbruggingsvoertuigen worden ook onze EV’s continu ingezet. Dat heeft tot gevolg dat meer medewerkers de gelegenheid krijgen om een elektrische auto te ervaren. Van de nood wordt met andere woorden een deugd gemaakt. Het kan de vlootvergroening enkel maar faciliteren.

    Zijn er nog oplossingen om de mobiliteit bij jullie klanten te verzekeren? Bijvoorbeeld bestuurderswissels?

    Inderdaad. Met ons Athlon Car Switch-product is het perfect mogelijk om voertuigen binnen de firma door te schuiven naar andere medewerkers. Iemand die bijvoorbeeld al veel kilometers heeft gereden, kan wisselen met een collega waarvan de kilometerstand minder hoog is. De bluts wordt op die manier gecompenseerd met de buil, om het zo te zeggen, en je vermijdt dat de auto in het eerste geval moet worden ingeleverd door zijn hoge kilometerstand. Met Athlon Car Switch zorgen we ervoor dat de auto voor de wissel grondig wordt gereinigd en geïnspecteerd op eventuele schade, zodat de tweede bestuurder met een gerust hart de weg op kan.”

    Zijn de prijzen van nieuwe auto’s niet fors gestegen? En hoe gaan jullie daarmee om?

    Ja, we hebben de prijsstijgingen zien gebeuren. Voor dezelfde auto betaal je vandaag meer dan pakweg twee jaar geleden. . Wij helpen onze klanten hiermee om te gaan, bijvoorbeeld door in het geval van toegenomen thuiswerk de contractuele kilometers te verlagen en/of de looptijd verlengen zodat ze de prijsstijging enigszins kunnen compenseren voor hun berijders.

    Enerzijds zijn er dus die prijsstijgingen, anderzijds ook de duidelijk langere wachttijden. Betekent dat dat er een verschuiving plaatsvindt richting kleinere fleetmerken?

    Die verschuiving is al een tijdje aan de gang en werd vooral gedreven door het aanbod van deze kleinere fleetmerken. Kijk maar naar Hyundai, Nissan en Kia, bijvoorbeeld, die zich duidelijk op de kaart hebben gezet dankzij hun ruime gamma aan plug-inhybride en elektrische voertuigen. Het zou me dan ook niet verwonderen mochten nu ook de Chinese merken stilaan vaste voet aan de grond krijgen bij ons. Ze zijn ver gevorderd in hun elektrificatie en ze kunnen vrij vlot leveren.

    Zie jij nog andere trends waarvan fleetmanagers zich bewust moeten zijn?

    Er verandert vandaag heel veel – en allemaal tegelijk. De job van fleetmanager behelst veel meer dan een vloot beheren en contracten negotiëren. Neem nu de overstap naar elektrisch rijden. Dat doe je niet van vandaag op morgen: je moet rekening houden met heel veel factoren om er een succesverhaal van te maken. Ook het mobiliteitsbudget en thuiswerken kun je als onderneming niet langer naast je neerleggen. De impact ervan is niet te onderschatten. Geen wonder dat onze consultancydiensten op volle toeren draaien. Fleetmanagers stellen onze expertise en begeleiding op maat erg op prijs. We zullen hier dan ook in blijven investeren om onze meerwaarde voor onze klanten te maximaliseren.

    Hou de vinger aan de pols in mobiliteitsland

    Abonneer je gratis en ontvang de Mobility Reporter meteen in jouw mailbox.
    Schrijf gratis in