Terug naar overzicht

Duel Mercedes A250E vs Opel Astra GSe

Mercedes-Benz stak onlangs de A-Klasse in het nieuw. De plug-inhybride A250e kreeg wat extra power en een digitale facelift. Opel lanceerde recent dan weer de GSe-versie van de Astra Plug-In Hybrid, die ook als break bestaat. Tijd voor een Duits duel in het C-segment!

    De Mercedes A250e is intussen uitgegroeid tot een vaste waarde in het Belgische wagenpark. Halfweg zijn carrière is het tijd voor een facelift, die vooral te herkennen valt aan de vernieuwde grille met sterrenpatroon en de slanke koplampen. Het sportieve karakter wordt onderstreept door strak op de carrosserie aansluitende velgen met vier extra velgdesigns in maten tot 19 duim. De nieuwe achterdiffusor en de standaard ledachterlichten zorgen zowel overdag als ‘s nachts voor een opvallende uitstraling.

    Sportiviteit voert ook het hoge woord bij de Opel Astra GSe. Qua looks onderscheidt deze topversie van het plug-inhybride Astra-gamma zich door lichtmetalen velgen van 18 duim, die geïnspireerd zijn op die van de Manta GSe-conceptcar, een specifieke voorbumper en een GSe-embleem op de achterklep. Hij ligt ook 10 millimeter lager dan de gewone Astra Hybrid, wat het rijgedrag strakker moet maken.

    Plug-inhybride met grote batterij

    Zowel de ster uit Stuttgart als de bliksemschicht uit Rüsselsheim kan rekenen op een pittige turbobenzinemotor, die de aandrijftaak afwisselt met een moderne elektromotor. In het geval van de Opel beschik je in totaal over 225 pk (165 kW), bij de Mercedes staat 218 pk (160 kW) paraat. De elektrische aandrijving van deze laatste werd ter gelegenheid van de facelift nog verbeterd.

    Minstens zo belangrijk is de batterijcapaciteit. De Astra GSe puurt 64 elektrische kilometers uit 12,4 kWh, waardoor hij een CO2-waarde naar voren kan schuiven van 25 g/km. Op dat vlak wordt hij de broek afgedaan door de A250e, die door zijn geoptimaliseerde accu 15,6 kWh aan energie kan opslaan. Wie zijn best doet, moet tot 82 kilometer ver geraken met een volle lading. De CO2-waarde ligt op 19 à 20 g/km.

    Ook qua oplaadprestaties overtroeft de Mercedes-Benz de Opel. Beide modellen kunnen standaard enkelfasige wisselstroom van 3,7 kW verwerken. Ga je voor de upgrade van de boordlader, kan verdubbelt dat vermogen bij de Astra GSe tot 7,4 kW.  De A250e haalt 11 kW als je bijbetaalt en kan meteen ook driefasestroom afnemen. Last but not least: de Mercedes biedt ook de mogelijkheid om te snelladen met gelijkstroom van 22 kW.

    Infotainment en aankleding

    Aan boord van de vernieuwde A-Klasse springt meteen de widescreen-display in het oog. Die is opgebouwd uit twee schermen van 10,25 duim elk. De ronde luchtuitstroomopeningen in turbinelook zijn nog steeds van de partij.  Het nieuw vormgegeven stuurwiel wordt standaard uitgevoerd in nappaleder, maar het middendeel van de comfortstoelen is bekleed met stoffen die voor 100 procent uit gerecycled materiaal bestaan.

    Van duurzame materialen is bij de Opel Astra GSe geen sprake, maar het interieur oogt wel bijzonder knap met het Pure Panel-display. Je zit op prinsheerlijke sportstoelen in alcantara, die prat gaan op een uitstekende ergonomie. Bovendien heeft de Astra een troef van formaat: hij is ook verkrijgbaar als handige breakversie. Wie gebruiksgemak en ruimte zoekt, is bij de Opel aan het juiste adres.

    Conclusie?

    "De Mercedes-Benz A250e is technologisch gezien de betere keuze, maar de Opel Astra GSe hoeft amper onder te doen en is bovendien beschikbaar als stationwagen. Dat zal hem ongetwijfeld een courante verschijning maken op de Belgische wegen."

     

    Rent electric vehicles
    Seasonal Peak Vans Builders At Work
    Seasonal Peak Vans Time To Move