Plug-inhybrides: Athlon trekt lessen uit de praktijk

  vrijdag 23 april 2021

  Onder het motto “de praktijk is de beste school” grepen een tiental Athlon-medewerkers begin dit jaar de kans om een maandje met een plug-inhybride te rijden. De testvoertuigen van dienst waren de nieuwe Mercedes-Benz CLA Shooting Brake en de GLA in 250 e-uitvoering. Dit is wat ze ervaarden – en wat ze je willen meegeven als tips!

  Plug-inhybrides: Athlon trekt lessen uit de praktijk
   

  Karim Hassani, Business Development Manager

  Ik had al met een plug-inhybride gereden en daarom wist ik waaraan ik me kon verwachten. Om een PHEV optimaal te gebruiken, moet je enkele spelregels volgen: hem altijd opladen en vooral ook de navigatie gebruiken. Die van de Mercedes-Benz houdt immers rekening met de verkeersomstandigheden, het type weg en de agglomeratie. Zo kan de auto anticiperend uitbollen en energie besparen. Ook houdt hij voldoende batterijcapaciteit over om in de bebouwde kom of LEZ elektrisch te kunnen rijden.  

  Ik kon met de batterij gemiddeld een flinke 40 kilometer emissievrij rijden – en dat in een koude januarimaand. Dat is verre van slecht. Wat me ook aangenaam verraste, was het MBUX-infotainmentsysteem. Dat laat zich erg vlot bedienen via het “Hey, Mercedes!”-commando. Daarnaast staan het comfort en de wegligging op een hoog niveau. Mocht ik geen zeven zitplaatsen nodig hebben (voor mijn gezin), dan zou ik deze auto zeker als daily driver overwegen!

  De les van Karim: Gebruik de geïntegreerde gps. Zo verhoog je de efficiëntie en geraak je verder met je batterij.

  Cécile Liénard, Senior Product Manager

  Vooral in elektrische modus is het erg aangenaam rijden met deze plug-inhybrides. Je hebt ook geen stress omwille van het rijbereik aangezien de verbrandingsmotor automatisch wordt ingeschakeld wanneer de batterij leeg is. Ik had de gelegenheid om zowel met de GLA als de CLA Shooting Brake 250 e te rijden en het viel me op dat het aangegeven elektrische rijbereik erg varieerde (van 48 tot 72 km). Los daarvan verbruiken de eerste kilometers enorm veel energie als de auto nog moet opwarmen, dus je auto op voorhand op temperatuur brengen als hij nog ingeplugd is, is een must!

  Deze test was voor mij in elk geval een uitstekende gelegenheid om mezelf vertrouwd te maken met elektrisch rijden. Ik heb het grootste deel van mijn dagelijkse trajecten volledig elektrisch kunnen afleggen. Aangezien het rijbereik van een 100% elektrische auto veel groter is dan dat van een PHEV, zou ik mijn langere verplaatsingen zelfs probleemloos met een full-electric kunnen doen. Voor mijn nieuwe bedrijfsauto was het kiezen tussen een kale elektrische auto of een plug-inhybride met een uitgebreide veiligheidsuitrusting. Om die reden heb ik de PHEV gekozen, maar ik was klaar om volledig elektrisch te rijden. 

  De les van Cécile: Gebruik de voorverwarmfunctie van de auto terwijl hij ingeplugd is om de kostbare stroom in je batterij niet te verspillen.

  Nicolas Tilman, Client Service Manager

  De GLA is een hyper-geconnecteerde auto die je helemaal kunt aanpassen aan je eigen profiel. Een heuse meerwaarde is de Mercedes Me-applicatie, die je erg vlot kunt installeren op je smartphone en je een overzicht geeft van je route, de status van de batterij en de tank, en de laadstatus. Ook de voorverwarmfunctie is een absolute troef!

  Elektrisch rijden doet hij erg stil. Wanneer er echter behoefte is aan vermogen, werken de verbrandingsmotor en de elektromotor samen, maar de versnellingsbak reageert soms wat traag. Het comfort en de steun van de zetels alsook de kwaliteit van de vering zijn uitstekend. 

  Ik heb in totaal 1.125 km afgelegd met de auto, waarvan 692 km volledig elektrisch. Het verbruik bedroeg gemiddeld 3,4 l/100 km en 16,2 kW/100 km. Op langere ritten zal het benzineverbruik stijgen en het elektroverbruik dalen, maar als je slechts occasioneel meer dan 100 km rijdt tussen twee laadbeurten, blijft de balans erg positief. 

  Ik twijfelde of een plug-in wel geschikt zou zijn voor mij, omdat ik vrij veel snelweg doe. Het gemiddelde verbruik heeft me echter overtuigd. Ik was ook verrast door het aantal beschikbare oplaadstations. Ik kon ze direct vinden via de navigatie van de auto of via de New Motion-app. Ook onderweg laden is volgens mij een must om het gunstige verbruiksplaatje te doen kloppen. 

  De les van Nicolas: Laad je plug-inhybride op bij elke gelegenheid die je hebt. De publieke laadpalen zijn gemakkelijker te vinden dan je denkt.  

  Lees ook onze whitepaper “Plug-inhybrides: zo doe je het plaatje kloppen”. Je kunt hem hier downloaden.

  Lees ook onze whitepaper “Plug-inhybrides"

   

  Hou de vinger aan de pols in mobiliteitsland

  Abonneer je gratis en ontvang de Mobility Reporter meteen in jouw mailbox.
  Schrijf gratis in

   

  Gerelateerde artikelen

  Athlon EV duel: Mercedes EQV vs Opel Zafira Life Electric: elektrische minibusjes voor 6, 7, 8 of 9

  14-05-2024

  Wie emissievrij meer dan vijf (volwassen) personen en hun bagage wil vervoeren, kan niet anders dan naar het segment van de minibusjes kijken. Bij Mercedes-Benz beland je dan bij de onlangs grondig opgefriste EQV, die net zo luxe kan worden aangekleed als de S-Klasse. Opel schuift de eveneens gefacelifte Zafira Life Electric naar voren, die tot wel negen personen kan vervoeren.

  Lees meer

  Grote elektrische bestelwagens: deze modellen met groot laadvolume bieden een rijbereik van 300 km en meer

  16-04-2024

  2024 is het jaar van de doorbraak voor de grote elektrische LCV. Citroën, Opel, Fiat, Mercedes, Nissan, Peugeot, Renault, Toyota, VW: allemaal lanceren ze nieuwe of grondig vernieuwde modellen. Nooit eerder waren de elektrische aandrijving en de batterijen zo performant. Zo is een actieradius van 300 en zelfs 400 km geen uitzondering meer. Door een optimale integratie van de accu blijft ook het laadvolume behouden. Wat vandaag beschikbaar is op de markt, ontdek je in dit overzicht.

  Lees meer

  Afleiding tijdens het rijden: 4 tips om je veiligheid te verhogen

  15-04-2024

  Een telefoontje plegen, even snel je berichten checken, je bestemming ingeven, een of andere voertuiginstelling regelen… Het lijkt onschuldig om je aandacht enkele seconden niet op de weg voor je te richten, maar afleiding aan het stuur kan tot erg gevaarlijke situaties leiden. 25% van alle verkeersongevallen is toe te schrijven aan afleiding. Athlon geeft je vier tips om je hoofd bij de weg te houden en onnodige risico’s te vermijden.

  Lees meer