Terug naar overzicht

Snelladers zijn er steeds meer, maar let op de prijsverschillen

Naarmate het aantal elektrische auto’s in ons land toeneemt, verschijnen er ook steeds meer snellaadpalen. De ene is echter de andere niet en je checkt maar beter de prijs voordat je de stekker inplugt…

Snelladers

    Het gebrek aan laadpunten is een vaak gehoorde kritiek in het discours over de transitie naar elektrisch rijden. Volgens Avere telt ons land vandaag zo’n 10.000 (semi-)publieke laadpunten, wat een matige score is in vergelijking met onze buurlanden. Het goede nieuws is dat er in 2022 naar schatting zo’n 12.000 zullen bijkomen in Vlaanderen dankzij interessante subsidies. In Brussel kun je je EV vandaag opladen aan een duizendtal laadpunten. Op termijn zullen er dat 7.500 zijn. Wallonië heeft momenteel ongeveer 250 laadpalen ter beschikking en wil dit aantal optrekken naar 7.000 tegen 2025.

    Het gaat in dit geval om gewone laadpalen met een vermogen tussen 7,4 en 22 kW. Hoe het met de snelladers zit, die tussen de 50 en de 350 kW afgeven? Het zijn er een dikke vijfhonderd en ze bevinden zich vooral langs de grote verkeersassen. Ook hier zit er schot in de zaak. In Vlaanderen worden dit jaar 68 locaties langs de belangrijkste verkeersaders in concessie gegeven. Als die snelladers zijn geïnstalleerd, is er op elke 25 kilometer langs de Vlaamse hoofdassen een snellader beschikbaar. Ook in Brussel en Wallonië, waar het aanbod vandaag beperkt is, zullen deze aantallen gestaag stijgen.

    Het huidige aanbod

    In België wordt de snelladermarkt vooral ingepalmd door Tesla (Superchargers), Ionity, FastNed, Allego, Total Energies, DATS24 en Luminus. Met uitzondering van het Tesla-netwerk zijn ze toegankelijk voor elk type elektrische auto en bieden ze meestal twee stekkertypes: CCS (die door het gros van de EV’s geschikt is) en ChaDeMo (voor onder meer de Nissan Leaf).

    Hoeveel je betaalt, hangt af van zowel de laadpaalbeheerder als van de laadpasaanbieder. Het is mogelijk dat je voor dezelfde laadpaal met de ene laadpas minder betaalt dan met een andere. Meestal wordt de laadbeurt verrekend op basis van de hoeveelheid afgenomen stroom (kWh). Soms wordt de prijs bepaald door de laadtijd of een combinatie van laadtijd met stroomhoeveelheid. Ook moet je soms een starttarief betalen.

    Hoeveel kost snelladen?

    De prijzen variëren sterk. Het is hoe dan ook buiten kijf dat snelladen veel duurder is dan gewoon laden en daardoor strikt beperkt zou moeten blijven tot het noodzakelijke. Betaal je aan een standaardlader zo’n 30 à 40 cent per kWh, dan zit je bij een snellader vaak aan het dubbele of meer.

    Het is ook goed om weten dat een ultrasnelle lader (die 320 kW of meer kan afgeven) vaak meer kost dan een snellader die bijvoorbeeld 50 of 100 kW levert. Momenteel hebben alleen elektrische auto’s met 800V-technologie (Hyundai Ioniq 5, Kia EV6, Porsche Taycan, Audi e-tron GT) baat bij zo’n ultrahoge laadsnelheden. De meeste andere EV’s kunnen immers maximaal tussen 100 en 200 kW aan.

    Stijgende oplaadkosten door Oekraïne

    De oorlog in Oekraïne heeft momenteel een sterke invloed op de energieprijzen. Het is dan ook logisch dat de laadpaaloperatoren deze stijgende prijzen zullen doorrekenen naar de klant. Bij sommige snelllaadstations (waaronder Tesla Superchargers) is de prijs al fors toegenomen. Daarom verdient het aanbeveling om voor elke laadbeurt de tarieven van de operator te controleren, zodat je ter plaatse niet voor verrassingen komt te staan.

    Athlon’s tips om de laadkosten te beheersen

    1. Check de laadsnelheid van je auto. Als die bijvoorbeeld 125 kW bedraagt, heeft het geen zin om hem aan een supersnelle lader van 350 kW te koppelen. Dat kost alleen maar meer dan een lader van bijvoorbeeld 150 kW, terwijl je niet van de volledige snelheid kunt genieten.
    2. Laat je auto niet onnodig lang opladen. Snelladen is (veel) duurder dan gewoon laden en daarom zou je de laadsessie moeten beperken tot de hoeveelheid stroom die je nodig hebt om op je bestemming te geraken. Daar kun je dan een gewone laadpaal of wallbox gebruiken om de accu aan een voordeliger tarief verder op te laden. Vergeet ook niet dat je bij sommige laadpalen een vergoeding betaalt per minuut dat je geconnecteerd bent en dat je bij Tesla een “hindervergoeding” krijgt aangerekend als je je auto niet verplaatst als hij is volgeladen.
    3. Houd de laadstatus tussen 20 en 80 procent. Dat is het ideale werkingsgebied voor de batterij. Zak je onder de 20 procent, dan zal het opladen langer duren. De laatste 20 procent gaan ook trager (van 80 naar 100 procent). Als je met 80 procent voldoende hebt, stel dan dit percentage als limiet in.
    4. Check de tarieven op voorhand. Er zijn immers grote verschillen. Handige apps hiervoor zijn Smoov, Shell Recharge, PlugSurfing en ChargeMap.
    5. Overweeg een abonnement. Moet je frequent snelladen omdat je lange afstanden aflegt, dan loont het de moeite om een maandabonnement af te sluiten bij een of meerdere snelladernetwerken. In ruil voor een vast maandbedrag krijg je flinke kortingen op de kWh-prijs.

    Op zoek naar advies en een a-tot-z-begeleiding bij je laadoplossingen thuis en op kantoor? Neem dan nu contact op met Athlon Consulting via consulting.belgium@athlon.com

    Hou de vinger aan de pols in mobiliteitsland

    Abonneer je gratis en ontvang de Mobility Reporter meteen in jouw mailbox.
    Schrijf gratis in